Kultur

Norgesferie? Her er 10 spektakulære norske overnattinger

Vil du sove med vannet skvulpende under senga, i en cocoon mellom trærne eller med panoramautsikt til majestetiske fjelltopper? Det bare er noen av overnattingsmulighetene Norge har å by på.

Bilde 1 av 10

Av Kjersti Busterud

Rundt om i landet dukker det stadig opp nye muligheter for dem som vil ha en annerledes overnattingsopplevelse. For elleve år siden fikk vi det første såkalte landskapshotellet i Norge. Juvet landskapshotells arkitekttegnede hytter med spektakulær utsikt ble raskt en suksess. Siden har flere andre fulgt etter. Spektakulær utsikt lover også de mange tretopphyttene rundt om i landet. Og vil du ha feriebilder utenom det vanlige, kan du for eksempel sjekke inn på de kulerunde cocoonene på Hove eller den gamle togvogna på Veggli Vertshus.

– Jeg tror mange av disse overnattingsstedene vil gjøre det bra i sommer, sier Odd Roar Lange. Han driver reisesiden «The Travel Inspector».

– Mange nordmenn bor i byer, og når de først er på ferie, vil de oppleve noe annet enn et ordinært byhotell. Usikkerhet rundt smittesituasjonen kan også gi de små aktørene et konkurransefortrinn – et lite og eksklusivt sted kan føles tryggere enn et stort hotell med mange gjester, sier han.

Fenomenet med spektakulære overnattingssteder kommer ifølge Lange fra utlandet.

– Destinasjoner som kanskje ikke var særegne nok i seg selv til å trekke mange turister, begynte å lage kule overnattingsmuligheter der god mat og hyggelig vertskap bidro til å trekke gjester, sier han.

– I Norge var Juvet landskapshotell tidlig ute, og fikk mye internasjonal oppmerksomhet. Etter hvert har det kommet flere lignende hoteller. Også tretopphytter og såkalt glamping, altså mer luksuriøs campingovernatting, er blitt populært, forteller han.

Lange legger til at rorbuene egentlig kan sies å være de som var først ute med å tilby overnatting hvor man får utsikt og en annerledes opplevelse med på kjøpet.

Sosiale medier har også bidratt til at de mer oppsiktsvekkende overnattingsstedene har blitt populære.

– Mange av disse stedene har ikke brukt en krone på ordinær markedsføring. Er det spektakulært nok, sprer bildene seg raskt både på Instagram og i tradisjonelle medier. (NTB Tema)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

10 annerledes overnattinger

HELT PÅ KANTEN: Kråkenes fyr ligger ut mot det værharde Stadthavet, ytterst på Vågsøy i Sogn og Fjordane. Hytta har 15 sengeplasser og drives av Den Norske Turistforening.  FOTO: Helge Sunde/NTB scanpix

Kråkenes fyr ligger ut mot det værharde Stadthavet, ytterst på Vågsøy i Sogn og Fjordane. Foto: Helge Sunde/NTB scanpix

* Fyrovernatting

Spektakulær overnatting trenger verken være dyr eller kommersiell. Den siste statlige fyrstasjonen ble avbemannet i 2006, og mange av fyrstasjonene er i dag åpne for publikum. Totalt er rundt 60 norske fyr er tilgjengelige for overnatting. Kystverket eier de fleste, og samarbeider med lokale foreninger og organisasjoner om driften. Noen fyrstasjoner er også i privat eie.

Priser fra ca. 200 for en seng, men dette varierer mye. Mange steder må du dessuten leie hele fyret.

kystverket.no/Kystkultur/Fyrstasjoner

På Manshausen titter husene utover bryggekanten for å gi deg følelsen av å være nær naturen.

På Manshausen titter husene utover bryggekanten for å gi deg følelsen av å være nær naturen. Foto: Thomas T. Kleiven / Visit Norway

* Manshausen

Ute i skjærgården i Steigen har polfarer Børge Ousland kjøpt sin egen øy, Manshausen. Her har han fått bygget moderne hytter som henger utfor kaikanten, og som skal gi følelsen av å være ute i naturen samtidig som du sitter lunt bak de store glassvinduene.

Her satses det på å trekke gjester med naturbaserte opplevelser, gjennomført design og arkitektur, god service og god mat. Foruten hyttene finnes et polar-bibliotek med utsikt over hav og fjell, og et hovedhus hvor det tas imot inntil 30 gjester til middag.

Priser fra 2250 per person i dobbeltrom i høysesongen.

manshausen.no

COCOON: På Canvas Hove kan du sove i kulerunde telt mellom trærne. Foto: Canvas Hove

På Canvas Hove kan du sove i kulerunde telt mellom trærne. Foto: Canvas Hove

* Canvas Hove

Canvas Hoves kulerunde hengende telt, såkalte cocooner, er som skapt for dem som vil ha et Instagram-vennlig bilde fra årets ferie. Hove ligger fint til med hav, holmer, skjær og skog på alle kanter. Her satser man på å gi gjestene en aktiv ferie med tilbud om blant annet safari under vann med undervannsscooter, SUP, vindsurfing, kajakk, terrengsykling og yoga.

Priser fra 1295 for to personer.

canvasnorway.com/hove

Turistforeningshytta Skåpet består av små sovehytter med fem sengeplasser og nydelig utsikt. Foto: Odd Inge Worsøe/DNT/NTB scanpix

Turistforeningshytta Skåpet består av små sovehytter med fem sengeplasser og nydelig utsikt. Foto: Odd Inge Worsøe/DNT/NTB scanpix

* Skåpet turisthytte

Den Norske Turistforening har de senere årene bygget flere hytter med særegen arkitektur. Et av disse stedene er Skåpet turisthytte. Hytta er selvbetjent, og består av en oppholdshytte og seks sovehytter plassert i et tun. Hver av de små sovehyttene har fem sengeplasser, og store vindusflater som gir panoramautsikt over vannet Soddatjørn. Hytta er omkranset av majestetiske fjelltopper og er innfallsporten til rutenettet i Frafjordheiene på sørsiden av Lysefjorden.

