Kultur

Kompensasjonen blir forlenget - men dekker mindre

Det er enighet i Stortinget om at kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende blir forlenget ut året. Men dette er en seier med bismak, mener kulturaksjonistene.

Saken oppdateres.

Det var Stavanger Aftenblad som først meldte at det er blitt enighet mellom regjeringspartiene og Frp om å forlenge kompensasjonen for selvstendig næringsdrivende og frilansere ut året 2020. Dette framstår som et svar på hovedkravet fra norsk kulturlivs store «Red Alert»-aksjon sist onsdag, med demonstrasjon foran Stortinget og rødfarging av norske kulturbygg landet rundt. Fredag kveld ble Høyre, KrF og Venstre enige med Frp om en ny tiltakspakke mot korona, på til sammen 6,1 milliarder kroner. Her går det fram at kompensasjonen blir forlenget, men reduseres fra 80 til 60 prosent, skriver Høyre i en pressemelding.

Fornøyd

Hans Ole Rian i kunstnerorganisasjonen CREO er fornøyd med nyheten, og men ser det som en seier med bismak:

– Dessverre blir kompensasjonsytelsen senket fra 1. november, fra dagens 80 prosent til 60 prosent. Hvorfor dette skjer fremstår pr i dag som både underlig og uforståelig, men kanskje kommer det nyheter i forslaget til statsbudsjett på onsdag som gjør dette klarere, skriver Rian i en e-post til Dagsavisen.

–  Kanskje vil ordninger i denne lette situasjonen for både teknikere, musikere, artister og andre kulturarbeidere, sier han, og understreker at CREO forutsetter at kompensasjonsordningen forlenges så lenge det er behov for den, altså Så lenge regjeringen fortsetter med strenge koronatiltak som blant annet setter begrensninger på antall publikummere. Uten kompensasjon er det en fare for at folk rømmer bransjen, og vi står igjen med et fattigere kulturliv, mener han.

–  En stor suksess

Også lysdesigner Magnus Boyd, som var initiativtaker til den store Red Alert-aksjonen foran Stortinget sist uke,  ser på det som en selvfølge at regjeringen viderefører ordningen så lenge det er behov for det. Kultur-Norge er ikke ute av krisen før jul, mener Boyd, som heller ikke er klar for å erklære full seier ennå. Ifølge Boyd er 75 prosent av Norges lyd- og lysteknikere selvstendig næringsdrivende, som vil miste «omtrent all inntekt» om kompensasjonsordningen blir avviklet fra 1. november.
–  Vi kan i alle fall slå fast aksjonen sist uke var en stor suksess. Jeg kan si at jeg er en forsiktig optimist når det gjelder utfallet, men at jeg vil gjerne se proposisjonsteksten først, før jeg starter jubelen, sier han til Dagsavisen, og legger til:
–  Om det blir slik at støtten reduseres, håper jeg regjeringen legger inn noen insentiver der, som likevel sikrer folk ekstra inntekt, sier han.

CREOs Hans Ole Rian vil gjerne gi honnør til de av hans medlemmer som fikk i stand Red Alert-aksjonen;

–  De har bidratt både under planlegging og gjennomføring av onsdagens demonstrasjon foran Stortinget, og ved å lyssette nesten 150 kulturbygg over hele landet. De har også kontaktet politikere i alle partier og fortalt dem om situasjonen for hver enkelt og for norsk kulturliv, skriver han til Dagsavisen.

Dagsavisen har tidligere skrevet om at også Arbeiderpartiet har inne et forslag i Stortinget om å forlenge kompensasjonsordningen ut året i første omgang.

Les også: – Vi forstår godt at kulturlivet sier «red alert».