Kultur

Skrev sammen med Ari: – Han ville at tekstene skulle gis ut

Helt fram til sin død jobbet Ari Behn med vennen Kjell-Ole Haune på et bokmanus som Haune har kalt «Ari Behn. De 13 siste dagene».

Bilde 1 av 3

– Ari viste meg en veldig tillit, og ga meg også et stort ansvar. Han ville at de tekstene vi jobbet med skulle gis ut. Det siste Ari sa til meg, var: Ole, du husker hva du hadde lovet? sier Kjell-Ole Haune.

Ari Behn var i daglig kontakt med Kjell-Ole Haune det siste halvåret han levde, ifølge den nye boka «Ari: Bohemen og bøkene» av forfatter og journalist Vidar Kvalshaug.

– Ari ringte meg på julaften, slik han hadde ringt meg lille julaften, og hver dag før det. Det siste Ari sa til meg, var: Ole, du husker hva du hadde lovet? forteller Haune.

Les også: Ny bok omtaler flere etterlatte Ari Behn-manus

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag 2019. Han etterlot seg flere upubliserte manuskripter, ifølge Vidar Kvalshaugs bok. Der omtales tekstene som Kjell-Ole Haune og Ari Behn skrev sammen, som Haune har samlet til et manus han har gitt tittelen «Ari Behn. De siste 13 dagene», kreditert: «Av Kjell-Ole Haune og Ari Behn».

Kjell-Ole Haune har ikke tidligere fortalt offentlig om sitt vennskap med Ari Behn.

– Ari og jeg hadde et veldig privat vennskap. Jeg hadde fortsatt å holde taust om dette, hadde det ikke vært for Vidar Kvalshaugs bok. Jeg vil at manuset Ari og jeg jobbet sammen med også skal være en del av historien om Ari Behn, sier Haune til Dagsavisen.

Han understreker at han føler en forpliktelse til å gi ut manuset.

Hankø

Haune har siden 2017 bodd i Fredrikstad, men har på 2000-tallet bodd og virket hovedsakelig i London, med bl.a. musikalproduksjoner. Han forteller at han og familien hadde kontakt med Ari Behn og Märtha Louise da de bodde i London i 2012-2014, og under sommerferier i Norge, der Haunes familie har sommersted like ved kongefamiliens feriested på Hankø.

Les også: Kong Harald snakker om Ari Behns selvmord i ny bok

Kvalshaugs bok om Ari Behns liv og forfatterskap er basert på samtaler med rundt 50 venner og bekjente av Ari Behn. I boka er Haune først omtalt som «en av telefonvennene» til Ari Behn, «som har fått navnet 'Mystiske Ole' både fordi ingen kjente ham særlig fra før og fordi det han forteller høres mystisk ut. Men han insisterer på at det har skjedd: Ari har diktert et nytt manus for ham i møter i Lommedalen og over telefon», heter det i Kvalshaugs bok, hvor Kjell-Ole Haune også står fram under fullt navn.

Forfatter og journalist Vidar Kvalshaug

Forfatter og journalist Vidar Kvalshaug. Foto: Amanda O. Iversen

Ifølge boka består manuset av 13 kortprosatekster forfattet av Ari Behn og Kjell-Ole Haune i samarbeid.

- Jeg har lest et par av tekstene og tenkt: Jeg kjenner igjen Aris stemme her, sa forfatter Vidar Kvalshaug til Dagsavisen denne uka.

– Tekstene er svært personlige, sier Kjell-Ole Haune.

Til Dagsavisen viser Haune fram manuset, og telefonloggen som også er gjengitt i Kvalshaugs bok, over kommunikasjonen med blant andre Ari Behn jula 2019.

– Ari slet med både å skrive og male den siste tida. Men i samtalene våre uttrykte han seg fint, med sånne typiske Ari-metaforer. Han ønsket at jeg skulle skrive ned det han sa. «Nei, skriv det du», oppfordret jeg. Men han ville at jeg skulle gjøre det. Jeg skrev det ned, og leste det opp for ham, slik jobbet vi fram og tilbake. Han hadde glede av dette spillet mellom oss og hvordan tekstene utviklet seg. Det er fine små Ari-fortellinger, sier Haune.

– Det var en kreativ arbeidsform Ari og jeg gikk inn i. Jeg prøvde å få han til å skrive igjen, så han kunne få utløp for sine tanker og følelser.

– Jeg har snakket med Märtha Louise og Aris nærmeste familie, om at jeg ikke ønsker å gjøre noe mer med dette manuset før vi alle er forsonet med innholdet i det, og blitt enige om hvordan vi skal gå videre med det.

– Men det var et sterkt ønske fra Ari om å få gitt ut dette. Det legger også et press på meg. Jeg mener det er riktig å gi dette ut når tida er inne, sier Kjell-Ole Haune til Dagsavisen.

Privat

Han forteller at han utviklet et nært vennskapsforhold til Ari Behn da de begge var nyskilt.

– Mitt forhold til Ari og Märtha var først og fremst på det private plan, ikke det kunstneriske. Det er enkelt å holde en lav profil om man ønsker.

– Han var opptatt av at jeg skulle dokumentere hvor vanskelig han hadde det. Jeg visste at han var deprimert og hadde det tungt. Likevel var det et sjokk at han tok sitt eget liv, sier Haune.

«Ikke kjennskap»

Dagsavisen har vært i kontakt med Carina Scheele Carlsen, daglig leder for PML International, Märtha Louises forretningsfirma, og forelagt uttalelsene fra Kjell-Ole Haune. «Ari Behns familie og etterlatte har ikke kjennskap til dette manuset», skriver Carlsen i e-post til Dagsavisen. Carlsen understreker videre at rettighetene til etterlatte manus etter Ari Behn forvaltes av Märtha Louise og Ari Behns tre barn.

Les også: – Jeg tenker på Ari hver dag og blir trist (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: