Kultur

Lyst på et klassisk James Bond-minne?

Føler du at du mangler en original «Dr. No»-plakat eller James Bonds Aston Martin fra 1964? Nå har du sjansen, men du må regne med å grave dypt i lommeboka.

Det er auksjonshuset Sotheby's som nå i november legger ut en mengde ettertraktede samleobjekter, originalmanuskripter, bøker, klokker, plakater og en eksklusiv sportsbil knyttet til James Bond, den britiske agenten skapt av forfatteren Ian Fleming og tidløst filmikon gjennom en lang rekke filmer - fra «Dr. No» i 1962 og fram til den kommende «No Time To Die». Sistnevnte skulle hatt premiere i april i år, men er utsatt på grunn av cvid-19-pandemien. Originalplakater fra begge disse filmene er blant objektene som nå auksjoneres bort under den digitale «Bond on Bond Street»-aksjonen hos Sotheby's i London. Prisforskjellen mellom den eldste og den nyeste kan bli så mye som rundt 200.000 norske kroner.

Les også minneordet om Sean Connery: En helt ekstraordinær gentleman

«Bond on Bond Street» er egentlig en samlebetegnelse på fire uavhengige auksjoner. Den ene er en auksjon for plakater, en annen er tilegnet Ian Flemings bøker. I tillegg finnes det Bond-relaterte objekter i en større klokkeauksjon og i en privat bilauksjon der en Aston Martin DB5 fra 1964 inngår.

DB5-modellen av luksussportsbilen har vært brukt i åtte Bond-filmer, der den er blitt utstyrt med en rekke dødelige effekter og våpen. Den er også å se i traileren til den kommende «No Time To Die». Prisen på bilen som er stilt ut i forbindelse med Sotheby’s-auksjonen fås kun på forespørsel direkte til auksjonshuset. Men en pekepinn kan være en auksjon i California i 2019, der en tilsvarende Aston Martin DB5, riktignok brukt i promoteringen av filmen «Thunderball» og med adelig eierstamtavle, ble solgt for omlag 64 millioner norske kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Denne Aston Martin DB5-bilen går under hammeren hos Sotheby's. Foto: Sotheby's 

Den største av de fire auksjonene er en egen auksjon for plakater og filmbilder fra nær sagt alle Bond-filmene, men med hovedvekt på filmene fra de to-tre første tiårene og dermed filmene med Sean Connery og Roger Moore. For den britiske originalplakaten for «Dr. No» er prisen estimert til mellom 15.000 og 25.000 pund. Det var den første James Bond-filmen, og altså første gang vi så Sean Connery i rollen som agenten som skulle bli en av litteraturens og populærkulturens mest slitesterke ikoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

James Bond: From Russia With Love, prissatt til 8.000 -12.000 pund. Foto: Sotheby's

Les også: «Norsk» James Bond-film presenteres

En hel verden mintes Sean Connery da han døde nå nylig, 90 år gammel, og auksjonen blir med sine mange utrop fra Sean Connerys tid som agent 007 et bevis på hvilken posisjon skuespillerne i Bond-rollen har fått.

Blant de tidlige plakatene som regnes som virkelige sjeldne på denne auksjonen er et sett på fire såkalte dørplakater fra «You Only Live Twice», som betyr at hver av dem er skreddersydd for å henge på en dør. Tre av dem er av såkalte «Bond-piker», altså de ofte lettkledde kvinnelige skuespillerne som ofte ikke hadde noen annen funksjon i filmene enn akkurat det. Den fjerde dørplakaten er av Sean Connery som Bond i helfigur. Utropsprisen for alle fire er 120.000 norske kroner, men de kan fort gå for både det doble og det tredoble.

Artikkelen fortsetter under bildet.

James Bond, fire dørplakater, prissatt til 15.000 -25.000 pund. Foto: Sotheby's

Les også: Anmeldelse «Wolfwalkers»: Mesterlig dans med ulver

Til sammen består auksjonen over plakater og originalfotografier av nærmere 200 utrop, og gjenstandene er samlet inn fra hele verden. En amerikansk «A View To A Kill»-plakat med motiv av Roger Moore og Grace Jones, og signert av Moore, har en utropspris på rundt 7.000 norske kroner. En fransk «Casino Royale»-plakat fra 1967 har prisforlangende 4.000 kroner.

Daniel Craig er den siste som har ikledd seg smoking og britisk sjarm for rollen som James Bond i den britiske dronningens tjeneste. Plakaten av «No Time To Die», datert den opprinnelige premieredatoen 2. april 2020, er prissatt til minimum 1.200 norske kroner, for øvrig det rimeligste objektet som tilbys for salg i det samme rommet hos Sotheby’s som var utgangspunktet for scenene i filmen «Octopussy» fra auksjonen over Fabergé-egg.

For bokelskere vil flere førsteutgaver av Ian Flemings James Bond-bøker være fristende, blant dem et sisteutkast til den fjerde romanen, «Moonraker» (1955), med forfatterens egne håndskrevne rettelser og markeringer. En annen utgave av den samme romanen er dedisert fra Ian Fleming til sin amerikanske krimforfatterkollega Raymond Chandler. Begge bøkene kan ende opp med en prislapp på rundt en million norske kroner. Per stykk. Det er også prislappen for Flemings førsteutgaver dedisert til blant andre Winston Churchill og Robert Kennedy.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ian Fleming dediserte James Bond-boken «Moonraker» (1955) til blant andre Raymond Chandler. Prissatt til 70.000-100.000 pund. Foto: Sotheby's

Les også: Filmanmeldelse: «Borat Subsequent Moviefilm»: Borat i strupen på Trumps Amerika

Auksjonene er digitale og pågår nå og fram til 12. november.

Her er noen av de øvrige objektene på auksjonen:

James Bond: Thunderball fra 1967. Foto: Sotheby's

James Bond: Goldfinger. Foto: Sotheby's

Den aller føste filmen med Sean Connery som James Bond. Foto: Sotheby's

James Bond: Det ble ikke 2.april-premiere på den nye No Time To Die-filmen. Foto: Sotheby's

James Bond: Roger Moore har signert " View To A Kill-plakaten. Foto: Sotheby's

Mode Steinkjer

Kulturredaktør i Dagsavisen