Kultur

Twitter kalles inn på teppet etter hacking

Twitter må forklare seg for det amerikanske Senatet etter at flere offentlige personer og amerikanske kjendiser denne uka ble hacket. FBI vil undersøke saken

Twitter er kalt inn på teppet av det amerikanske senatet for å forklare seg, etter at flere kjente offentlige profiler ble hacket denne uke. Foto: Richard Drew / AP Photo NTB

Leder av handelskomiteen i Senatet, Roger Wicker, krevde torsdag at Twitter skal forklare seg innen 23 juli. Bakgrunnen er at flere prominente profiler på det populære sosiale mediet denne uka ble hacket. Både amerikanske politikere og FBI har ytret bekymring for hendelsen.

Obama og Biden hacket

Blant dem som fikk kontoen sin hacket, var innflytelsesrike mennesker som Barack Obama, Joe Biden, Bill Gates, Elon Musk, Kanye West og Jeff Bezos. Flere publiserte en falsk melding med oppfordring til å gjennomføre en bitcoinbetaling til en anonym adresse, som ville gi det dobbelte beløpet tilbake. Så mange som 300 personer skal ha falt for svindelforsøket.

Kan påvirke presidentvalg

Nå er politikere redde for at hacking av kjente profiler i sosiale medier kan få politiske konsekvenser og true nasjonal sikkerhet i valgåret 2020.

– Det er ikke vanskelig å se for seg at fremtidige angrep vil bli brukt til å spre feilinformasjon eller skape splid gjennom ulovlig misbruk av kjente profiler og verdensledere på sosiale medier, skriver senator Wicker i et brev til Twitter-sjef Jack Dorsey.

Bekymret for sikkerheten

Guvernør Andrew Cuomo i New York sier i en uttalelse at han er bekymret for at manglende sikkerhet og nettkontroll kan påvirke det kommende presidentvalget i november i USA.

Twitter bekrefter torsdag at så mange som 130 kontoer ble forsøkt hacket under det de kaller et «koordinert angrep».

Omtalt som modig

Den siste tida har Twitter også fått oppmerksomhet for å ta en mer tydelig redaksjonell rolle mot president Trump. I mai merket Twitter to av presidentens tweets om stemmegivning per post, med en faktasjekk-boks. Presidenten hevdet da at Twitter ikke var nøytrale, og ba administrasjonen om å utvikle retningslinjer som hindrer skattepenger fra å gå til selskaper som «forhindrer pressefrihet».

Dagen etter skrev Trump om opptøyene etter dødsfallet til George Floyd i Minneapolis. Twitter merket denne posten for å være i strid med deres retningslinjer, men også hvorfor de beholdt den: «Denne tweeten brøt Twitters regler om å forherlige vold. Twitter har imidlertid fastslått at det kan være av offentlig interesse at tweeten fortsetter å være tilgjengelig.»

Dette ble omtalt som noe av det modigste, og mest risikable noe sosialt medium noen gang har gjort, ifølge BBC News.

Fjernet Trump-video

Nå har Twitter på nytt tatt grep mot Trumps tvitring: Etter at musikken fra Linkin Parks hit «In the End» fra 2001 ble brukt i videoen, som var lagt ut av Dan Scavino som har ansvar for sosiale medier i Det hvite hus, har Linkin Park gitt beskjed om å stanse bruken, da dette er noe de ikke har gitt tillatelse til.

«Linkin Park har ikke støttet og støtter ikke nå Donald Trump og har ikke gitt hans organisasjon rett til å bruke noe av vårt materiale», skriver gruppa på Twitter.

I stedet for Twitter-meldingen som ble delt av presidenten, ligger det nå en beskjed på Twitter om at meldingen er «deaktivert etter å ha blitt rapportert av rettighetshaver».