Kultur

Ny bok omtaler flere etterlatte Ari Behn-manus

Før sin død hadde Ari Behn levert en ny novellesamling til forlaget sitt, skriver venn og forfatter Vidar Kvalshaug i ny bok.

Bilde 1 av 6

– Jeg vet at Ari sendte fra seg novellesamlingen til forlaget med beskjeden «dette skal utgis etter min død». Jeg har sett SMS-en, forteller Vidar Kvalshaug.

Denne uka utgis boka «Ari: Bohemen og bøkene» av Vidar Kvalshaug, venn og forfatterkollega av Ari Behn. Boka er basert på over 50 intervjuer med venner og bekjente av forfatter og tidligere prinsessegemal Ari Behn, som tok sitt eget liv 1. juledag i fjor.

Les også: Kong Harald snakker om Ari Behns selvmord i ny bok

Kvalshaug har fått tilgang til en rekke etterlatte papirer og manus. Den uutgitte novellesamlingen skal ha blitt levert til Kolon forlag i 2017. Dette er ett av flere etterlatte Ari Behn-manus som omtales i boka:

* En roman skrevet før utgivelsen av «Trist som faen», i siste utkast kalt «Frelseren».

* Utkast til krimroman sendt til Juritzen forlag (se under)

* Barneboken «Danser blant stjernene» av Ari Behn og Maud Angelica Behn

* En serie kortprosatekster kalt «Ari Behn - de 13 siste dagene», skrevet i samarbeid med en venn

* Minst ett utkast til nytt teaterstykke

Siste møte

Novellesamlingen som Behn leverte er nær ved utgivelse, mener Kvalshaug.

– Kolon forlag har jobbet med novellesamlingen i høst. Det er grunn til å tro at den kommer ut. Aris opprinnelige redaktør Torleiv Grue er involvert, sier Vidar Kvalshaug.

På spørsmål om hvorfor Behns siste novellesamling ikke har kommet ut før, sier Kvalshaug

– Aris manus har alltid gått mange runder før bokutgivelse.

Kolon forlag ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte at de jobber med utgivelsen av en posthum novellesamling fra Ari Behn.

«Under mitt siste møte med Ari Behn satte vi opp en ambisiøs fremdriftsplan om nye tekster, som skulle resultere i nye bøker. Møtet var preget av en optimisme og fremtidstro som nå, i dag, når vi vet hva som er skjedd, fremstår som ekstra tragisk. Jeg husker at jeg dro hjem lettet, fylt av glede og kjærlighet til Ari, og sikker på at vi hadde gode år med gode bøker foran oss» skriver Kolon-forlegger Bjørn Aagenæs i e-post til Dagsavisen.

Ari Behn debuterte på Kolon Forlag i 1999 med novellesamlingen «Trist som faen»,og ga ut ytterligere tre bøker på Kolon fram til novellesamlingen «Tiger i hagen» (2015). Kolon-grunnlegger og daværende forlegger Torleiv Grue var Behns redaktør på debutboka.


Oslo 20030828
Aschehoug forlags årlige hageselskap i forlagets villa i Drammensveien er ett av årets litterære høydepunkter for norske skribenter, bransjefolk og pressefolk.  Per Heimly (t.v.) hilser på Ari Behn. Bak forlagssjef i Kolon Forlag, Torleiv Grue.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Ari Behn med vennen Per Heimly og forlegger Torleiv Grue, på Aschehougs hagefest 2003. Foto: NTB

Grue overlot driften av Kolon i 2009 til Bjørn Aagenæs. Grue og Aagenæs har ved flere anledninger bekreftet at de jobbet på manus med Ari Behn høsten 2019. Ved Ari Behns bisettelse uttalte Torleiv Grue til VG: «Han hadde ikke et ferdig manus, men var i en ny prosess».

Ari Behns siste 13 dager

I boka skriver Kvalshaug også om et bokmanus med tittelen «Ari Behn - de siste 13 dagene». Det ble til i samarbeid med en venn omtalt som «Mystiske Ole», som er navngitt i boka.

– Jeg har sett telefonlogg og skriftlig kommunikasjon som viser at Ole var tett på Ari den siste tida. Ari ringte ham på julaften og sa: «Du husker hva du lovte? Få dette utgitt», forteller Kvalshaug.

– Manuset ble til gjennom samtaler hjemme hos Ari, dels nattetid. Det er 13 korte tekster, en for hver dag, med ett tema for hver dag – blant annet jakt, tyrefekting og Hemingway. Det er gjort slik at Ari dikterer og Ole noterer. Jeg har lest et par av tekstene og tenkt: Jeg kjenner igjen Aris stemme her. Men det er et «work in progress», som ikke er modent for utgivelse, slik jeg ser det. Men det kan bli noe. Tekstene kan tas med videre, mener Kvalshaug.

Teater og roman

I 2011 skrev Ari Behn det satiriske teaterstykket «Treningstimen» som ble satt opp på Rogaland Teater. Han fortsatte å komme med utkast til teaterstykker, forteller Kvalshaug.

– Han hurtigproduserte ett eller to teaterstykker eller fragmenter etter det, som han sendte rundt. De blir neppe tatt opp igjen, mener Kvalshaug.

Les også: – Jeg tenker på Ari hver dag og blir trist (+)

– Så er det en roman han skrev før «Trist som faen». Den har hatt flere titler, den siste versjonen heter «Frelseren».  Den ble skrevet i floppydiskens tid, så den finnes ikke digitalt, så vidt jeg kjenner til. Det finnes ett eksemplar på en papirutskrift. Den ligner ikke så mye annet han utga, det er en øvelsesroman, som ble omskrevet tre ganger. Flere forlag har avslått den for utgivelse. Jeg tror ikke den har stor litterær verdi.

MINNEORD: Mot alle odds fikk Ari Behn muligheten til å prege sin egen tid

– På PC-en til Ari finner man sikkert mer. Alle forfattere har mange påbegynte historier liggende, de er en del av forfatterens verksted. Begynnelser, ideer, fragmenter. Dette tilhører boet etter Behn, og jeg er usikker på hvem som har rettighetene. Men jeg tror ikke det ligger noe verd å utgi der, mener Kvalshaug.

Forlaget Kolon viser videre til  Prinsesse Märtha Louises Kulturformidling, som er forelagt opplysningene gjengitt i Dagsavisen om Ari Behns etterlatte manus.

Oslo 20200103. 
Arve Juritzen ankommer bisettelsen av Ari Behn i Oslo domkirke.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Arve Juritzen ankommer Ari Behns bisettelse, 3. januar 2020. Foto: Vidar Ruud/NTB

Juritzen: Jobber med barnebok

Forlegger Arve Juritzen ga ut det som ble Ari Behns siste bok, «Inferno» i 2018. Juritzen hadde skrevet kontrakt med Behn på sju bøker.

«Barnebokforlaget Juritzen jr har avtale med Ari Behns datter Maud Angelica Behn om boken hun og Ari jobbet med,  «Danser blant stjernene». Når prosjektet sluttføres er ikke avklart» skriver Arve Juritzen til Dagsavisen.

Les også: Forleggeren forsøkte å få Ari Behn til å endre slutten på sin siste bok

I 2019 solgte Arve Juritzen sitt forlag Juritzen til Petter Stordalen-eide Strawberry Publishing.

Forlegger Magnus Rønningen i Strawberry forteller at de jobbet med Ari Behn om en serie kriminalromaner, som ikke ble noe av.
– Det kommer ikke noen bøker av Ari Behn på Strawberry Publishing. Vi hadde fått synopsis på en krimserie fra Ari, men det er altfor prematurt til at noe kan utgis. Vi var i kontakt med Ari tidlig i 2019. Han hadde lyst til å skrive, men det var en vanskelig periode for ham, sier Magnus Rønningen.

Forfatter og journalist Vidar Kvalshaug

Vidar Kvalshaug. Foto: Amanda Iversen Orlich

Vidar Kvalshaug om arbeidet med boka: – Jeg fikk en trøkk

– Da jeg fikk høre at Ari var død, sa jeg til kjæresten min: «Om ti minutter begynner telefonen å ringe. Og da skal jeg ta den. Mediene har ringt meg om Ari i 20 år. Jeg kan fort bli den eneste som snakker om forfatteren Ari Behn». Så jeg tok alle mediehenvendelsene, og skrev et minneord til VG. Da det hadde stått på trykk, ringte Cappelen Damm og spurte om jeg ville lage en bok om forfatterskapet til Ari og årene hans i offentligheten, forteller Vidar Kvalshaug.

Slik startet arbeidet med det som nå er blitt boka «Ari: Bohemen og bøkene», med undertittelen «Én versjon», 

Kvalshaug er forfatter med seks novellesamlinger og tre romaner bak seg, samt flere barnebøker og sakprosabøker. Han har jobbet i flere forlag og som journalist i en rekke aviser, nå sist i bransjemagasinet Bok365.

– Foreldrene til Ari, Märtha Louise og barna ble kontaktet om bokprosjektet, men ikke bedt om å medvirke. Dette var mennesker i dyp sorg, jeg ønsket ikke å kontakte dem så raskt etter dødsfallet, og prosjektet kunne heller ikke vente til de eventuelt ønsket å snakke. De fikk tilsendt det ferdige manuset for noen dager siden, slik at de vet hva som kommer, uten at de har anledning til å påvirke det, sier Vidar Kvalshaug.

Forlovelse er inngått mellom  prinsesse Märtha Louise og Ari Behn
pressekonferanse på Slottet
Paret gifter seg i Nidarosdomen i Trondheim 24. mai neste år.
20011214

Ari Behn ved forlovelsen med prinsesse Märtha Louise, 2001. Foto: Terje Pedersen/NTB

– Men jeg gjorde det klart at jeg ikke ville eller kunne skrive en biografi. En biografi ville måtte bore mer i barndommen og oppveksten, for eksempel.

