Kultur

Skuespilleren Sven Wollter er død

Den svenske skuespilleren Sven Wollter døde tirsdag med covid-19. Han ble 86 år gammel.

Det skriver hans datter Stina Wollter på Instagram.

Han skal ha dødd i hjembyen Luleå, og Stina Wollter vil takke personalet på intensivavdelingen i byen, skriver Aftonbladet.

Wollter ble født i 1934 i Göteborg. Han har spilt i en lang rekke filmer og fjernsynsserier, fra «Raskens» i 1976 til «Änglagård» i 1992 og «Van Veeteren»-filmene, vist på NRK.

Dramakomedie i 2021

Wollter spiller dessuten hovedrollen i dramakomedien «Dag för dag», med planlagt premiere neste år. Den handler om en husbilreise til en selvmordsklinikk i Sveits.

Wollter har også utgitt to plater, hatt eget radioprogram og skrevet tre romaner. Han var gift tre ganger og hadde til sammen fem barn.

Koble av?: De beste seriene på Netflix

På turné i høst

Wollter skal ha blitt koronasmittet på besøk hos sin sønn i Stockholm i oktober. Han har vært på turné med bandet Nynningen i høst, men de to siste konsertene ble utsatt på ubestemt tid da koronasmitten ble kjent.

– Jeg er 86 år gammel, vet du, så jeg har grunn til å være litt urolig, kommenterte Wollter.

Skuespilleren var også politisk engasjert og mangeårig medlem av det kommunistiske partiet i Sverige. Da han i 1999 fikk livvakter etter drapstrusler fra nynazister, fortalte Wollter at han hadde blitt truet med juling siden 1970-tallet.

I fjor var han blant 171 svenske artister og kulturfolk som krevde boikott av Sveriges deltakelse i Eurovision i Israel. (NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen