Kultur

– Vi forstår godt at kulturlivet sier «red alert»

Ap kommer nå med et nytt forslag i Stortinget: Kompensasjonsordningen for frilansere og selvstendig næringsdrivende må forlenges, mener de.

– Vi forstår godt at kulturlivet sier «red alert». Regjeringen viser nok en gang at de ikke forstår den alvorlige situasjonen de selvstendig næringsdrivende og spesielt kulturbransjen står i, når de stopper kompensasjonsordningen fra 1. november, sier Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen.

Sammen med Rigmor Aasrud, som er første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen, står hun bak et nytt Ap-forslag i Stortinget: Kompensasjonsordningen for frilansere og selvstendig næringsdrivende bør forlenges, foreløpig fram til nyttår, men ideelt sett så lenge koronakrisen varer.

– Når myndighetene setter begrensninger på hvor store arrangementer skal være, så må tiltakene det offentlige bidrar med følge etter. Regjeringen utviser her stor passivitet. Det er ikke sammenheng mellom nedstengning og den kompensasjonen som er nødvendig, sier Aasrud til Dagsavisen.

Et svar

Forslaget er et svar på det demonstrantene fra kulturlivet onsdag krever foran Stortinget, i aksjonen «Red Alert». «Budskapet er enkelt: Regjeringen må videreføre kompensasjonsordningen fram til koronakrisen er over!» skriver «Red Alert»-arrangørene i en pressemelding.

– Arrangementsindustrien opplever tidenes krise og vi menneskene i kulissene står nå helt alene, mens flere av våre kolleger blir fanget opp av regjeringens krisepakker, sier initiativtaker og profesjonell lysdesigner Magnus Boyd.

– Ved å fjerne den direkte støtten til oss selvstendig næringsdrivende risikerer en hel industri å stå igjen uten noe fagkompetanse når krisen er over. Vi sto i store utfordringer med manglende rekruttering og kompetanseflukt allerede før vi ble truffet av tilnærmet full nedstengning den 12. mars, og nå er vi i ferd med å brekke ryggen fullstendig.

Holder appell

Aps Anette Trettebergstuen er en av dem som onsdag skal holde appell foran Stortinget, i tillegg til blant andre Magnus Boyd og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Regjeringens avvikling av kompensasjonsordningen blir et åpenbart tema. Men krisen i kulturlivet forsterkes av flere forhold, mener hun:

– I tillegg endrer regjeringen på arrangørstøtten, og viser til at bare de som har inngått kontrakt på arrangementer før 12. mars får støtte. Det er jo helt håpløst, og viser bare at de ikke forstår hvordan kulturbransjen henger sammen. Det er vel ingen, kanskje bortsett fra de store julekonsert-artistene, som har planlagt den typen arrangementer før 12. mars! Dermed er det veldig mange som ikke kvalifiserer til slik støtte. I sum blir situasjonen veldig alvorlig, mener Trettebergstuen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen holder appell under onsdagens demonstrasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen holder appell under onsdagens demonstrasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Søker støtte

Ordningen har en ramme på 3,6 milliarder. Regjeringen foreslår nå å tilbakeføre 2, 2 milliarder av disse. Aasrud sier til Dagsavisen at det ennå ikke er klarlagt nøyaktig hvor mye det vil koste å forlenge kompensasjonsordningen, slik Ap nå foreslår.

Saken skal behandles i finanskomiteen. Først om en ukes tid vil det vise seg om Ap får nok støtte fra de andre partiene til at forslaget kan gjennomføres.

Les også: Kutter 2,2 milliarder i krisestøtten til selvstendige og frilansere

– Vi mener det er nødvendig nå med en håndsrekning til de selvstendig næringsdrivende nå, sier Aasrud.

– De har hatt denne ordningen i et halvt år. Var det bare meningen å holde folk kunstig i live fram til nå, for så å fjerne støtten? Det er i alle fall sløseri med statlige penger, mener Trettebergstuen, som legger til:

– Dette handler faktisk om vi i det hele tatt skal ha et kulturliv når denne krisen er over. I praksis har kulturlivet fått yrkesforbud av myndighetene. Kulturlivet lever tross alt av å samle folk, sier hun, som i likhet med kulturbransjens aktører fortsatt venter på kulturminister Abia Rajas varslede, nye stimuleringsordning.

Kulturdepartementet arbeider med den nå, men etter det Dagsavisen forstår, er det ennå ikke sendt ut på høring. Kulturministeren har lovet 900 millioner til denne ordningen, som skal stimulere til aktivitet, ikke avlysninger. Ordningen skal etter planen tre i kraft fra 1. oktober.

Les også: Krisepakke på 900 millioner til kulturlivet, idretten og frivilligheten

Mer fra Dagsavisen