Kultur

– Folk er redde, og føler at alle endringer skjer på deres bekostning

– Jeg har forståelse for og medfølelse med folk som støtter Trump, sier filmskaper Deeyah Khan.

Bilde 1 av 3

– Jeg har forståelse for og medfølelse med folk som støtter Trump, sier Deeyah Khan til Dagsavisen.

Hun er en norsk-britisk artist og filmskaper, akkurat nå aktuell med de rykende ferske dokumentarfilmene «America’s War on Abortion» og «Muslim in Trump’s America», som begge ligger til fri strømming hos NRK.

– Folk er redde, og føler at alle endringer skjer på deres bekostning. De forstår ikke hvordan ting henger sammen, bare at mye kjennes utrygt. Usikre jobber, usikker økonomi, usikker framtid. Det føles uverdig. De ser ikke at det er det samme systemet som holder både dem og immigrantene nede. Tvert om føler de behov for noe å rette sin frustrasjon mot. Da blir det nettopp immigrantene, innvandrerne, muslimene – alle som ser annerledes ut – den hvite arbeiderklassen velger seg, sier Deeyah Khan.

Les også: Siste nytt om valget i USA

Splittelse

To ganger har filmene hennes vunnet Emmy-priser og blitt nominert til BAFTA-priser. For å lage dokumentarfilmene om amerikanske muslimer og om den amerikanske abortstriden reiste Deeyah Khan rundt i Trumps dypt splittede Amerika i nesten to år, og snakket med mennesker over hele det politiske spekteret.

Høyreekstreme militsmedlemmer tror at USA snart vil styres av islamsk sharialov dersom ingen sier fra. De støtter frykten med våpen og vold. Fundamentalistiske abortmotstandere mener de følger Guds vilje idet de brøler «hore» og «morder» til fortvilte kvinner som oppsøker en av Alabamas stadig færre gjenværende abortklinikker.

– Den politiske retorikken nå er så svart-hvitt. Man bruker frykt for å splitte folk. Det vi trenger er en politikk som er genuint solidarisk. Med alle. Også dem vi er grunnleggende uenig med. Eneste kjente motgiften mot splittelse er dialog, forsøk på forståelse, vilje til å plassere deg selv i en posisjon der du snakker ordentlig også med folk du er grunnleggende uenig med. Ikke for å overbevises av deres syn, men for å anerkjenne dem som mennesker, og forstå hva de kommer fra.

Les også: Kevin Bauman stemmer på Donald Trump, søsteren Kelly Friedrich tåler ikke fyren (+)

Økt islamofobi

Derfor intervjuer Khan både ofre for islamofob terrorisme, og mennesker som har utført terror mot muslimer. Ihuga abortmotstandere, og kvinner som vil slippe å bære fram et foster som er sykt, eller som er resultat av en voldtekt, eller som de ganske enkelt ikke har råd til å brødfø. Hun møter muslimske politikere og leger som utfører aborter, to grupper som regelmessig trues på livet.

– Det er så mye som er i stykker i USA nå. Mye å gripe fatt i. Men av alle gruppene som har fått det verre under Trump, er det kanskje de 3,5 millioner amerikanske muslimene vi har hørt minst om. De har hatt det tøft helt siden terroren 11. september 2001. Nå har de fått det enda verre. Dessuten har jeg lenge vært interessert i abortspørsmålet. Hvorfor er det så politisert i USA? Jeg drives alltid, i alle filmene jeg lager, av en intens nysgjerrighet. Jeg vil forstå, sier Deeyah Khan.

Les også: Før valget i 2016 sa han at Trump ville vinne. Her er hva forskeren sier i år (+)

Abortmotstand

Svaret på spørsmålet hun stiller, om hvorfor abort er et politisk spørsmål i USA, handler om velgergrupper.

– De mest innbitte, kristenfundamentalistiske abortmotstanderne utgjør mange velgere. Skal republikanerne vinne valg, må de alltid få med seg disse folka. De som taper på denne uskjønne alliansen, er kvinner, og deres rett til å bestemme over egen kropp, eget liv, egen framtid.

Disse hyperkonservative kristne gruppene har vært der hele tida. Men med Trump har de funnet nytt fotfeste, sier Deeyah Khan.

– Trump normaliserer og legitimerer deres syn. Var for eksempel den første amerikanske presidenten noensinne å delta på den årlige anti-abort-demonstrasjonen i hovedstaden.

