Kultur

Tør vi fortsatt å synge sammen i kor?

Mens Oslo Fagottkor er i full gang med øvelser, fører koronafrykt til at andre kor vegrer seg for å starte opp i høst. For er det sant at det å synge sammen er smittsomt?

Bilde 1 av 2

Normalt gleder landets nærmere 200.000 korsangere seg veldig til å starte opp igjen etter sommerferien, med den store julekonserten som høstens mål. Dette er den store oppstartsuka, men et kor som Abildsø Bygdekor tenker mye på smittefaren ved samsang.

– Vi har utsatt oppstarten vår i høst, sier Lars-Kristian Berg, som er leder for koret.

– Jeg er egentlig en optimist, og det går seg nok til. Men akkurat nå er jeg usikker og bekymret for korets aktivitet denne høsten, og på vegne av korbevegelsen generelt. Vi har mange godt voksne kormedlemmer i koret, noen av dem med underliggende sykdommer, som er engstelige for å bli smittet på øvelsene, sier Berg, som legger til:

– Jeg tror det blir aktivitet i både 2020 og 2021, men om den blir som den var, det er jeg ikke sikker på.

Rammet av korona

I «Norges lekreste homsekor», Oslo Fagottkor, er stemningen en helt annen, selv om de ble direkte rammet av koronaviruset etter et seminar i vår. Fem korister fikk påvist smitte, et par av dem ble ganske dårlige, og halve koret hadde symptomer. Men de var i gang med øvelser allerede før sommeren, i Lilleborg kirke der det er lett å holde god avstand.

– Vi har også hatt vår første korøvelse i høst, med alle smitteverntiltak: To meters avstand, håndvask, spriting av piano og så videre, sier Steinar Svendsen, daglig leder og produsent for det paljettpyntede mannskoret.

– En del i koret er antakelig immune på grunn av det som skjedde, men vi kan ikke opptre annerledes enn andre, og vi vil ikke risikere dette på nytt. Vi må følge alle faglige råd, sier Svendsen, som avviser at koronaen har lagt en demper på fagottenes sangglede.

– Å nei, snarere tvert imot! Vi ser kanskje enda mer hvor mye det betyr at vi kan treffes for å utøve den hobbyen vi elsker aller mest, sier Svendsen.

Les også: God jul og fagott nytt år!

Digitale øvelser

Så forskjellig kan to kor reagere på høstens oppstart. Begge har rundt 45 medlemmer, men mens Abildsø Bygdekor er et tradisjonelt, blandet kor som synger Knut Nystedt, norske folketoner og latinske hymner fra seinmiddelalderen, er Oslo Fagottkor et glamorøst showkor med eget management. Sistnevnte kom raskt i gang med øvelser allerede før sommeren, mens Abildsø Bygdekor bare har møttes en gang etter 12. mars: På sommeravslutning utendørs. Nærmere 60 prosent av Norges Korforbunds medlemmer hadde ikke en eneste øvelse i mars og april, 46 prosent har ikke møttes siden pandemien traff Norge. Rundt 30 prosent har hatt digitale sammenkomster på Zoom, Facebook og Teams, ifølge Åsmund Mæhle. Han er generalsekretær i Norges Korbund, som har over 1000 kor som medlemmer.

Korsmitte

En del av disse har nok latt seg skremme av påstander om at det å stå tett og synge sammen i et rom er smittefarlig.

– Det har vært noen enkelthendelser med kor i Nederland og USA som har gjort folk bekymret, og det er synd enkelthistorier setter dagsorden for andre. De skrekkhistoriene vi har hørt om korsmitte, er fra tida før vi lærte oss alle smitteverntiltakene. Folk sto tett sammen, og de spiste av de samme fatene i pausen. Det gjør vi jo ikke lenger, sier Mæhle.

– Etter at Musikkrådets smittevernveileder ble godkjent av myndighetene i slutten av april, så er det avholdt flere tusen korøvelser i Norge uten at smitte har blitt spredt. Enda mer kunnskap om smittevern får vi neste uke når SINTEF publiserer sin studie om sang og smitte, sier Mæhle.

Studien er initiert av Korforbundet som har fått med seg Norsk musikkråd, Den Norske Opera & Ballett, NTNU og Kirkerådet. Korforbundets hovedbudskap nå er at det er trygt å gå på korøvelse i høst, hvis smittevernrådene følges.

– Vi håper at flest mulig kommer i gang. Men vi vet at mange av våre medlemmer likevel er usikre på å starte opp igjen. Kanskje noen kor legger ned hvis aktiviteten forblir lav lenge. Mange sliter også med å få tilgang til øvingslokaler der man kan ha nok avstand, sier Mæhle, som denne uka sendte e-post til 25.000 korsangere. Der oppfordrer de alle kor til å starte opp igjen. Mæhle satser på at ikke altfor mange julekonserter står i fare i år, selv med lav aktivitet og de begrensningene smitteverntiltak setter.

Les også: «Vi vil øve, men er det mulig?»

– Vi er tross alt hovedleverandøren av julestemning til det norske folk, så det må vi få til, sier han.

Oslo Fagottkor inviterer allerede optimistisk til julekonsert på sine nettsider: «Vi blinger stradivariusen med paljetter og henger julelys på steinwayen. Vi gir deg julesanger, juleglitter, julekos og masse, masse julemoro. Det blir som alltid vakker musikk, skeiv humor og gåsehud der du minst venter det».

Mer fra Dagsavisen