Kultur

Bob Dylan: – Jeg ble dårlig av å se George Floyd bli torturert til døde

I ett av sine sjeldne intervjuer snakker Bob Dylan om George Floyd-drapet, koronapandemien, og de personlige sangene på hans kommende plate.

Bilde 1 av 2

– Jeg ble dårlig av å se hvordan George ble torturert til døde, sier Bob Dylan i et intervju med New York Times, publisert fredag.

Neste uke kommer Bob Dylan (79) med albumet «Rough And Rowdy Ways» , som er det første albumet på åtte år med nye sanger fra Bob Dylan.

Intervjuet i New York Times er første gang Bob Dylan har snakket med media siden han ble tildelt Nobelprisen i 2016, da han ikke møtte opp ved utdelingen, og ellers var svært tilbakeholden med uttalelser.

Intervjuet er gjort i to omganger. Siste del fant sted dagen etter at 46-årige George Floyd var blitt kvalt av politiet under en pågripelse. Siden har det vært store demonstrasjoner over hele USA og verden rundt i protest mot politivold og rasisme. På 1960-tallet da Dylan debuterte opptrådte han for borgerrettsbevegelsen i en rekke sammenhenger, og skrev flere sanger om ofre for overgrep og rasisme i USA, som «The Lonesome Death of Hattie Caroll» og «Ballad of Hollis Brown».

Bob Dylan sier at drapet på George Floyd gjorde ham uendelig dårlig («sickened me no end»)

– Det var hinsides grusomt. Vi får håpe at rettferdigheten skjer raskt, både for Floyds familie og for nasjonen, sier Dylan til New York Times.

Lest denne?: Da Bob Dylan møtte Johnny Cash (+)

Nummer en

Gjennom våren har Bob Dylan sluppet tre enkeltlåter fra albumet, inkludert den mye omtalte 17-minutter lange «Murder Most Foul», som tar utgangspunkt i drapet på president John F. Kennedy i 1963.

– Ble du overrasket over at denne 17 minutter lange sangen ble din første nummer en-hit på Billboard-lista?

– Det ble jeg, ja, svarer Bob Dylan.

Les også: Bob Dylans «Murder Most Foul» er et lys i mørket

I intervjuet diskuterer Dylan og intervjueren, historieprofessoren Douglas Brinkley, jazz, blues, gospel, tidlig rock og navn fra afro-amerikansk musikkhistorie, som Little Richard, Robert Johnson, Sonny Rollins, gospelpioneren Sister Rosetta Tharpe med flere.

– Ella Fitzgerald som sanger er en inspirasjon for meg, sier Bob Dylan.

FILE - In this May 29, 2012, file photo, President Barack Obama presents rock legend Bob Dylan with a Medal of Freedom during a ceremony at the White House in Washington. Dylan won the 2016 Nobel Prize in literature, announced Thursday, Oct. 13, 2016. (AP Photo/Charles Dharapak, File)

Bob Dylan tildeles den amerikanske frihetsmedaljen av president Barack Obama, 2012. Foto: NTB Scanpix

«De skriver seg selv»

Intervjuer Douglas Brinkley sier at sangen «I Contain Multitudes», en av de utgitte låtene fra det kommende albumet, er overraskende selvbiografisk.

–  Det er en av de man skriver på instinkt. Nesten som å være i transe. De fleste av de nye sangene mine er slik. Tekstene er ekte, håndfaste, de er ikke metaforer. Det er som de skriver seg selv og lar meg synge dem, svarer Bob Dylan.

Under koronapandemien har Bob Dylan tatt pause fra turnevirksomhet - hans såkalte «Never Ending Tour» har pågått i over 30 år – og holdt seg hjemme i Malibu.

På spørsmål om han ser koronapandemien i bibelsk forstand, som en pest som hjemsøker landet, svarer han:

– Bibelsk? Du mener som en slags advarsel til folk om å angre sine synder? Det ville innebære at verden er på vei til å få en guddommelig straff. Ekstrem arroganse kan straffe seg katastrofalt. Kanskje vi er på randen av sammenbrudd, sier Dylan, som bruker uttrykket «Eve of Destruction», navnet på en stor hit for en av hans samtidige på 60-tallet, Barry McGuire, og fortsetter:

– Det er mange måter man kan tolke dette viruset på. Vi får bare la det gå sin gang, sier Bob Dylan til New York Times.

###

Bob Dylans kommende dobbeltalbum «Rough and Rowdy Ways»

«Rough and Rowdy Ways» slippes 19. juni og er et dobbeltalbum.

Nyeste fra Dagsavisen.no: