Kultur

Svensk Nobel-skandale blir film

En av det siste årets mest omtalte bøker skal filmatiseres, og dermed også saken som rystet Svenska Akademien og Nobels litteraturpris.

©SCANPIX SWEDEN Stockholm, Sverige, 1999-12-20, Foto:Claudio Bresciani/SCANPIX Code 30230
Svenska Akademiens h?gtidssammankomst.
---------------------------------
The Swedish Academys yearly meeting.

Det er forfatteren og Dagens Nyheter-reporteren Matilda Voss Gustavssons kritikerroste bok «Klubben» som skal bearbeides til film. Boken tar for seg den oppsiktsvekkende bakgrunnen for og opprullingen av den såkalte «kulturprofilen»-saken, som blant annet førte til at en rekke av Svenska Akademiens medlemmer måtte fratre og utdelingen av Nobels litteraturpris ble utsatt et helt år.

Like konkret førte saken til en voldtektsdom og en internasjonal oppvask knyttet til den patriarkalske kulturen i den svenske offentligheten i lys av metoo-kampanjene.

Les også: Den svenske kulturprofilen tiltales for to voldtekter

Klubben

Det hadde lenge versert rykter rundt mannen som eide en kulturklubb og salong som var hyppig brukt av Svenska Akademien til opplesninger, konserter og andre arrangementer, da 18 kvinner i november 2017 sto fram i svensk media og anklaget «kulturprofilen» for seksuell trakassering og overgrep.

Mannen ble etter hvert identifisert som Jean-Claude Arnault, gift med lyriker og Akademien-medlem Katarina Frostenson, og innehaver av klubben som skal ha vært åsted for trakassering gjennom mange år.

Arnauld ble dømt til to og et halvt års fengsel for voldtekt, mens sju av medlemmene i Svenska Akademien måtte fratre, blant dem Frostenson, i arbeidet med å gjenopprette prestisjen til verdens største litterære pris. I tillegg til anklagene om seksuelle overgrep, sannsynliggjorde interne granskninger i Akademien at Arnauld hadde visst om tildelingene og lekket informasjon om litteraturprisvinnere på forhånd.

Les også: Pris med bismak

Kjent manusforfatter

Matilda Voss Gustavssons bok om skal nå filmatiseres av Nordisk Film, og manusforfatter er Maren Louise Käehne som blant annet har skrevet manus til danske «Dronningen», «Shelley» med norske Ellen Dorrit Petersen i hovedrollen og den kommende Kerstin Ekman-dramatiseringen «Hendelser ved vann».

Regissør og skuespillere er fortsatt ikke kjent, ifølge Dagens Nyheter.

Mode Steinkjer

Mode Steinkjer

Kulturredaktør i Dagsavisen