Kultur

Hvilepuls i vannkanten

For å besøke Danmark må du forhåndsbestille minst seks overnattinger. Vi har funnet badehotellene du gjerne kunne blitt på en hel sommer.

Bilde 1 av 2

Badehoteller har vært en viktig del av den danske ferieopplevelsen siden siste halvdel av 1800-tallet, da bemidlede dansker trakk til kysten for en avslappende kombinasjon av frisk havluft, god mat og rusleturer på stranden.

Etter tiår med konkurranse fra pakkereiser til Syden, har de tradisjonelle badehotellene opplevd økende popularitet den siste tiden, godt hjulpet av TV-serien «Badehotellet» (for øyeblikket i sin sjuende sesong) og ikke minst det danske fenomenet «hygge» – som ble en internasjonal snakkis i 2016.

En av flere som har blitt frelst på danske badehoteller, er matblogger, kokebokforfatter og Masterchef-dommer Maj-Britt Aagard. Det var ikke før i voksen alder at danskfødte Aagard opplevde sitt første badehotell, men siden den gang har hun vært en hyppig gjest på de tradisjonsrike feriestedene.

Les også: Portrett av Frida Ånnevik:  – Jeg visste at jeg uansett ikke skulle dit de andre skulle. Derfor hadde de ingen makt over meg (+)

Saken fortsetter under bildet

For mange er maten noe som lokker dem tilbake til Danmarks badehoteller år etter år. Her er et utvalg av havets skatter servert på Ruths hotel i Skagen. Foto: Ruths Hotel / NTB scanpix

For mange er maten noe som lokker dem tilbake til Danmarks badehoteller år etter år. Her er et utvalg av havets skatter servert på Ruths hotel i Skagen. Foto: Ruths Hotel

– I løpet av de siste månedene med mye hjemmeliv og reiserestriksjoner har jeg flere ganger tenkt på hvor jeg helst ville dratt hvis muligheten bød seg. Svaret, hele veien, har vært et badehotell i Danmark, sier hun.

Vanedannende

For Aagard er det vanskelig å peke på én enkelt faktor som gjør danske badehoteller så vanedannende. Det er heller en kombinasjon av flere ting, fra beliggenheten til maten til den romantiske tidsreisen.

– De ligger som oftest utrolig fint til, enten rett på stranden eller et steinkast unna, og de aller fleste av dem har klart å holde liv i den nostalgiske atmosfæren fra gamle dager. Med en gang du sjekker inn, vil du bare skifte til hvite linklær, ta på deg en stor stråhatt og lese bøker i en fluktstol på stranden.

Saken fortsetter under bildet 

FRELST: Kunne matblogger, kokebokforfatter og Masterchef-dommer Maj-Britt Aagaard  elsker danske, nostalgiske badehoteller. Foto: Kagge

Kunne matblogger, kokebokforfatter og Masterchef-dommer Maj-Britt Aagaard elsker danske, nostalgiske badehoteller. Foto: Kagge

Livet skal fremfor alt være enkelt på badehotell. Aagard beskriver en typisk dag på følgende måte:

– Du har sovet med åpent vindu og våkner med duften av havet utenfor. Er du sprek nok, slenger du på deg morgenkåpen, tusler til stranden og tar et oppkvikkende bad, før det bærer til restauranten for en solid dansk hotellfrokost. Deretter låner du kanskje en sykkel og utforsker nærområdet ditt, før du tar lunsj på en lokal kro. Senere er det middag på hotellet, med en uformell og sosial atmosfære.

Saken fortsetter under bildet 

Henne Mølle Å Badehotel ble designet av forfatter og arkitekt Poul Henningsen i 1935 for å gå i ett med landskapet. Foto: Henne Mølle Å Badehotel / NTB scanpix

Henne Mølle Å Badehotel ble designet av forfatter og arkitekt Poul Henningsen i 1935 for å gå i ett med landskapet. Foto: Henne Mølle Å Badehotel

Les også: Spania er over kneika – nå kommer turister fra land med verre koronasmitte

Kunsten å gjøre ingenting

Og slik går dagene, forteller hun. En åpen timeplan brutt opp av minneverdige måltider.

– Alle badehotellene jeg har bodd på, har vært kjempeflinke med maten, og er veldig nøye på å servere lokale, sesongbaserte råvarer. Noen av dem har faktisk så gode restauranter at folk reiser dit bare for å spise, sier hun.

Etter at danske myndigheter åpnet grensene for norske, tyske og islandske turister fra 15. juni, rapporteres det nå om rekordmange bookinger til nabolandet.

Men om du ikke får tid eller mulighet til å besøke et dansk badehotell i sommer, fortvil ikke. De fleste av dem har åpent året rundt, og er like avslappende selv om vanntemperaturen ikke frister til lengre svømmeturer.

– Jeg liker godt å besøke badehoteller utenom sommersesongen også, når pågangen er mindre. Uansett sesong eller værforhold er det utrolig lett å finne roen, legge hverdagen til side og gjøre ingenting i noen dager, avslutter Aagard. (NTB tema)

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Seks uforglemmelige danske badehoteller

Ballebro Færgekro (Sør-Jylland)

Et av de vakreste og mest kjente badehotellene i Danmark, med en nesten 300 år lang historie i veggene. Et populært valg for bryllupsfeiringer på grunn av den romantiske arkitekturen, de frodige hagene og den idylliske beliggenhet i vannkanten. Uslåelig utsikt over havet fra den langstrakte terrassen.

Priser: Fra 990 DKK for dobbeltværelse, frokost inkludert.

På nett: www.ballebro.dk

Danske badehoteller dukket opp i siste halvdel av 1800-tallet, og mange har heldigvis beholdt den klassiske stilen. Her fra Helenekilde Badehotel. Foto: wichmann+bendtsen / NTB scanpix

Danske badehoteller dukket opp i siste halvdel av 1800-tallet, og mange har heldigvis beholdt den klassiske stilen. Her fra Helenekilde Badehotel. Foto: wichmann+bendtsen

Helenekilde Badehotel (Sjælland)

Helenekilde Badehotel har vært en yndet retrett for københavnere i mer enn 100 år, og er like idyllisk og sjarmerende i dag som da det først ble bygget i 1896. Byr på smakfulle rom og fellesarealer dekorert med klassiske sommerhusdetaljer som rotting, jute og lin. Fantastisk utsikt over Kattegat fra balkong og hage. Har også egen spa-avdeling.

Priser: Fra 2295 DKK for dobbeltværelse, frokost inkludert.

På nett: www.helenekilde.com

Ruths Hotel, fire kilometer fra Skagen, ansees som en av de store klassikerne blant danske badehoteller. Foto: Ruths Hotel /NTB scanpix

Ruths Hotel, fire kilometer fra Skagen, ansees som en av de store klassikerne blant danske badehoteller. Foto: Ruths Hotel

Ruths Hotel (Skagen)

Et klassisk og populært badehotell i luksusklassen, fire kilometer fra sommerfavoritten Skagen. Startet som et enkelt gjestehus for over hundre år siden, og har etter hvert blitt oppgradert med fem stjerners restaurant og egen spa-avdeling. Maten fremheves ofte som noe av det beste danske badehoteller kan tilby.

Priser: Fra 1800 DKK for dobbeltværelse, frokost inkludert.

På nett: www.ruths-hotel.dk

Stammershalle Badehotel (Bornholm)

Klassisk og velrenommert badehotell fra 1911 nord på ferieøya Bornholm. Kjent for sitt bunnsolide kjøkken og panoramautsikten over solnedgangen fra terrassen. Tilbyr mye komfort og service for pengene, og bør derfor bookes i god tid. I likhet med stranden er skog og turområder bare et steinkast unna.

Priser: Fra 1000 DKK for dobbeltværelse, frokost inkludert

På nett: www.stammershalle-badehotel.dk

Villa Vest Badehotel (Vest-Jylland)

Det hundre år gamle og nyrenoverte badehotellet Villa Vest, i den lille byen Lønsrup på vestkysten av Jylland, vektlegger det de kaller den opprinnelige meningen med ferie: «at genoplade og genopfriske sig selv.» Stilen er elegant og minimalistisk, og ingen av rommene har TV eller telefon. Den avslappede kunstnerbyen Lønstrup er verdt et besøk i seg selv.

Priser: Fra 1200 DKK for dobbeltværelse, frokost og aftenkaffe inkludert.

På nett: www.villavest.dk

Henne Mølle Å Badehotel (Sør-Jylland)

Da den danske forfatteren og arkitekten Poul Henningsen designet Henne Mølle Å Badehotel i 1935, var målet å designe et sted som gikk i ett med sanddynene. Resultatet ble en perle av et overnattingssted i Vesterhavets strandkant, som i 2014 ble omtalt av programmet «Danmarks dejligste badehoteller» på danske TV 2. Et godt valg for deg som ønsker et badehotell litt utenfor allfarvei, men som likevel ikke inngår kompromisser på verken komfort eller matkvalitet. Restaurantens rødspette har et spesielt godt rykte.

Priser: Fra 1390 DKK for dobbeltværelse, ikke inkludert frokost.

På nett: www.hennemoelleaa.dk

Krever minst seks netter

Danske myndigheter krever at alle reisende har booket minst seks netters overnatting. Bevis for dette må kunne fremvises ved innreise.

Turister får også overnatte i København eller den nærliggende kommunen Frederiksberg, etter at opposisjonspartier la press på den danske regjeringen som i utgangspunktet hadde unntatt disse områdene.

Fornøyelsesparker som Tivoli, Legoland, Bakken og Lalandia åpnet 8. juni. Svømmehaller og badeland forblir stengt til begynnelsen av august.

Ved symptomer på sykdom, som hoste eller feber, kan du nektes adgang til landet ved innreise.

Kilde: Visit Denmark, regjeringen.no