Kultur

Flere vil reise på setra i ferien

Nykjernet smør, spektakulære omgivelser og landets gladeste dyr. Det er mange grunner til å dra på seterferie i sommer.

På 1800-tallet ble det anslått å være rundt 100.000 aktive setre over hele landet, et tall som i dag har krympet til cirka 900. I en tid hvor norsk landbruk består av stadig større gårder og mer industrialisert dyrehold, er det kanskje lett å anta at de tradisjonelle setrene er på vei inn i historiebøkene. Noe har likevel skjedd de siste årene, sier Katharina Sparstad, budeie og daglig leder i interesseorganisasjonen Norsk Seterkultur.

– Det vi merker nå, er en enorm økning i interessen for seteropplevelser og seterprodukter, sier Sparstad, som blant jobber for å få seterdriften inn på UNESCOs liste over immateriell kulturarv.

Landets gladeste dyr

Vi snakker med Sparstad på telefon fra Sparstadstølen i Sanddalen, en 150 år gammel strømløs seter der hun har foredlet ku- og geitemelk til rømme, smør, brunost og pultost siden 1996. I bakgrunnen høres bjeffingen fra et nyfødt valpekull, og den fjerne rautingen fra én av seks kuer.

Les også: Norgesferie? Her er 10 spektakulære norske overnattinger (DA+)

– Korona og norgesferie bidrar nok, men jeg tror interessen for seterliv kan skyldes flere ting, forteller hun. – En av dem kan være miljøperspektivet. Dyrene på setrene bruker arealer og beiter i utmark man ellers ikke får utnyttet. Det er en flott måte å bruke lokale ressurser på, fremfor å importere soya fra Brasil eller bruke annet fôr utenfra.

Katharina Sparstad, budeie og daglig leder i interesseorganisasjonen Norsk Seterkultur, har drevet Sparstadstølen i Sanddalen siden 1996. Foto: Oscar Puschmann/NTB scanpix

Katharina Sparstad, budeie og daglig leder i interesseorganisasjonen Norsk Seterkultur, har drevet Sparstadstølen i Sanddalen siden 1996. Foto: Oscar Puschmann/NTB scanpix

Dyrevelferd står sterkt i Seter-Norge. Her kan både voksne og barna få et minneverdig nærmøte med landets gladeste dyr, sier Sparstad.

– Seterdyr velger selv hvor de går i utmarka. Dette er livet som dyrene er tilpasset for, og det merkes både på trivselen og på råvarene de produserer. Fjellbeitene gir setermelken en ekstra god kvalitet. Mange synes rømme og smør og ost fra seterproduksjon smaker fantastisk.

Ekte vare

I den uforutsigbare økonomien knyttet til å drive melkeproduksjon. har turisme etter hvert blitt en viktig inntekt for mange setre, forteller Sparstad. Men det er lenge til setrene kun fungerer som attraksjoner, understreker hun.

– De fleste setrene, cirka 90 prosent, baserer seg fremdeles på å sende melk av gårde med melkebilen. Men for mange har foredling og stølsturisme blitt en veldig fin tilleggsnæring. Det er supert at folk besøker setre, får oppleve denne delen av kulturarven vår og legger igjen litt penger i samme slengen.

Les også: En kvart million vil ta ferie for lånte penger

Fremfor noe er det opplevelsen av noe ekte som lokker stadig flere besøkende, sier Sparstad.

– Setre er ikke turistfeller. Dette er ekte vare, ikke en kulisse. Særlig for barn er det noe helt spesielt med å få se og klappe en geit eller ku som går fritt utendørs under åpen himmel.

Har tatt helt av

I Innerdalen vest i Trollheimen – som mange kaller landets vakreste fjelldal – har den samme familien fraktet dyrene til Renndølsetra hver sommer siden 1740. I dag er det Eystein Opdøl som driver familietradisjonen videre, noe han har gjort siden konfirmasjonsalder.

På Renndølsetra i Innerdalen driver Eystein Opdøl den snart 300 år gamle familietradisjonen videre, noe han har gjort siden konfirmasjonsalder.
Foto: Thomas Rasmus Skaug/VisitNorway.com/NTB scanpix

På Renndølsetra i Innerdalen driver Eystein Opdøl den snart 300 år gamle familietradisjonen videre, noe han har gjort siden konfirmasjonsalder. Foto: Thomas Rasmus Skaug/VisitNorway.com/NTB scanpix

– Pågangen har aldri vært større, sier han.

– Vi har opplevd en økende interesse de siste årene, men etter at Erna erklærte at det blir norgesferie i år, har det tatt helt av.

Den snart 300 år gamle Renndølsetra ligger vakkert plassert i Innerdalen, som mange kaller landets vakreste fjelldal.Foto: Thomas Rasmus Skaug/
VisitNorway.com/NTB scanpix

Den snart 300 år gamle Renndølsetra ligger vakkert plassert i Innerdalen, som mange kaller landets vakreste fjelldal.Foto: Thomas Rasmus Skaug/ VisitNorway.com/NTB scanpix

Ved siden av dyrehold og foredling tilbyr Renndølsetra overnatting i de historiske seterhusene, samt teltplass og matservering i kafeen. Om sommeren tar vaffeljernet sjelden pause.

– Det er rømme som er hovedproduktet vårt, og etter rømmeproduksjonen ender du opp med store mengder skummet melk. Det er supert å kunne bruke overskuddet i vaffeljernet, og i år vil vi også starte produksjon av grillost, sier Opdøl.

Les også: Det var den sommeren vi bodde i bilen (DA+)

I likhet med mange besøkssetre i Norge har ikke Renndølsetra noen pakkeløsninger eller opplegg for gjestene sine, utenom varme senger, et personlig vertskap og spektakulære omgivelser. Og det, avslutter Opdøl, er også litt av poenget.

– Barn og voksne som overnatter her, får bli med på melking om kvelden om de ønsker, men det er det. Folk er stort sett veldig fornøyd med å spise vafler, nyte omgivelsene, gå på tur og se på dyrene som vandrer fritt i landskapet. Det skal ikke mer til.

Innerst i Sogndalsdalen i Sogn og Fjordane ligger geitestølen Anestølen. Sogndal, Sogn og Fjordane. Setra tar imot besøk med geitostsmaking som er avtalt på forhånd. Foto: Willy Haraldsen/Samfoto/NTB scanpix

Innerst i Sogndalsdalen i Sogn og Fjordane ligger geitestølen Anestølen. Sogndal, Sogn og Fjordane. Setra tar imot besøk med geitostsmaking som er avtalt på forhånd. Foto: Willy Haraldsen/Samfoto/NTB scanpix

Fem setre å besøke

1. Brimi Seter

Brimi Sæter ligger spektakulært til i Jotunheimen, og tilbyr overnatting for gjester i sovebåser på loftet, i seterhus og i lavvo. Vår og sommer er en flott tid her, men seteren holder også åpent på høsten. Opplev ysteriet og smak på prisbelønte varianter av rømme, smør, kjuke (pultost) og hvitost. Gå ikke glipp av seterens såkalte skråpå-tå-meny, der ost smeltes på hjemmelagde bordgriller og serveres til gjestene ved langbord.

Hvor: Jotunheimen

På nett: www.brimi-seter.no/

2. Sota Sæter

Sota Sæter er en over 100 år gammel seter driftet av DNT i Breheimen Nasjonalpark, et vakkert og variert turområde med mange familievennlige rutealternativer. Seteren består av ti bygninger på et flott tun, er kjent for sin sosiale og lune atmosfære. Bygningsmassen gjennomgikk en omfattende renovering i 1994 og har normal DNT-standard. Sota Sæter er betjent, men på grunn av koronasituasjonen må alle gjester forhåndsbooke overnatting.

Hvor: Breheimen Nasjonalpark

På nett: www.sotaseter.dnt.no/om-hytta/

3. Renndølsetra

Renndølsetra har blitt drevet av samme familie siden 1740, og ligger spektakulært beliggende i Innerdalen, cirka tre timers kjøring fra Trondheim og Ålesund. Setra har overnattingstilbud for gjester, men opererer med noe redusert antall sengeplasser i 2020. Mange kaller Innerdalen for landets vakreste fjelldal, det bidrar til at Renndølsetra mottar mange turgåere i løpet av sommersesongen. Gjester som overnatter, kan delta på melking om kveldene.

Hvor: Innerdalen

På nett: www.innerdalen.com

4. Putten Seter

Putten seter i Rondane Nasjonalpark har mottatt reisende i snart hundre år, og byr på hjemmelaget mat, varme senger og fantastiske naturopplevelser rett utenfor dørterskelen. Vertskapet tilbyr guidede turer i området, og det er gode bade- og fiskemuligheter like ved. Minneverdige aktiviteter inkluderer en topptur til Formokampen (1428 moh.), fjellgudstjeneste i Rossbu kapell, rafting i Sjoa og et besøk til Peer Gynt-hytta.

Hvor: Rondane Nasjonalpark

På nett: www.puttenseter.no

5. Håvardsrud Seterliv

Håvardsrud Seterliv ligger 45 minutters kjøretur fra Rjukan, med den mektige Gaustatoppen like ved. Gjester kan daglig delta på henting og stelling av dyrene på setra, som inkluderer kuer, geiter, sauer, griser, kaniner, hester og kyllinger. Gå heller ikke glipp av et eget smørkurs med seterens budeie. Håvardsrud Seterliv har en hytte til utleie om du vil komme tettere på dagliglivet, og i gårdsbutikken selges økologiske matvarer fra både setra og området rundt.

Hvor: Austbygde, Tinn i Telemark

På nett: www.seterliv.no 

Mer fra Dagsavisen