Kultur

Hver tredje har vært tilbake på kino

Ni av ti vil gå på kino like mye på kino som før, svarer publikum i kinoundersøkelse etter nedstengningen.

Bilde 1 av 2

Tallene fra kinobransjens store publikumsundersøkelse under koronavåren ble lagt fram under åpningen av Filmfestivalen i Haugesund i helgen.

* 36 prosent svarer at de har vært tilbake på kino etter gjenåpningen.

* 76 prosent svarer at de vil gå like mye på kino som før, 10 prosent svarer at de vil gå litt oftere.

* 11.5 prosent svarer at de vil gå litt sjeldnere enn før.

– Tallene tyder på at folk savner kinoene og vil komme tilbake, sier Guttorm Petterson, direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Programdirektør Christin Berg i kinokjeden Nordisk Film Kino er fornøyd med publikumsresponsen i undersøkelsen.

OSLO 280113

Christin Berg, programdirektør og medarrangør til Filmfest Oslo, Oslos nye filmfestival.

FOTO: FREDRIK BJERKNES

Christin Berg, programdirektør Nordisk Film Kino. Foto: Mimsy Møller

– Det er naturlig at kinogjestene er litt forsiktige i disse dager, og at noen er skeptiske. Vi får gode tilbakemeldinger på smittevernstiltakene på kino og at kinogjestene føler seg trygge. Det vil ta en stund før samfunnet er tilbake til normalen. Disse tallene er gode, sier Christin Berg.

Undersøkelsen «Film – og kinovaner 2020» er gjort av nettportalen Filmweb i samarbeid med bl.a. bransjeorganisasjonen Film & Kino.

Undersøkelsen ble gjort i to omganger, fra 15. april til 4. mai mens kinoene var stengt, med en kort oppfølgingsundersøkelse fra 27. juli til 7. august. Fra 7. mai fikk norske kinoer holde åpent med begrenset kapasitet. Undersøkelsen er gjort blant dem som tidligere har besøkt norske kinoer.

Svarene tyder på at mer strømming av innhold i koronatiden øker interessen for å gå på kino, ble det påpekt i framleggingen av undersøkelsen.

Blant de spurte som har vist økt interesse for streaming i koronatiden ville 94 prosent gå tilbake på kino. Snittet var på 86 prosent.

Åtte av ti svarte at de stolte på kinoenes smitteverntiltak

67 prosent svarte «premiere på en film jeg ønsker å se» på spørsmålet om hva er viktig for at de skal komme tilbake på kino. I oppfølgingsundersøkelsen gikk tallet på premiereinteresserte ned til 58 prosent.

– Premierefilmer har alltid vært viktig. I sommer har det vært få store premierefilmer. Folk har sittet hjemme og sett film på strømmetjenester. Nå savner folk å gå ut og gjøre noe sammen, det er den viktigste motivasjonen. Det trekker premiereinteressen litt ned, sier Christin Berg i Nordisk Film Kino. Hun er optimistisk med tanke på kinohøsten.

«Tenet» er klar

– Kinosommeren ble avlyst, og filmhøsten er forskjøvet. Den starter nå med «Tenet» sier Christin Berg.

Actionthrilleren «Tenet» av Christopher Nolan er den første virkelige storfilmen som får kinopremiere etter nedstengningen i mars. Flere scener er spilt inn i Oslo.

– «Tenet» er viktig. Den har vi ventet på hele sommeren. Det er filmen som har holdt stand, og som vi har håpet skulle komme, sier Christin Berg.

«Tenet» har ordinær kinopremiere 28. august, og Saga kino åpner igjen i forbindelse med premieren. Fra 26. august vises Tenet på Cinemateket i Oslo, i det analoge 70mm-formatet som regissør Nolan foretrekker. Den første Cinemateket-visningen ble utsolgt umiddelbart da billetten ble lagt ut for salg ved midnatt onsdag sist uke.

Christopher Nolan er en av Hollywoods mest anerkjente og suksessrike regissører, han sto blant annet bak Batman-trilogien mellom 2005 og 2012, og hans forrige film «Dunkirk» var en av de mest sette kinofilmene i 2017.

Les også: Norsk film rammes av Hollywoods koronapause

I norsk filmbransje var det stor skuffelse da regjeringen i sommer opprettholdt bestemmelsen om to seter mellom hver publikummer på kinoene, og maksimalt 200 i salen på arrangementer ut året.

– På grunn av publikumsrestriksjonene kan «Tenet» ikke bli like stor som Nolans forrige filmer. Men den vil kunne få et langt liv på kino, og bli mye snakket om rundt middagsbordene, mener Christin Berg.

Mange på Knerten-film

Sist uke presenterte Norsk filminstitutt høstens norske kinofilmer. Tross restriksjonene på kinoene blir det 13 norske kinofilmer i høst.

Den norske storfilmen «Børning 3» skulle hatt premiere 12. august, men er blitt utsatt til 30. september.

– Begrensningene i billettsalg på kinoene gjør inntjeningen vanskelig for norske filmprodusenter, sier Berg.

«Knerten og sjøormen» er framskyndet for å komme kinoene og publikum i møte. Foto: SF Studios

«Knerten og sjøormen» (bildet) som ble lansert i juli har nå passert 110.000 kinobesøk.

ANMELDELSE: «Knerten og sjøormen» - sommeridyll og skjær i sjøen (+)

På andreplass på kinotoppen denne uka ligger den nye norske barnefilmen «Tottori – sommeren vi var alene».

– Det var bra at produsentene tok sjansen på å slippe «Knerten og sjøormen» i juli. Det gjorde at mange barnefamilier gikk på kino i sommer. 110.000 er et bra besøkstall for denne filmen med begrensningene vi har nå, sier Christin Berg.

 Les også: Stavanger- og Sandnes-kinoene presset, «Knerten» kan gi bedring

Mer fra Dagsavisen