Kultur

Julekonsertene står i fare. Nå ber musikklivet Bent Høie om å snu

Det frivillige musikklivet frykter avlyste julekonserter, og har sendt en innstendig appell til helseminister Bent Høie: Snu i saken om de fastmonterte setene.

«Folk i hele Norge trenger musikkens og kulturens kraft nå, i en vanskelig og mørk tid. Vi vil derfor be helseministeren og kulturministeren om å revurdere definisjonen av fastmonterte seter, og i stedet innføre et krav til fast seteplassering», skriver Norsk musikkråd og Kulturalliansen i et felles brev til helseminister Bent Høie (H) og kulturminister Abid Raja (V).

Brevet ble sendt til Helsedepartementet og Kulturdepartementet torsdag ettermiddag.

–  Vi appellerer spesielt til helseminister Bent Høie og helsemyndighetene, som står bak denne beslutningen. Hvis de snur fort nå, er det håp om at vi får flere julekonserter, sier Åsmund Mæhle, som er generalsekretær i Norges  Korforbund og styreleder i Kulturalliansen.

Norsk musikkråd og Kulturalliansen er to store paraplyorganisasjoner i det frivillige kulturlivet, som snakker på vegne av kor, korps, orkestre, band, ungdomslag og konsertarrangører over hele landet.

Les også: Mange tusen kan miste julekonserten sin etter nye koronaregler

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det overrasket norsk kulturliv da regjeringen innførte nye smitteverntiltak 5. november, med en ny definisjon på hvor mange publikummere som kan samles. Nå blir det bare lov med 50 i stedet for 200 publikummere i kirker, kulturhus eller andre lokaler som ikke har fastmonterte enkeltseter. Helsemyndighetene mener at når man sitter på en kirkebenk og ikke på et fastmontert enkeltsete, er det fare for å «skli» for nært naboen.

Andre lokaler med fastmonterte seter, som kinoer og teatre, kan fortsatt ha 200 i salen. I brevet til helseministeren og kulturministeren kommer organisasjonene med skarp kritikk av dette:

«For organisasjonene i det frivillige kulturlivet  virker denne forskjellsbehandlingen vilkårlig og ufullstendig begrunnet. Den har store konsekvenser for de mange julekonserter og juleforestillinger som nå står for døren. Hvis regelen opprettholdes, er det mye som må avlyses. Dette vil igjen bidra til den forvitring og fallende motivasjon som vi nå ser i det frivillige kulturlivet. Er det en ting det frivillige kulturlivet har lært seg dette året, så er det smittevern».

–  Vi tror ikke helsemyndigheten vet nok om norsk frivillig kultur- og musikkliv og hvordan det fungerer. Det virker heller ikke som de vet hvor gode vi er blitt på smittevern, sier Mæhle.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mye debatt

At kirkebenker ikke lenger regnes som fastmonterte, har skapt mye debatt den siste uka. I tillegg kommer lokale innstramminger i kommuner med høyt smittetrykk, som Oslo, der alle fritidsaktiviteter er avlyst i flere uker framover. Dette har ført til at man ikke får gjennomført øvelser til julekonserter og andre arrangementer.

–  Norsk musikkråds råd er å ta pause fra øvelser til midten av neste uke i kommuner med smitte. Deretter er håpet at situasjonen blir bedre slik at vi kan ha øvelser og gjennomføre julekonserter. Men det er nok mange kor i Oslo og Bergen som allerede har avlyst julekonsertene sine. Dette med 50 publikummere er nok det som har vippet mange over kanten. Dessverre, sier Mæhle, som mener det frivillige musikklivet er  hovedleverandører av julestemning.

–  Vi går ei fattigere jul i møte, når folk ikke kan gå til sin lokale kirke eller kulturhus og oppleve julekonserter, mener Mæhle.

Les også: Solberg: Nordmenn må holde seg hjemme

Nyeste fra Dagsavisen.no: