Kultur

Kommer ingen til unnsetning

Superheltene kommer ikke kinobransjen til unnsetning i år. Så godt som alle blockbustere har fått utsatt premiere til våren 2021. Siste håp er at Wonder Woman-filmen får gå som planlagt i romjula.

Bilde 1 av 6

Filmselskapene lar verken superhelter, James Bond eller Tom Cruise komme kinoene til unnsetning i 2020. Storfilmene er satt på vent og har fått nye premieredatoer fra neste vår av. Unntaket er «Wonder Woman 1984» som fortsatt står med norsk og internasjonal premieredato i romjula. I USA forventer man at Warner Bros vil vente med premiere til neste år. Her hjemme er Nordisk Film også forberedt på at filmpremieren kan bli utsatt atter engang.

###

«Wonder Woman 1984» er den eneste av årets forventede blockbustere som stadig har premieredato i 2020. Foto: Warner Bros

Utsatt og utsatt

Årets forventede blockbustere har blitt utsatt både to og tre ganger siden koronapandemien stengte kinoer og innspillingssteder i mars. I praksis betyr det at filmene som tradisjonelt trekker et stort publikum på kino er blitt utsatt opptil ett kalenderår. De amerikanske filmstudioene planlegger kinokalenderen på lang sikt, men nå har koronapandemien fått konsekvenser for filmprosjekter både to og tre år fram i tid.

Samtidig fortviler den internasjonale kinobransjen at Walt Disney Pictures denne uka annonserte at deres nye animasjonsfilm «Soul» ikke lenger er aktuell for kinosalen. Den nye Pixar-filmen med Jamie Foxx i hovedrollen slippes i stedet på strømmetjenesten Disney+ i romjula.

Filmselskapene har avvist at det er aktuelt å lansere storfilmene på strømming i påvente av at pandemien skal komme under kontroll. At filmene er ferdig produsert og forlengst premiereklare har ikke endret filmbransjens holdning: de foretrekker at filmene slippes på kino, framfor å lansere dem på søsterselskapers populære strømmetjenester.

Dermed er lista over filmer som er utsatt med et halvt år og mer like lang som da de første meldinger om flytting av premieredatoer kom i våres.

Disney og Marvel  «The Black Widow» har fått ny premieredato i mai 2021, 13 måneder etter at den opprinnelig skulle starte på kino. Og når Scarlett Johanssons actioneventyr er flyttet, får det konsekvenser for de andre planlagte filmene i det Marvel kaller «MCU Phase 4», neste kapittel i filmfranchisen som er kinohistorjen mest lønnsomme.

Se listen over filmer og TV-serier nederst i saken.

All den tid filmene om Marvels mange superhelter har en rød tråd, vil utsettelse av en film ramme de neste planlagte prosjektene. Den neste Spider-Man-filmen, hvor Jamie Foxx skal gjenta sin tidligere rolle som Electro, har fått utsatt premieren til desember 2021. «Doctor Strange in the Multiverse of Madness» skal etter planen på kino i mars 202

Den selvstendige Marvel-figuren Venom ble en så stor kinosuksess at den har fått en Andy Serkis-regissert oppfølger: «Venom: Let There Be Carnage». Den har foreløpig premiere sommeren 2021.

Filmer og serier

Disneys storstilte filmserie om de klassiske amerikanske superheltene er kinohistoriens største økonomiske suksess. Filmene basert på Stan Lees Marvel-univers har spilt inn drøye 225 milliarder kroner på kino i løpet av 12 år. Etter snart ett år med stengte saler og svært redusert drift trenger kinobransjen nye suksesser på løpende bånd. Disneys videre planer for Marvel-filmer kan være til hjelp, når den tid kommer.

Planen inkluderer sju nye filmer de neste årene, i tillegg til en rekke beslektede TV-serier med karakterer fra Marvel-filmene og andre tegneserier, som med tid og stunder skal slippes på Disney+. Nå har en rekke av filmprosjektene i «MCU 4» fått nye datoer i premierekalenderen. Premierer på TV-seriene er offentliggjort med årstallet de er forventet klate, men uten konkrete datoer. Flere av seriene var fortsatt under innspilling da koronapandemien tvang studioer til å stenge ned.

Nå skal det være klart at Disney+ får på plass sin forsinkede serie «Wanda Vision» før jul. Den planlagte Captain America-spinoffen «Falcon and the Winter Soldier» er stadig forsinka, og en rekke nye TV-serier er blitt lansert i høst, blant dem «She-Hulk», og «Ms Marvel» - den første Marvel-serien med en muslimsk superhelt i hovedrollen. De nye seriene skal forventelig komme på Disney+ i løpet av de to neste år.

Batman i trøbbel

This image released by Warner Bros. Entertainment shows Robert Pattinson as Batman in "The Batman."  Warner Bros. said late Monday that its sci-fi pic “Dune” will now open in October 2021, instead of this December. The studio also pushed back it’s “Matrix” sequel by 8 months to late 2021 and “The Batman” to 2022. (Warner Bros. Entertainment via AP)

Etter at Warner Bros offentliggjorde dette bildet av hovedrolleinnehaver Robert Pattinson som Batman har filmprosjektet blitt utsatt til mars 2022. Foto: WB/AP/NTB

Heller ikke DC Comics og Warner Bros filmer har unngått nye koronaforsinkelser. Listen over utsatte filminnspillinger og premierer er lang. Den nye omtalte «The Batman» skal etter planen komme på kino i mars 2022, etter å ha blitt stoppet og utsatt som følge av mange problemer, som da hovedrolleinnehaver Robert Pattinson fikk påvist koronasmitte i september.

Filmambisjoner på vent

Warner Bros skal ha noe sånt som 27 DC-filmer på gang, mange av dem basert på klassiske superheltskikkelser fra tegneserienes gullalder. Flertallet av disse er stadig så langt unna realisering at de ikke er rammet av koronakarantenene.

This image released by Warner Bros. shows Zachary Levi, right, and Jack Dylan Grazer in a scene from "Shazam!" (Steve Wilkie/Warner Bros. Entertainment via AP)

Oppfølgeren til «Shazam 2» kan ikke forventes på kino før sommeren i 2023, i følge Warner Bros nye filmkalender. Foto: WB/AP/NTB

Av de som har fått tittel annonsert er «Shazam 2» utsatt sommeren 2023. «The Flash» skal være aktuell for november 2022, mens «Black Adam» er fjernet fra premierekalenderne uten ytterligere informasjon.  «Aquaman 2» skal komme på kino i desember om to år, og oppfølgeren til «Suicide Squad» skal i følge planene ha premiere i august 2021.

Og skulle alt gå etter planene, kan 2021 bli et stort filmår på kino, for da håper film- og kinobransjen og kinopublikum på at årets storfilmer kan åpne. Vi nevner i fleng: Den 25. James Bond-filmen «No Time to Die» i april.

(FILES) In this file photo taken on February 28, 2020, a woman wearing a facemask amid fears of the spread of the COVID-19 novel coronavirus walks past a poster for the new James Bond movie "No Time to Die" in Bangkok. - New James Bond film "No time to die" release is delayed to November after virus fears according to the studio. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP)

Den 25. James Bond-filmen er blant storfilmene som er utsatt med ett år, fra filmvåren 2020 til filmvåren 2021. Foto: AFP/NTB

«Black Widow» og «Fast and Furios 9», i mai. I juni har «Top Gun Maverick» fått ny dato i kinokalenderen, før høstseongen kommer med «Dune» og «Mission Impossible 7».  «Matrix 4» og Steven Spielbergs nye versjon av «West Side Story» etter planen skal ha kinopremiere i desember, altså om godt og vel ett år.

Dette er nye og foreløpige premieredatoer for superhelteventyrene (med forbehold om nye endringer):

Walt Disney Studios/Marvel Studios: 

«WandaVision», TV-serie vinter 2020.

«The Black Widow» mai 2021

«Eternals», mars 2021.

«Morbius», mars 2021.

«Shang-Chi: And the Legend of the Ten Rings», juli  2021

«The Falcon and the Winter Soldier», TV-serie, 2021

«Spider-Man 3», desember 2021

«Doctor Strange in the Multiverse of Madness», mars 2022

«Black Panther 2», mai 2022

«Captain Marvel 2», juli 2022

«Hawkeye», TV-serie, 2022

«Moon Knight», TV-serie, 2022

«Ms Marvel», TV-serie, 2022

«She-Hulk», TV-serie, 2022

«Thor: Love and Thunder», februar 2022
«Guardian of the Galaxy 3», ukjent

Warner Bros/DC Comics:

«Wonder Woman 1984», 25.12. 2020

«Green Arrow & the Canaries», TV-serie, 2021

«Superman and Lois», TV-serie, 2021

«The Suicide Squad», august 2021

«Stargirl», sesong to, TV-serie, 2021

«Batwoman», sesong to, TV-serie, 2021

«The Batman», mars 2022

«Shazam 2», juni 2023

«The Flash», November 2022

«Aquaman 2», desember 2022.

«Green Lantern», TV-serie, ukjent

«Black Adam», film, ukjent

I rekken av DC-filmer i utvikling: «Supergirl», «Batgirl», «Lobo», «Blackhawk», «Gotham City Sirens», «New Gods», «Wonder Woman 3».

Nyeste fra Dagsavisen.no: