Kultur

– Når Tom Cruise får svar, bør Kultur-Norge også få det

Når Tom Cruise får raskt svar om smittevern, burde det norske kulturlivet også kunne få vite noe snart, mener sjefen for filmfestivalen i Haugesund.

– Man finner altså en løsning når Tom Cruise ringer, men den norske kulturbransjen trenger også et svar fra myndighetene nå. Når Tom Cruise får svar, bør Kultur-Norge også få det. Det er på høy tid, slår Tonje Hardersen fast overfor Dagsavisen.

Hun er sjef for Den norske filmfestivalen i Haugesund som åpner 14. august. Før det håper Hardersen og norsk kulturliv på svar fra myndighetene på et for dem presserende spørsmål: Hvordan skal man tolke enmetersregelen i saler på kinoer og kulturhus? Skal det fortsatt være to seter mellom hver publikummer, eller kan man gå ned til en avstand på ett sete?

Les også: Produsenter reagerer på grønt lys til ny «Mission: Impossible»-film

Et sjokk

Det var 15. juni regjeringen og kulturminister Abid Raja (V) åpnet for at i alt 200 mennesker kan samles i en sal, med en meters avstand. Med et sete mellom publikum i salene burde det være mulig å lage festival, mente Hardersen og bransjen den gangen.

Men en måned senere innskjerpet Folkehelseinstituttet (FHI) reglene og krevde en meter avstand fra skulder til skulder, framfor hode til hode. Det betydde at bransjen må ha to seter mellom hvert publikum.

Det var et sjokk for bransjen, som senere har forsøkt å få vurdert dette på nytt. Bransjen hadde møte om saken med både Kulturdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet for snart tre uker siden, men de har ennå ikke fått noe konkret svar, ifølge Hardersen.

Heter du Tom Cruise, får du raskt svar fra den norske regjeringen. Foto: NTB scanpix

Heter du Tom Cruise, får du raskt svar fra den norske regjeringen. Foto: NTB scanpix

Cruise fikk svar

Litt spøkefull trekker Hardersen en sammenligning med saken om Tom Cruise og den siste Mission Impossible-filmen, som skal gjøre opptak av scener i Norge i høst. Storproduksjonen fikk relativt raskt kontakt med myndighetene for å diskutere smitteverntiltak, og fikk ordnet med unntak fra innreiserestriksjoner og karanteneplikt.

Men filmfestivalen i Haugesund, som blant annet deler ut Amanda-prisene, må vente på svar om enmetersregelen. Haugesund blir den første store filmfestivalen som arrangeres fysisk etter at Norge stengte ned 12. mars.

– Jeg håper jo vi skal få svar før vi starter opp neste uke. Samtidig er dette et svært viktig og avgjørende spørsmål ikke bare for oss, men for hele den norske kulturbransjen. Vi er mange som venter og er utålmodige nå, sier Hardersen.

– Når folk får lov til å sitte skulder ved skulder på buss, tog og fly, bør man kunne sitte med ett ledig sete mellom folk i kinosalen, mener hun.

Sist i køen

Hardersen peker også på at filmfestivalens største saler fint kan ha plass til maks 200 deltakere med to seters avstand. Det har de ikke mulighet til i mindre kino- og kulturhussaler rundt om i landet. Et fortsatt krav om en meter fra hode til hode vil gi færre folk i salen og få økonomiske konsekvenser.

– Det er selvsagt ikke livsnødvendig å gå på kino eller til et kulturhus. Men vi mener jo kultur er viktig på alle måter og vi er også noen som lever av dette. For oss er det snakk om langsiktige investeringer. Denne festivalen har vi planlagt et helt år, og jeg mener man må kunne veie smittevern kontra næring for å få samfunnet til å gå rundt. Idretten har fått mange svar allerede, og nå syns jeg det er vår tur. Vi kan ikke alltid være sist i køen, mener hun.

Under vurdering

Dagsavisen har forelagt festivalsjef Tonje Hardersens synspunkter for Helse- og omsorgsdepartementet, som ledes av statsråd Bent Høie. «Når det gjelder spørsmålet om når det kommer et svar på tolkning av enmetersregelen, er svaret at det er under vurdering hos oss», skriver en kommunikasjonsrådgiver i en e-post til Dagsavisen.

Der vises det også til at mange land har måttet stramme inn etter gjenåpning, «fordi viruset fremdeles er til stede og fordi vi verken har vaksine eller behandling».

Statssekretær Gunhild Berge Stang i Kulturdepartementet slår for øvrig fast overfor Dagsavisen at det er Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) som har gitt Helsedirektoratet i oppdrag om å vurdere hvordan avstandsregelen best bør praktiseres, mens det er HOD som skal svare på spørsmål om fortolkningen av enmetersregelen. Fram til 1. september skal grensen på antall deltakere på kulturarrangementer fortsatt være på 200, får Dagsavisen opplyst.

Les også: Lyset langt der framme i kinomørket

Nyeste fra Dagsavisen.no: