Kultur

Globetrottere i koronaens tid

En har fått seg valp, en har lagt ut på norgesturné, en har oppsøkt barndommens rike og en setter pris på å reise mindre. Vi har spurt globetrotterne hva de gjør nå.

NORGESTURNÉ: Gunnar Garfors mener Norge er verdens mest undervurderte reisemål. Nå reiser han landet på kryss og tvers for å finne skjulte reiseperler. Her er han i Bardu.
Foto: Privat

Av Kjersti Busterud, NTB

De fleste nordmenn er rammet av reiserestriksjonene. I påsken kunne man ikke engang dra på hytta. Vårens venninnetur til Barcelona gikk fløyten, jobbkonferansen i London ble avlyst, og sommerens charterferie ble satt på vent. Men hvordan er det for dem som vanligvis bruker store deler av året på å reise? Vi har spurt fire av dem.

Fikk drømmen oppfylt

Odd Roar Lange har flere tiårs erfaring som reiselivsjournalist, og driver nettstedet Thetravelinspector.no. I fjor hadde han rundt 150 reisedager, i år blir det kanskje halvparten. Det er Lange noe overraskende først og fremst glad for.

– Nå har jeg endelig fått gjort det jeg har drømt om i lang tid, men som jeg ikke har fått tid til på grunn av all reisinga, forteller han.

Og drømmen, det er å reise saktere, å bruke god tid på hvert sted fremfor å haste videre til neste stopp.

– Å reise på den gode, gamle måten har vært helt fabelaktig. Jeg merker det på hele meg, jeg er sjeldnere syk og mindre stresset. Det er jo på den måten vi alle egentlig bør reise, sier Lange, som valgte å holde seg i Norge i hele sommer.

LETTELSE: For Odd Roar Lange kom reiserestriksjonene som en lettelse: Endelig fikk han god tid til å nyte turen. Her er han på Finnøya på Romsdalskysten.
Foto: Privat

For Odd Roar Lange kom reiserestriksjonene som en lettelse: Endelig fikk han god tid til å nyte turen. Her er han på Finnøya på Romsdalskysten. Foto: Privat

Han håper også norsk reiselivsnæring har fått seg en tankevekker.

– Jeg håper de har lært at det ikke nødvendigvis er så lurt å jakte på turister fra den andre siden av kloden, men at å få nordmenn til å feriere i eget land kan være vel så innbringende, påpeker han.

Ett sted har han likevel savnet.

– Jeg skulle gjerne ha fått tatt den årlige turen til mitt favorittsted: Bornholm i Danmark.

Les også: Norgesferie? Her er 10 spektakulære norske overnattinger (DA+)

Undervurdert reisemål

Gunnar Garfors er blant annet kjent for å være den første som har besøkt alle verdens land to ganger. Han har også satt verdensrekord ved å besøke fem verdensdeler på ett døgn, og ved å reise jorda rundt på 56 timer.

Han stiller seg uforstående til spørsmålet om hva han gjør nå som han ikke kan reise.

– Hva mener du med at man ikke kan reise? Vi kan jo reise! Norge er verdens mest undervurderte reisemål. Det er så mye å ta av; flere tusen fjelltopper, over hundre byer. Mange nordmenn har aldri vært i Nord-Norge, det er en skandale, så mye fint det er der. Utlendinger kommer langveisfra for å se nordlys og midnattssol, og så har vi ikke engang opplevd det selv, sier han.

Han har benyttet anledningen til å legge ut på norgesturné.

– Jeg reiser på kryss og tvers for å lage en bok om spektakulære steder i Norge. Vi så jo i sommer hvordan nordmenn klumpet seg sammen på de samme stedene. Alle skulle til Lofoten eller Geiranger. Så jeg ville lage en bok som viser fram mer ukjente steder i Norge, sier Garfors, som tidligere har skrevet bok om verdens 20 minst besøkte land.

Akkurat nå er han på Setermoen

– Mange forbinder Setermoen bare med militærleiren, men i området her finner du blant annet en dyrepark med ulver og en ekte canyon, sier han.

Selv om han lovpriser Norge som reisemål, innrømmer Garfors at det selvsagt er ting han savner nå som han ikke kan dra til fjernere strøk.

– Jeg liker å oppleve andre kulturer, ha andre samtaler, spise annen mat og møte andre religioner. Å erfare at mennesker andre steder i verden lever på andre måter enn oss, gjør at man stiller spørsmål ved sin egen måte å gjøre ting på, sier han.

Les også: Spektakulære trappeturer i frisk luft (DA+)

Savner frihetsfølelsen

Vibeke Montero er frilans reiseskribent og driver bloggen bortebest.no. Vanligvis har hun rundt hundre reisedager i året. Nå holder hun seg stort sett i huset i Sør-Spania.

– Jeg har bodd her hele nedstengingsperioden. Vanligvis veksler jeg mellom å bo i Norge og Spania, i tillegg til at jeg reiser mye rundt. Sønnen min studerer i Norge, mens datteren min går på skole her i Spania, forteller hun.

Med familie i Norge og bosted i Spania, skulle hun ønske folk var litt rausere med dem som må reise for å treffe sine kjære.

– Jeg var i Norge i høstferien, men turte ikke legge det ut på sosiale medier av frykt for kritikk. Jeg synes det burde kommuniseres tydeligere at så lenge man følger alle smittevernregler, så er det rom for å besøke familie i andre land, uten at man skal måtte skamme seg over det, sier hun.

GALICIA: Vibeke Montero veksler vanligvis mellom å bo i Norge og Spania, men har det siste halvåret stort sett holdt seg i Spania. Her er hun i Galicia. Foto: Privat

Vibeke Montero veksler vanligvis mellom å bo i Norge og Spania, men har det siste halvåret stort sett holdt seg i Spania. Her er hun i Galicia. Foto: Privat

For henne er en vesentlig del av livet borte nå som hun ikke kan reise.

– Jeg savner frihetsfølelsen. Spenningen og friheten jeg kjenner på når jeg setter meg i bilen og kjører mot flyplassen. Og jeg savner å komme til nye, rare, eksotiske steder med helt andre kulturer, sier hun.

Les også: Flere vil reise på setra i ferien (DA+)

Vanligvis bruker hun mye tid på å planlegge reiser. Det gjør hun delvis fremdeles.

– Jeg sitter og googler. Jeg synes ikke man skal slutte å drømme!

Når verden igjen åpnes for fritidsreiser, ønsker hun seg til et eksotisk reisemål langt bort.

– Japan eller cruise på Nilen står øverst på ønskelista, sier hun.

Noe godt har imidlertid kommet ut av den ufrivillige hjemmetilværelsen: I likhet med mange andre har Montero skaffet seg en valp.

– Han heter Ragnar, og bringer lykke i tilværelsen.

I barndommens rike

Helge Baardseth startet reisemagasinet Vagabond på 1990-tallet. På tross av at han er godt over pensjonsalder, var han redaktør i magasinet fram til i vår. På det meste har han hatt 150–200 reisedager i året, og innrømmer at han kjenner litt på reiseabstinensene.

– Jeg skulle gjerne vært en tur i India eller Marokko, der har jeg reist mye, forteller han.

I sommer ble det norgesferie.

– Jeg har alltid reist mye i Norge også, og i sommer dro jeg tilbake til mitt barndoms rike, nemlig Jotunheimen. Jeg har også kjøpt et bokantikvariat i Tvedestrand på mine eldre dager, og der er det veldig fint om sommeren, sier han.

Han trenger ikke dra langt for å få en god reiseopplevelse.

– Jeg liker godt selve det å være på reise. Før koronaen kom, kunne jeg for eksempel dra på dagstur til Stockholm; ta toget på morgenen, være der noen timer, og så reise tilbake på ettermiddagen. Når jeg ser tilbake på et langt reiseliv, har de korte turene gjerne vært like verdifulle som de lange, forteller han.