– Et femtitalls åpne kilder har bidratt med samtaler. I tillegg har jeg lest hele forfatterskapet på ny. Det er en journalistisk undersøkelse av Ari Behn som forfatter.  Det biografiske som dras opp, er det som Ari Behn selv har brakt opp i sin litteratur, som forholdet til faren, eller hans ubehandlete sykdom fra barndommen. Jeg har ikke gått inn i barndom og oppvekst slik en biograf ville gjort.  Utgangspunktet for boka var at det litterære skal styre det biografiske.

Vidar Kvalshaug og Ari Behn møttes for første gang i 1998, da Kvalshaug jobbet i Dagbladet, og Ari Behn ringte for å rose en sak han hadde skrevet. Behn og Kvalshaug ble venner og medsammensvorne, reise- og festkamerater gjennom et drøyt tiår, til begge ble trebarnsforeldre, som Kvalshaug sier, og livet fikk et annerledes tempo.

– I perioder var vi nær, i perioder var vi  ikke nær. Sånn hadde Ari det med mange. Vi falt ut med hverandre da Ari Behn trodde det var jeg som var den anonyme forfatteren bak «Kongepudler» - på det tidspunktet jobbet jeg i forlaget som ga ut disse bøkene. Men jeg ante ikke hvem det var som hadde skrevet dem, jeg ble overrasket selv da det ble avslørt. Men vi bare begynte å ringes igjen. Ari var fadder for min første sønn året etter.

I 2012 flyttet Behn og Märtha Louise med barna til London, hvor de oppholdt seg i to år. I 2016 tok Behn igjen kontakt med Kvalshaug, da ekteskapet med kronprinsessen var over.

 – Han ringte meg da det ble slutt med Märtha Louise, da ville han vel starte livet på ny, ta opp igjen gamle vennskap. Så falt han inn i et nytt og travelt liv, med barn annenhver uke, og ny kjæreste. Vi var i kontakt sist gang i september 2019, da inviterte jeg ham med på en teaterforestilling, uten at det ble noe av.

– I boka har jeg tatt med episoden med «Kongepudler», da vi falt ut med hverandre, for å vise hvilket press Ari var under. Selv om han var privilegert som forfatter ved å være forsørget og ha tilgang til alt han trengte, var han alene i Norge om å være under det presset. Han var superkjendis selv før han traff Märtha Louise.

I boka forteller Vidar Kvalshaug blant annet om Ari Behns forhold til forfatterforbilder som Ernest Hemingway, Yukio Mishima og dramatikeren Sarah Kane, som alle begikk selvmord, og hvordan Behn var oppslukt av forfattermyter og dødsromantikk.

– Hemingway, var det første jeg tenkte på da jeg fikk høre at Ari hadde tatt sitt eget liv. Jeg er litt mytomant anlagt selv, men Ari var dobbelt så mytoman som meg. Ari var opptatt av forfatterne som satte alt på ett kort og skapte sitt eget liv. Han opphøyet selvmordernes kunstnerskap, sier Kvalshaug.

– Kanskje det var forfattermytene som skapte ham. Han måtte finne ut hvem han var, i en kaotisk oppvekst med skilsmisser og rollebytter i familien, og en far som var lite tilstede. Han måtte skape seg selv. Det å skape en egen familie ble veldig viktig for ham, siden han ikke hadde hatt noen stabil familie selv. Derfor var det et stort nederlag for ham å bli skilt. Han hadde feilet i å skape den familien han selv hadde savnet, sier Vidar Kvalshaug, og konstaterer:

– Ethvert selvmord kommer overraskende på de aller fleste. Også dette.

Også Ari Behns nære venn og samarbeidspartner Per Heimly jobber med en bok om Ari Behns liv. Til NRK har Heimly fortalt at Ari Behn ringte ham lille julaften 2019, to dager før Behn tok sitt eget liv, og ba Heimly om å skrive boka om Behns liv.

Per Heimly er også gjengitt på denne historien i i boka til Vidar Kvalshaug.

Kvalshaug forteller at arbeidet «Ari: Bohemen og bøkene» forsinket hans egens sorgprosess etter vennens død:

– Jeg leverte førsteutkastet på boka i mars. Da hadde det gått veldig fort. Når man ringer til venner og etterlatte rett etter at noen har tatt sitt eget liv, har alle en sorg de trenger å dele. Jeg måtte ta inn over meg femti menneskers sorgberetninger. Så kom mars, og alle ble sittende på hvert sitt hjemmekontor, og det ble en underlig stillhet. Da fikk jeg en trøkk selv.  

Les også: Skrev om familiens store sorg: - Det var snøen som tok ham, sa mor (+)

Mer fra Dagsavisen