Kultur

– Raja bør komme med en beredskapsplan for kulturen

Abid Raja (V) har ikke bestått prøven som kriseminister for kulturen, mener opposisjonen, som syns han bør skaffe seg en beredskapsplan for det som kan komme i resten av 2020.

1 av 2

– Nå har kulturlivet begynt å åpne opp, og inntil 200 kan samles på konserter. Men denne pandemien er langt fra over. Nå er det på tide å tenke på lang sikt, mener SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård.

– FHI sier vi må være forberedt på nye smittebølger. Det kan komme nye, strenge tiltak, og de første som da igjen vil blø, er kulturlivet, mener Øvstegård, som oppfordrer kulturminister Abid Raja til å komme med en beredskapsplan for eventuelle nye kriser for kulturlivet og mediene. Ja, en slags «kulturberedskap»:

– Raja bør komme med en beredskapsplan for kulturen. Han bør ha verktøykassa klar med tiltak for å forebygge usikkerheten i dette feltet. Han bør kunne si: «Hvis det skjer, da gjør vi dette» Det hadde vært godt lederskap fra Rajas side, mener Øvstegård.

Les også: Feirer gjenåpning av musikklivet – må holde stengt likevel

SVs Freddy André Øvstegård ønsker seg en plan for kulturberedskap. Foto: NTB scanpix/Stian Lysberg Solum

Ikke imponert

For ellers er ikke kulturopposisjonen i Stortinget imponert over Abid Rajas lederskap som kulturminister denne koronavåren. Fredag hadde Stortinget sin siste dag i denne sesjonen, og det ble for Ap, SV og Sp helt klart at sluttresultatet på krisepakkene etter deres mening ble altfor dårlig. Kulturlivet og mediene fikk sine pakker, men opposisjonen mener de kom for seint, traff for dårlig og ble for små. Både SVs Freddy André Øvstegård, Aps Anette Trettebergstuen og Sps Åslaug Sem-Jacobsen trekker fram det samme eksemplet overfor Dagsavisen: Først på slutten av forrige uke, etter mange etterlysninger fra opposisjonen, fikk regjeringspartiene på plass koronakompensasjon for sceneteknikerne. Men ikke for noen andre i verdikjeden rundt et stort kulturarrangement, bare for arrangørene.

– Det er flott at sceneteknikerne får kompensasjon, sier Øvstegård.

– Men det er nesten tragikomisk at det bare er de som nevnes. Hva med de andre underleverandørene? Hva med artistene, managementet, de som leverer mat og sikkerhet? Dette er et stort økosystem av arbeidsplasser, som alle har lidd tap under koronakrisen, mener han, og legger til:

– Men dette handler ikke bare om penger. Dette handler også om at Raja ikke er en trygg leder for et kulturliv i krise.

Les også: Raja: Vi jobber intenst med en krisepakke for å redde kulturlivet

«Konsekvent bakpå»

Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen er enig i at regjeringen og Raja har vært «konsekvent bakpå» i håndteringen av krisen i kulturlivet under koronaen.

– Det som er snodig, er at både regjeringen og Raja fortsetter å være bakpå. De evner ikke å lytte til kulturlivet, og pakkene har ikke vært kraftfulle nok. Det er dårlig politisk håndverk, mener Trettebergstuen, som støtter Øvstegård i at Raja bør få seg en beredskapsplan:

– Han trenger definitivt en plan. Det han kunne gjort, nå på tampen av sommeren, var å sørge for at de tiltakene han har kommet med, har en varighet som gjør at hvis smitten blomstrer opp igjen, vet han hva han bør gjøre, sier Trettebergstuen om Raja.

– Vi kan bli stående igjen med et fattigere kulturliv fordi regjeringen ikke handlet raskt nok.

– Gode intensjoner

Sps kulturpolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen er i tvil om hvor god gjennomslagskraft Raja har i egen regjering.
– Vi har fått dytta på ministeren, han virker entusiastisk og har gode intensjoner. Men han klarte ikke å få pakkene gode nok, mener hun, og tenker spesielt på mediepakken, som bare ble på 300 millioner. Etter hennes mening bøter ikke mediepakken på annonsesviktenunder koronaen. Hun er heller ikke fornøyd med de øvrige kulturpakkene. For å understreke alvoret, peker hun på at jobben Raja gjorde var «så dårlig» at hennes parti for første gang spedde på med en milliard ekstra til Rajas felt.
– Kulturlivet var den første sektoren som ble truffet av koronakrisen, og blir sannsynligvis den siste til å komme ut av det, sier  Sem-Jacobsen, som tror en «kulturberedskapsplan» er en god idé.
– Raja burde hatt en til enhver tid oppdatert verktøykasse hvis noe skulle skje. Hadde han hatt den klar for mediene, slik Stortinget bestilte i Mediemeldingen, ville ikke bransjen blitt truffet så hardt nå, sier hun.

Les også: Mediebransjen slår alarm – ber Raja om krisepakke