Les også: Alt du trenger å vite om presidentvalget 2020

– Hykleri

Det har gjort ham enormt populær blant abortmotstanderne. Selv om Trump på ingen måte lever eller har levd livet slik kristenkonservative amerikanere mener det skal leves, han som er skilt to ganger, som lyver og banner, snakker nedsettende om kvinner, og verken utmerker seg som noen ivrig kirkegjenger eller som en klok kjenner av Skriften.

Ett av de virkelig store aha-øyeblikkene i Deeyah Khans «America’s War on Abortion» kommer idet en konservativ prest forklarer at Trump ligner på Kong David i Bibelen. Han var ikke bare god, David heller, for han begjærte en annen manns hustru, resonnerer presten. Men Gud kunne bruke ham likevel, til å bygge sitt rike. Slik kan også Trump brukes til noe presten mener er bra – til å gjøre det stadig vanskeligere for kvinner å få abort – selv om Trumps egen livsførsel står noe tilbake for det presten skulle ønske.

– Hykleri. Det er jo det det er. Jeg har også lurt mye på hvordan i all verden dypt troende kristne kan støtte den umoralske, ukristelige typen der. Det presten og hans likesinnedes svar avslører, er at de velger å være hyklere. De aksepterer Trump så lenge han jobber mot abort, mot kvinner, mot skeive, mot mot mot. For meg er det utilgivelig.

Les også: USAs neste visepresident - her er de to kandidatene

Modig meningsendring

Hun tror på å konfrontere ekstremisme. Og på opplysning. I «Muslim in Trump’s America» blir seeren kjent med militsmedlemmet Michael. Han har sett på internett at byen Dearborn i Michigan er så oversvømt av ytterliggående muslimske innvandrere at de for lengst har innført sharia i byen, og utgjør en reell trussel til vanlige kristne amerikanere. Det imponerende med Michael, er imidlertid at han faktisk drar dit for å sjekke selv – og oppdager at han er blitt lurt. «Ikke tro alt du ser på nett», konkluderer han. Litt flau, men egentlig veldig modig.

– Folk som Michael imponerer meg. Jeg forhåndsdømte ham selv. Men så viste det seg at han er både smart og modig, en mann som torde utfordre sine egne fordommer, og ta lærdom da han innså at han tok feil. Livet er ikke svart-hvitt, men fullt av gråsoner, fullt av usikkerhet og uoversiktlighet.

Les også: Han vokste nærmest opp i Det hvite hus – nå leder USA-nerden «Trumps verden» (+)

Taler til mørket

I skrivende stund er også utfallet av presidentvalget i USA usikkert. Deeyah Khan holder en knapp på at Biden og Harris vinner. Men hun kjenner seg langt fra sikker.

– Før Covid og før drapet på George Floyd hadde jeg nærmest garantert gjenvalg for Trump. Vi må ikke undervurdere Trumps evne til å tale til frykten i folk, til de mørkeste sidene våre. Han har den evnen, slik Obama hadde evnen til å snakke til lyset og håpet i oss, sier hun.

Republikansk seier

Vinner Trump, vil det bli enda vanskeligere for alle USAs minoriteter, det garanterer hun.

– Han vil dra landet i enda mer ekstrem retning, bort fra menneskerettighetene, ytringsfrihet, religionsfrihet, inkludering og likestilling. En valgseier vil gi Trump kraft og mot til å bli enda mer bøllete enn han har vært hittil. Også overfor kvinner og deres rettigheter. Han har allerede rukket å plassere den konservative dommeren Amy Coney Barrett i Høyesterett, slik at dommen fra 1973 som sikrer amerikanske kvinner rett til abort, «Roe v. Wade», nå er i reell fare. Sannsynligvis vil den prøves i retten veldig snart.

Les også: Ekspertpanelets stalltips foran valget: – Hold dere fast...

Demokratisk seier

Vinner Biden, vil det likevel gjenstå mye arbeid. Faktisk starter den egentlige utfordringen – å skape forsoning i et dypt splittet land – først da, sier Khan.

– Inkludering betyr ikke bare inkludering av kvinner, skeive, brune, ikke-kristne eller andre minoriteter. Også den fortvilede hvite arbeiderklassen må inkluderes, og de konservative kristne. Deres redsel må høres og anerkjennes. Klarer ikke Biden å inkludere alle, vil det komme en enda farligere, mye smartere og mindre narsissistisk «Trump versjon 2.0» om fire år, og skape enda større splittelse i USA. Landet er allerede i skikkelig trøbbel, Biden og Harris har en enorm oppgave foran seg med å snu utviklingen, sier Deeyah Khan, som har filmet og regissert «America’s War on Abortion» og «Muslim in Trump’s America».

Mer fra Dagsavisen