Kultur

Regjeringskvartalet: – Må bruke norsk design

Regjeringen må bruke norsk design når de innreder det nye regjeringskvartalet, krever forbund i både LO og NHO.

– Norsk design holder internasjonal kvalitet og vinner priser utenlands. Likevel velges ofte utenlandsk design i offentlige byggeprosjekter. Nå bør regjeringen velge norsk når de skal bygge og pusse opp det nye regjeringskvartalet, krever Frode Alfheim, som er forbundsleder i LO-forbundet Industri Energi.

Han får full støtte av Stein Lier-Hansen, som er administrerende direktør i Norsk Industri, en stor landsforening i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO):

– Byggene i det nye regjeringskvartalet blir viktige signalbygg for landet. Da mener vi at regjeringen bør velge norsk design når de skal innrede, mener også Lier-Hansen.

De to fra de tradisjonelle motpartene LO og NHO har nå gått sammen om en kampanje, som slår et slag for norskprodusert design, møbler, dekorasjoner og innredning.

Les også: Y-blokka: Fortsatt kamp i Stortinget

Hva skal inn?

Hittil har diskusjonen gått høyt om rivingen av Y-blokka, plasseringen av de ulike departementene, og ikke minst, kostnadene. Nå syns Alfheim det er på tide å løfte fram en debatt om hvordan byggene skal se ut inni, og hvem som skal innrede og møblere dem. Mens I alt skal det bygges fire helt nye blokker, henholdsvis A-, B-, C- og D-blokka (der sistnevnte etter planen skal huse Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet), mens man skal bygge om og pusse opp Høyblokka. Men hva skal alle disse byggene fylles med? Og hvem skal fylle dem?

– Jeg mener vi bør kunne kreve at myndighetene velger norsk design, norske produkter og norske arbeidsplasser i offentlige byggeprosjekter tilknyttet regjeringens virksomhet, sier Alfheim, som syns dette med arbeidsplasser er ekstra viktig i disse krisetider.

– Norskproduserte møbler og interiør er ellers ettertraktet. Da er det et tankekors at man i så liten grad benytter seg av vår egen ferdigvarindustri, sier Alfheim, som legger til:

– Da de pusset opp kantina i R5-bygget i regjeringskvartalet, valgte de ikke norsk design. De forspilte sin sjanse til å vise fram det vi kan levere. Norsk design har internasjonal kvalitet og har et godt marked ute. I Norge blir det likevel gjerne til at man velger andre lands design. Det bør de ikke gjøre i byggene i det nye regjeringskvartalet. De har ennå tid nok til å velge riktig, mener Alfheim.

Saken fortsetter under bildet.

Slik skal det nye regjeringskvartalet se ut utvendig. Men hva skjer innvendig?                    Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis

Slik skal det nye regjeringskvartalet se ut utvendig. Men hva skjer innvendig? Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Feil fokus

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri bruker på sin side Norges Bank-bygget som eksempel.

– Der viste det seg at 19 av 20 enkeltprodukter var utenlandske, hevder Lier-Hansen.

– Historien viser generelt at vi ikke har hatt det fokuset vi trenger når noe nytt skal bygges, sier han til Dagsavisen.

– De nye blokkene i regjeringskvartalet må regnes som viktige signalbygg, sier Lier-Hansen, som bruker land som Danmark og Italia som eksempler på land der ville vært «utenkelig» å bruke noe annet enn dansk eller italiensk design når de skal innrede offentlige bygg.

– De ville aldri innredet disse byggene uten dansk eller italiensk design. Slik må vi i Norge også tenke, mener han.

– De har de samme innkjøpsreglene som vi har, og det bør derfor ikke være noen formelle hindringer for å velge norsk når man kan det. Vi må se for oss at det kommer internasjonale delegasjoner på besøk i regjeringskvartalet, og at de da bør møtes av flott, norsk design. Det er et utrolig viktig signal til omverdenen.

Les også: Smittefare i åpent kontorlandskap: Skal gjøre nye vurderinger av regjeringskvartalet

Miljøvennlig

Lier-Hansen mener tida nå absolutt er kommet for å løfte fram norsk design i byggeprosessen i regjeringskvartalet. Det er også på tide med debatt om dette.

– Når man skal gjøre så enorme investeringer som i det nye regjeringskvartalet, så bør regjeringen tenke seg godt om hvordan de vil utforme det også innevending, og hvem som skal gjøre det. De burde ikke bare sette i gang arkitektkonkurranser, men også legge inn føringer om at det skal brukes norsk design, sier Lier-Hansen, som også framhever miljøaspektet.

– Norsk design er både miljøvennlig og bærekraftig. Det bør også veie tungt, sier Lier-Hansen, som for øvrig selv var en del av regjeringsappatet. Han er gammel statssekretær for Stoltenberg I-regjeringen, i det som i dag heter Klima- og miljødepartementet.

Les også: – Flytt regjeringskvartalet vekk fra Oslos dyreste og mest koronavennlige tomter (Dagsavisen+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: