Kultur

Nervøs høst for korbevegelsen

Sang smitter mindre enn fryktet, viser en ny undersøkelse. Men det betyr ikke at alle problemer er løst for landets korbevegelse denne koronoahøsten.

Saken er oppdatert.

–  Det største problemet vårt nå er tilgang til store nok øvingslokaler. Mange er utestengt fra sine lokaler i skoler og sykehjem, og mange må finne nye fordi lokalene de har er for små til å gjennomføre smittevernstiltak. Dette skaper utfordringer og ekstrakostnader som er tunge for mange kor, sier Korforbundets leder Åsmund Mæhle til Dagsavisen.

– Dette kan også bli et problem for årets julekonserter. En ting er at det ikke kan være flere enn 200 publikummere i salen, men det skal jo være minst en meters avstand for alle på scenen også. Ikke alle kirker har da plass til 200, sier Mæhle, som oppfordrer alle skoler, kirker og kommuner til å åpne sine lokaler for det frivillige musikklivet.

Smittet kor i Bergen

Mæhle er generalsekretær i Norges Korforbund, som organiserer godt over 1000 kor og 30.000 sangere over hele landet. Tar man med stort og smått, skal det være minst 200.000 som driver med sang i Norge.

Dagsavisen har tidligere skrevet om at mange kor har vegret seg for å starte opp øvelser i høst på grunn av påstander om at korsang er spesielt smittefarlig. Mæhle er derfor glad for at en ny undersøkelse fra Sintef viser at smittefaren ved korsang ikke er særlig stor.

Ifølge denne studien produseres det ikke spesielt flere potensielt smittsomme spyttdråper når man synger, enn når man ler høyt. Men i forbindelse med det store smitteutbruddet i Bergen er det nå et kor der som har fått påvist smitte blant sine medlemmer. Etter en korøvelse i slutten av august ble 12 av 16 smittet i koret Lystgården Vokal, ifølge NRK. Byrådet I Bergen har nå innført anbefaling om tre meters avstand på korøvinger. Men Mæhle vil likevel ikke advare mot korøvelser.
–  Reaksjoner på utbruddet i Bergen viser at det fortsatt er mye uro og usikkerhet der ute i Kor-Norge. Men vi er også bekymret for at noen kor går i oppløsning på grunn av for lav aktivitet, sier Mæhle.

–  Vi har fått tilbakemeldinger om at korene er gode til å overholde smittevernreglene når de står og synger, men at det er forbedringspotensiale før og etter øvelsene, og pausene. Vi kommer nok også til å gå ut med at kor bør avlyse helgeseminarer, og heller møtes i eget nærområde, sier Mæhle.

Sang vs. latter

Mange sangere og musikere har lenge ventet spent på den nye Sintef-undersøkelsen, som er gjennomført av forskere på oppdrag av Korforbundet, Norsk musikkråd, Den Norske Opera & Ballett, NTNU og Kirkerådet.

Forskerne målte spyttdråpe-produksjon og nedslagsfelt når to operasangere sang, snakket, lo høyt og resiterte poesi. De målte også dråper fra musikere som spilte fløyte, klarinett og tuba. Flest dråper kom når de to sang, men det kom nesten like mange når de lo høyt.

Det ble produsert atskillig færre dråper når de snakket med normal stemme, eller deklamerte dikt, og det kom minimalt med dråper fra musikkinstrumentene. Uansett slår forskerne fast i undersøkelsen at man kan beskytte seg fra disse potensielt smittefarlige spyttdråpene ved å holde en avstand på 1-2 meter.

Trygge øvelser

Sintef-undersøkelsen er selvsagt gode nyheter for Korforbundets medlemmer, selv om studien er liten.

–  Vi har fått tilbakemeldinger om at mange er glade for det. Vi har også lenge sagt i Korforbundet at det nå er trygt å gjennomføre korøvelser så lenge smittevernreglene overholdes. Men vi ser likevel at det fortsatt er noen som vegrer seg for å holde i gang aktiviteten som vanlig, at de mangler steder å øve, og at en del av våre medlemmer nå ikke har aktivitet i det hele tatt, sier Mæhle, som likevel legger til:

–  Det jeg kanskje er aller mest bekymret for, er at kostnaden kan bli høy ved å stenge Kor-Norge helt. Publikum mister konserter, og når vi nå hører nyheter om at angst og depresjon øker i befolkningen på grunn av koronaen, så vet vi at vi kan forebygge det om folk kommer sammen for å synge, sier Mæhle.

Mer fra Dagsavisen