Kultur

Kan ikke reise, får ikke støtte

Mens kulturminister Abid Raja for tida strør millioner over Kurt Nilsen og andre juleartister, blir det null i støtte for de med et internasjonalt publikum.

«Gjennomfør arrangementet, ikke avlys». «Hold hjulene i Kultur-Norge i gang» «Skap aktivitet». «Søk!» er i øyeblikket beskjedene fra kulturminister Abid Raja (V). Kulturrådet mottar nå søknader i fleng til stimuleringsordningen på 500 millioner som skal ut før jul. Men mens kjente stimuleringsmottakere som Kurt Nilsen, Alexander Rybak og Bjørn Eidsvåg turnerer i Norge, er det mange norske kunstnere og artister som hovedsakelig har sitt publikum i utlandet. De får ikke reist ut på grunn av koronaen, og har heller ikke rett til støtte.

Les også: Kultur-Norge skryter av Abid Raja

– Som følge av nasjonale smittevernrestriksjoner gjelder stimulerings- og kompensasjonsordningen for kulturarrangementer som skjer i Norge, presiserer statssekretær Gunhild Berge Stang (V) i en e-post til Dagsavisen, og understreker at Norge bare tar ansvar for norske borgere og arrangementer.

– På samme måte som myndigheter i andre land tar ansvar for sine, skriver hun.

– Smaker litt vondt

Nestleder Eva Grainger i Norske Dansekunstnere fortviler på vegne av sine medlemmer.

– Å bli fortalt av Abid Raja at det viktigste nå er å opprettholde aktiviteten, smaker litt vondt, sier Grainger.

– Mange av kunstnerne i det frie feltet kan faktisk ikke være aktive, for nærmere 40 prosent av markedet deres er stengt ned. For det frie, prosjektbaserte scenekunstfeltet er en veldig stor del av aktiviteten ikke mulig å gjennomføre, fordi aktiviteten skjer utenfor Norges grenser, sier hun til Dagsavisen.

Hun påpeker at de nye innstrammingene i innreisekarantene og UDs reiseråd nå gjør det vanskelig og mindre økonomisk gjennomførbart for hennes medlemmer å opprettholde sine aktiviteter i utlandet. Tall fra Kulturrådet for 2018 viser at i det feltet hun representerer, blir 38 prosent av forestillingene gjennomført internasjonalt. De har ikke egne scener eller hus hvor de kan vise sine forestillinger, er avhengige av å reise rundt til ulike scener internasjonalt. Grainger har fått med seg debatten som har oppstått etter at det ble kjent at Kurt Nilsen får 13 millioner i støtte til sin juleturné. Hun vil ikke kritisere ham, og peker på at mange yrkesgrupper er involvert i hans produksjoner. De skal ha betalt.

– Samtidig syns jeg det er synd at de som kanskje sitter greit i det, er de som får støtte, mens de som fra før har det vanskeligst, ikke får noe, fordi de arbeider på en måte som gjør at de faller mellom alle stoler. Selve ordningen er veldig bra, men den treffer ikke hele feltet.

– En svakhet

Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo, Norges største kunstnerorganisasjon, forteller at mange av hans musikermedlemmer sliter med å holde hjulene i gang.

– De har sitt publikum utenlands, og musikkmarkedet er jo internasjonalt. Da får de ikke støtte. Dette er absolutt en svakhet ved stimuleringsordningen, sier Rian til Dagsavisen, som sier dette om Kurt Nilsen-debatten:

– Jeg er mye mer bekymret for at musikere og andre kunstnere får for lite, enn at noen får for mye, sier Rian, som trekker fram at «utenlandsmusikere» heller ikke er inkludert i ulike kompensasjonsordninger.

– Arrangørstøtteordningen gjelder bare for turneer og festivaler i Norge. Bedrifter som driver med eksport får jo kompensasjon, og da kan jeg ikke skjønne hvorfor ikke musikkbedrifter som eksporterer band til utlandet får det samme, sier Rian.

Gir en sjanse

Statssekretær Gunhild Berge Stang i Kulturdepartementet mener stimuleringsordningen gir alle i kultursektoren, også utenlandsfarere, en sjanse til vise sin kunst i Norge.

– Det er mange kulturaktører som ikke har egne hus og scener, men som fortsatt gjennomfører aktiviteter. Jeg vil derfor oppfordre de aktørene Norske Dansekunstnere snakker om til å arbeide aktivt for å bruke denne muligheten til å få vist mer av sin kunst og forestillinger for det norske publikummet over hele landet, skriver hun.

Les også: Raja byr den frie scenekunsten opp til dans

Mer fra Dagsavisen