Kultur

SV: – Dårlig lederskap av Raja

Både SV, Ap og Sp var skuffet over svarene de fikk da kulturminister Abid Raja stilte opp i dagens spørretime i Stortinget om koronatiltakene i kultursektoren.

– Kulturminister Abid Raja (V) tar ikke skikkelig ansvar, han bare sparker ballen videre til andre. Han peker på andre partier og han peker på andre departementer, selv om det angår folk i kulturlivet. Det er ekstremt dårlig lederskap fra kulturminister Raja, når kulturlivet blør. Jeg ble i alle fall ikke klokere av disse svarene, sier SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård etter kulturminister Abid Rajas opptreden i den spontane spørretimen i Stortinget onsdag.

Mange spørsmål

Både SV, Ap og Sp stilte i salen spørsmål til Raja om ulike sider ved de forskjellige koronatiltakene han har kommet med til kulturlivet. Raja har også mottatt flere skriftlige spørsmål fra Stortinget de siste dagene, der både SV og Frp ønsker klarhet i ulik tiltak vil slå ut. Flertallet støtter stimuleringsordningen som hovedgrep, men det er likevel skepsis til å avvikle den gamle kompensasjonsordninge helt.

Les også: Kultur-Norge: – Veldig gode nyheter fra Raja

Hva med sceneteknikerne?

SVs hovedspørsmål handlet om hva som vil skje med de gruppene i kulturlivet som ikke treffes av Rajas nye stimuleringsordning. De som har hatt stort omsetningsfall siden mars, og som fra nyttår vil rammes av at kompensasjonsordningen skal avvikles. De vil også slite med at regelen om maks 200 publikummere trolig fortsette inn i 2021. Øvstegård trakk fram de over 100 fast ansatte sceneteknikerne i Oslo Kru, som hevder de ikke treffes av stimuleringsordningen, og at de vil gå mot konkurs i 2021 om ikke kompensasjon videreføres.

Han trakk også fram underleverandøren Joker Lyd, Lys og Scene, som heller ikke treffes av stimuleringsordningen, og han nevnte den selvstendig næringsdrivende Magnus Boyd, som lever av å reise på turné med artister utenlands. Han kan ikke dra nytte av en stimuleringsordning som gir penger dersom arrangementet faktisk blir gjennomført.

– Det er ikke riktig at kompensasjonsordningene er faset ut, svarte Raja på spørsmål fra Øvstegård.

– De ble forlenget til 31. desember, fortsatte Raja, som etter det ikke svarte konkret på hva som vil skje videre fra 1.1. 2021. Når han ble spurt om hva som vil skje videre med kontantstøtteordningen for de selvstendig næringsdrivende etter nyttår, svarte han, med henvisning til at dette sorterer under Finansdepartementet:

– Stortinget har valgt å forlenge ordningen for selvstendig næringsdrivende ut året. Når det gjelder neste års statsbudsjett, får vi vite mer når Frp begynner sine forhandlinger med regjeringspartiene. Dette må vi derfor få komme tilbake til, sa Raja.

Les også: Dette er krisene Raja må ta tak i

– Ingen utstrakt hånd

Verken SV eller Ap var fornøyde med Rajas svar i salen.

– Jeg så ingen utstrakt hånd til sceneteknikerne i Oslo Kru. Det er som om Raja tror koronakrisa vil forsvinne på magisk vis etter nyttår, sier SVs Øvstegård til Dagsavisen.

– Det virker som om Raja fortsatt ikke forstår og ser at så mange faller utenfor, skriver Aps Trettebergstuen i en tekstmelding til Dagsavisen.

– Vi fikk dessverre ikke noen gode svar på om disse folka, som er avgjørende for kulturopplevelsene vi alle savner, har noe å leve av etter jul, fortsatte hun.

Les også: Ap: – Blir det regjeringsskifte, blir det ny boklov (+)

Ja fra ESA

Kulturminister Raja ble også konfrontert med at utbetalingen av kompensasjon for 2020 har tatt veldig lang tid. Her kunne Raja vise til at EØS-tilsynet ESA nå har godkjent at Kulturrådet kan betale ut kompensasjon på 1, 4 milliarder til kulturlivet.

– ESA har i dag godkjent denne ordningen, og jeg har gitt klarsignal til Kulturrådet om å begynne å utbetale de 1, 4 milliarder kronene som har vært på vent. Dette handler ikke om at statsråden har vært sendrektig, eller at departementet ikke har jobbet. Det handler om at vi må følge de systemene som er laget for dette.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.