Pris er kr 280 per person for medlemmer og 450 for ikke-medlemmer.

ut.no/hytte/101186/skapet

OSCARSBORG: På Oscarsborg Hotel & Resort kan du i sommer bli innskrevet i "Kompani Eriksen"
Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

På Oscarsborg Hotel & Resort kan du i sommer bli innskrevet i «Kompani Eriksen» Foto: Morten Holm / NTB scanpix

* Oscarsborg Hotel & Resort

Dette hotellet ligger på Oscarsborg Festning i Drøbaksundet. Her bor du i en borg med mye historie i de tykke murveggene og med vann på alle kanter. Sommeren 2020 kan du sjekke inn på Oscarsborg Festning og bli innskrevet i «Kompani Eriksen».

Her kan du være med på øvelser som taktiske oppdrag, hinderløype, tunnelsafari og quiz, og selvfølgelig vil befalet inspiserer rommene.

Fra 1046 for to personer i dobbeltrom.

festningshotellene.no/oscarsborg-hotel-resort/

STEMNINGSFULLT: Canvas Telemark ligger vakkert til ved et vann langt til skogs. Foto: Canvas Telemark

Canvas Telemark ligger vakkert til ved et vann langt til skogs. Foto: Canvas Telemark

* Canvas Telemark

På Canvas Telemark i Nissedal kan du oppleve glamping i luksuriøse yurt-telt. I fjor fikk campen en oppgradering med en diger lounge-yurt med hengende peis, det kom toalett i alle telt og en «Maldivene-brygge» med egen bålplass ute i tjernet.

Telt-hotellet ligger langt ute i villmarka og kan dermed by på fin natur og muligheter for aktiviteter som terrengsykling.

Priser for to netter helpensjon i helgene er 5950 per person (to netter er minimum).

canvasnorway.com/telemark/

JUVET: Juvet Landskapshotell var tidlig ute med å tilby utsikt som en del av hotellopplevelsen. Foto: Tina Stafrén / Visit Norway

Juvet Landskapshotell var tidlig ute med å tilby utsikt som en del av hotellopplevelsen. Foto: Tina Stafrén / Visit Norway.

* Juvet landskapshotell

Juvet landskapshotell i Valldal åpnet allerede i 2009, og skal være Europas første landskapshotell. Her har arkitektene Jensen & Skodvin forsøkt å lage et hotell uten store inngrep i naturen. Hotellrommene består derfor av sju små kuber på stylter. Glassveggene gir panoramautsikt mot dalen, tunet eller elva som renner forbi.

Priser fra 2500 for to personer.

juvet.com

STOKKØYA SJØSENTER: Stokkøya Sjøsenters SUB-lugarer (Sov Under Bakken), er gravd inn i sandbanken, men har åpen utsikt mot hav og strand. Foto: Stokkøya Sjøsenter

Stokkøya Sjøsenters SUB-lugarer (Sov Under Bakken), er gravd inn i sandbanken, men har åpen utsikt mot hav og strand. Foto: Stokkøya Sjøsenter.

* Stokkøya Sjøsenter

Stokkøya Sjøsenter ligger i Åfjord, ytterst på kysten av Trøndelag. Her tilbys det både teltovernatting, overnatting i kysthus og i såkalte SUB-lugarer (Sov Under Bakken) – alle med god utsikt over strand og hav. I tillegg er det bygget en strandbar med restaurant. Stokkøya Sjøsenter har fått mye oppmerksomhet for sin moderne arkitektur. SUB-lugarene er gravd inn i sandbanken for å gjøre dem mindre ruvende i terrenget. Fasaden i glass sørger for lys og utsikt.

Pris for dobbeltlugar i høysesongen er kr 1700.

stokkoy.no

NATTOG: Toget går ikke lenger på Numedalsbanen, men du kan likevel overnatte på "nattoget" til Veggli Vertshus. Foto: Veggli Vertshus

Toget går ikke lenger på Numedalsbanen, men du kan likevel overnatte på «nattoget» til Veggli Vertshus. Foto: Veggli Vertshus.

* Toget – Veggli Vertshus

Veggli Vertshus ligger midt i Numedal, og tilbyr både overnatting og tradisjonsmat. Vil du ha en overnatting utenom det vanlige, kan du leie det restaurerte toget som står på skinnegangen til den nå nedlagte Numedalsbanen. Toget kan gjeste 34 til overnatting og mat, og passer derfor godt til grupper. Man kan også leie dresiner og sykle den nedlagte Numedalsbanen.

Priser fra 1799 per person for en pakke som bl.a. inkluderer middag og frokost. Toget er kun tilgjengelig for større grupper.

veggli-vertshus.no/toget

Hos Hardanger Panorama Lodge trenger du ikke engang å stå opp for å kunne nyte utsikten. Foto: Matthias Weniger /NTB scanpix

Hos Hardanger Panorama Lodge trenger du ikke engang å stå opp for å kunne nyte utsikten. Foto: Matthias Weniger /NTB scanpix

* Hardanger Panorama Lodge

Det finnes mange tretopphytter i Norge. Hardanger Panorama Lodge i Ulvik er av det mer eksklusive slaget, med innlagt vann og strøm, vannklosett og dusj. Hytta er bygget på søyler 11 meter over bakken og gir en luftig utsikt over Hardangerfjorden.

Pris fra kr 3999 for hele hytta (3 soverom).

hardangerpanoramalodge.no

Mer fra Dagsavisen