Kultur

Hva er humor? Han gir svaret i ny bok

Insta-kontoen til Olaug Bollestad gjør jobben vanskelig for komikere. Det konstaterer NRK-satiriker Markus Gaupås Johansen, som har skrevet vitenskapelig bok om humor.

Bilde 1 av 3

«Hva er høyreekstremisme», «Hva er antikken», og nå «Hva er humor»: Universitetsforlagets serie «Hva er ...» er vanligvis skrevet av forskere og professorer, som gir innføring i fagfelt og problemområder. Den 73. og nyeste boka i serien er skrevet av NRK-komiker Markus Gaupås Johansen, som ellers skriver på nettstedet til NRK Satiriks, saker som: «Strengere koronaregler - Deltakere på julebord får bare ha sex med egen ektefelle».

– Humor diskuteres hele tida, men alltid med utgangspunktet «er dette over streken». Det er et kjedelig utgangspunkt i lengden, synes Johansen, .

Les også: Krimforfatter i egen klasse (+)

– Alle vitser krysser en grense. Det er det som er vitsen. Det er så mye annet med humor det er interessant å diskutere. Med denne boka vil jeg gi noen veier videre for debatten, snakke om humor på en litt annen og kanskje mer konstruktiv måte, sier Johansen.

Sammen med makker Sturla Vik Pedersen slo han gjennom i norsk offentlighet med nyhetsparodiene på 5080 Nyhetskanalen for et tiårs tid siden.

###

Markus Gaupås Johansen og Sturla Vik Pedersen. Foto: NRK

Les også: Rekordmange klager på humorinnslag i NRK

De siste årene har de raljert med medier og politikere på det ofte omstridte TV-showet og nettstedet NRK Satiriks.

Men Johansen er egentlig utdannet kunsthistoriker med mastergrad.

– Jeg er akademisk interessert og anlagt, men humor er det jeg er mest glad i. Så jeg gikk lenge og ventet på at «Humor» skulle komme i «Hva er»-serien. Da den aldri kom, foreslo jeg til slutt å skrive den selv. Etter at jeg ble komiker har jeg tenkt at en slik bok ble stadig viktigere å skrive, sier Johansen.

Manuset hans er gjennomgått av både akademikere og komikere, opplyser forlaget, og har et omfattende fotnoteapparat i henhold til Universitetsforlagets standard.

Maktkamper

Så hva er humor? For å finne svaret er Gaupås Johansen innom bl.a. filosofi, sosiologi og antropologi.

Han diskuterer posisjonene til Koestler, Kant og Bergson på inkongruensteorien. Her er det både Descartes og Larry David, phtonisk og pythonsk humor». «Humor reflekterer maktkampene i samfunnet, og er en del av dem», er en av Gaupås’ konklusjoner i boka.

– Jeg ble desillusjonert av å skrive kapittelet om politikk og humor, sier Johansen.

– I noen sammenhenger tror jeg komikere gjør politikere en tjeneste ved å gjøre narr av dem. Engang i tida var det kanskje viktig å trekke kongen ned på folkets nivå og gjøre narr av ham, for å fjerne respekten for makten. Men nå er det blitt politisk kapital å være plassert på folkets nivå. Det er der politikerne vil bli sett.

###

KrF-nestleder Olaug Bollestad på Instagram. Foto: Skjermdump

– Ingen politikere er redde for å stille opp på «Nytt på nytt» og bli gjort narr av. Olaug Bollestad er kjempestor på Instagram, fordi hun gjør narr av seg selv, konstaterer Johansen, om kultkontoen til nestlederen i KrF.

– En av de største humorkontoene på Instagram er lagd av partiet Høyre. Der spøker de med at Erna ikke klarer å ta en selfie eller at Torbjørn Røe Isaksen er rar på håret. Konservative regjeringspolitikere har ikke noe problem å bli gjort narr av. Det stiller oss andre som gjør narr av politikere i en klemme, konstaterer Johansen.

– Jeg har ikke funnet noen utvei, egentlig. Men jeg vil iallfall at folk skal være oppmerksom på det. Politikere er selvironiske og tuller med hverandre for å beskytte seg mot kritikk. Man må være oppmerksom på at det er en effektiv retorisk strategi.

– Boris Johnson er eksperten på dette. De som påpeker at barn i Storbritannia går sultne under koronaepidemien, virker humørløse ved siden av en statsminister med rufsete hår som slår vitser på direkten.

Muhammed-karikaturene

I boka slår han også fast at diskusjonen om humor er blitt et stadig mer brennbar.

– Humor er tvetydig kommunikasjon. En vits er egentlig en forkledd fornærmelse. Skal vitsen treffe må den antenne en gnist av sinne. Derfor er humor vanskelig.

###

– Når verden knyttes sammen på tvers av grenser, blir det gnisninger mellom ulike måter å tolke humor på. I vår verden er satiretegning innafor uansett, om den trykkes i en avis eller postes på internett. Men tegningen ses i en del av verden der humorens normbrudd tilhører spesielle anledninger, for eksempel festivaler, eller andre regulerte rammer. Når vi publiserer en karikaturtegning, ser mange i andre deler av verden ikke den formildende sammenhengen. De ser ikke at det er humor.

Les også: De har lurt oss hele uka - nå avslører de poenget

– Jeg skjønte ikke poenget med de med første Muhammed-karikaturene. De var heller ikke spesielt morsomme, fordi de ble laget for å gjøre et intellektuelt poeng om ytringsfriheten. Men nå begynner jeg å føle behov for å tulle med dette. Når en lærer blir halshogd for å vise vitsetegninger av Muhammed, da kommer det tett på kroppen. Kroppslig opplevd frustrasjon er alltid utgangspunktet for humor, mener Johansen, og konstaterer:

– Arbeidet med boka ga meg en tydeligere forståelse av hvor viktig det er å være drøy. Det glemmer jeg ofte når jeg skriver politisk satire. Man blir ofte opphengt i intellektuelle poenger. Men komedie skal snakke til kroppen først. Går vitsen rett til hodet, ler du ikke.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nyeste fra Dagsavisen.no: