Kultur

Lager podkast-serie om norske jøder på flukt

For Simon Stranger er det personlig: Han følger opp «Leksikon om lys og mørke» med podkast om flyktningtransporten som hjalp svigerfamilien hans.

Bilde 1 av 3

– Min kones mormor, hennes foreldre og hennes søster ble reddet over til Sverige med lastebil tidlig i desember 1942. Hvis ikke hun hadde blitt reddet, hadde ikke min kone blitt født, og heller ikke mine barn, konstaterer forfatter Simon Stranger.

I 2018 ga han ut den dokumentariske romanen «Leksikon om lys og mørke», som tok utgangspunkt i historien til den jødiske Komissar-familien i Trondheim. Nå har han laget podkast-serien «Flukten: Fortellingen om Norges største redningsaksjon» for lydbok-tjenesten Fabel. Første episode kom sist uke. Hver tirsdag denne sommeren kommer en ny del, åtte i alt.

Simon Stranger har laget podkastserien "Flukten" om Carl Fredriksens Transport

– Jeg har alltid vært interessert i radiodokumentarer, og de siste årene har jeg hørt mye på podkast. Det er et eget medium. Å kunne lage et rom der tekst, stemmer, musikk og lydeffekter virker sammen, kan skape magiske øyeblikk, sier Simon Stranger.

I podkastserien går han videre fra boka og undersøker hva som skjedde da hans svigerfamilie og flere hundre andre norske jøder flyktet fra nazi-okkupantenes jødedeportasjoner ved hjelp av Carl Fredriksens Transport. Carl Fredriksens transport var dekknavnet på en storstilt motstandsoperasjon som fraktet flyktninger over til Sverige fra desember 1942, organisert fra Syvertsens gartneri i Oslo.

Les også: Øyvinds pappa døde som en helt. Minnesmerket ble tagget ned

– Dette er stoff jeg har jobbet med i «Leksikon om lys og skygge». Så da jeg ble spurt om å lage en podkast om Carl Fredriksens transport, sa jeg ja, forteller Stranger.

– 1000 nordmenn, 500 av dem jøder, ble reddet over grensen til Sverige med Carl Fredriksens transport. De ble fraktet på lastebil, skjult under presenninger, over tyske kontrollposter til Sverige, hver kveld. Det var en omfattende og risikabel operasjon som preger mange familier den dag i dag, sier Simon Stranger.

Carl Fredriksens transport ble infiltrert av Gestapo i januar 1943, og gartneren Rolf Syvertsen ble arrestert og henrettet. Det er minnesmerke over Syvertsen og Carl Fredriksens transport ved Carl Berners plass i Oslo.

Simon Stranger og Victor Lind ved minnesmerket for Carl Fredriksens Transport

Simon Stranger og kunstner Victor Lind ved minnesmerket for Carl Fredriksens Transport. Foto: Ellen Wisløff/Fabel

Suksess

Simon Stranger har opplevd stor suksess med «Leksikon om lys og mørke». Boka er solgt til over 20 land, den kom ut på engelsk i vår, og filmrettighetene ble nylig solgt til den internasjonale underholdningsgiganten NENT-gruppen. I høst skal «Leksikon om lys og mørke» settes opp på Trøndelag Teater.

Les også: Fikk pris for Holocaust-«leksikon»

– Under researcharbeidet til «Leksikon om lys og mørke» var jeg med på ruten over grensen sammen med en av dem som deltok og som fortsatt lever. På flukten opplevde han at det fyr i en sekk med brensel, like ved Kjeller flyplass, der det var fullt av tyske soldater, så transporten nesten ble avslørt. Han er med i episode seks, sier Stranger.

Serien er laget av podkast-produsentene Svarttrost, med støtte fra Fritt Ord, med hjelp av Jødisk Museum og faglig leder Mats Tangestuen.

– Underveis i arbeidet med podkast-serien fikk jeg informasjon som viser at min kones familie ble hjulpet av en av morderne i Feldmann-saken, på deler av strekningen. Det var veldig overraskende for meg. Det sier noe om det komplekse, absurde og uoversiktlige i flyktningtrafikken til Sverige, sier Stranger.

De to jødiske flyktningene Rachel og Jakob Feldmann ble drept under flukt til Sverige i oktober 1942. To norske grenseloser innrømmet drapet, men påberopte seg nødverge og ble frikjent i 1947.

Michelet og Carl Fredriksens transport

Marte Michelets omstridte bok «Hva visste hjemmefronten?» (2018) trakk fram arkivmateriale som indikerte at jødiske flyktninger ble nedprioritert i Carl Fredriksens transport til fordel for motstandsfolk, og at jødiske flyktninger til dels ble presset til å betale store pengesummer. Tidligere i sommer avdekket avisen Dagen flere fortellinger om norske jøder som ble tvunget til å betale store beløp til grenseloser i flyktningtrafikken til Sverige.

– Det er bra at dette kommer fram og diskuteres. Men vi må også være forsiktige med å gå rett fra et heltebilde til å tegne folk som skurker og profitører, kommenterer Simon Stranger.

– Det vanlige å betale til Carl Fredriksens transport var rundt 150 kroner per person. Min kones familie betalte ikke noe mer. Men en annen slektning ble presset til å betale 10.000 kroner, og endte med å betale 5.000 kroner, mer enn en vanlig årslønn. Dette var ikke Carl Fredriksens transport, understreker Stranger.

– I podkasten tegner jeg et ganske annet bilde enn det som kommer fram i Marte Michelets bok. Det var ikke en gruppe drevet av profittbegjær, slik man kan få inntrykk av i Michelets bok. Det var vanlige folk, gartnere og lastebilsjåfører, som var drevet av pliktfølelse og moral. Flere hadde bakgrunn fra illegal virksomhet.

–  Når det kom folk på døra og trengte hjelp, følte de at de ikke hadde noe annet valg enn å hjelpe. Det var dødsstraff for å hjelpe flyktninger over grensen eller skjule flyktninger og jøder. Det var en stor påkjenning å måtte ta slike valg, sier Simon Stranger.

Les også: Varsler nytt oppgjør med Marte Michelet (+)

Mer fra Dagsavisen