Kultur

– Vi har ingen krisepakke å søke på

Norske museer har det tøft økonomisk i krisetiden. Teknisk museum spår et dårlig år og fortviler over at regjeringen ikke har kommet med en kompensasjonsordning som treffer dem.

– Nå spiser vi drastisk av reservene våre, og jeg tror dette kan bli et dårlig år for Teknisk museum. Men vi har ingen krisepakke å søke på som treffer oss, sier Frode Meinich til Dagsavisen. Han er direktør ved det vanligvis så godt besøkte Teknisk museum på Kjelsås i Oslo. Nå har museet holdt stengt siden 12. mars, om man ser bort fra digitale arrangementer. Først i pinsehelga i slutten av mai begynner museet så smått å åpne igjen, og de permitterte ansatte kan komme tilbake på jobb. Men det betyr ikke at alle økonomiske prøvelser da er over.

Les også: Ingen applaus for Rajas krisepakke for kultur

– Fortsatt store hull

For Teknisk museum har mer enn 60 prosent offentlig finansiering, og faller derfor utenfor den kompensasjonsordningen regjeringen kom med i revidert nasjonalbudsjett denne uka. Krisepakken til kultur, idrett og frivillighet utvides fra 1 til 1,6 milliarder kroner og gjelder fra 12. mars til 15. juni. Men samtidig ligger det i pakken at alle såkalt ikke-skattepliktige virksomheter, som har mer enn 60 prosent offentlig finansiering, ikke får et rødt øre av krisepakken. Det gjelder selv om disse kulturvirksomhetene har hatt stort bortfall av egeninntekt. Dette rammer spesielt museene hardt. Særlig organisasjonen Virke var kritisk til kulturministere Abid Rajas opplegg da nasjonalbudsjettet ble lagt fram:

– Stortinget ba regjeringen lage en kompensasjonsordning som ivaretar ikke-skattepliktige virksomheter. Med det som er lagt fram i dag klarer ikke regjeringen å levere på den bestillingen. Det er fortsatt store hull, uttalte administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen i en pressemelding.

Museumsdirektør Frode Meinich.        Foto: Teknisk museum

Museumsdirektør Frode Meinich. Foto: Teknisk museum

Les også: Solberg: – Et budsjett for at vi gradvis skal ta hverdagen bedre tilbake

– Sliter tungt

Kristensen understreket at «hullene» først og fremst rammer de som ikke oppfyller kravene myndighetene nå stiller.

– Endringene i kompensasjonsordningen, hjelper noen, men langt ifra alle. Ved å opprettholde kravet om å være innført i frivillighetsregisteret for å få kompensasjon faller mange aktører utenfor. Det samme gjelder de med over 60 prosent offentlig finansiering. Kravet om innføring i frivillighetsregisteret tyder på at statsråden har en dårlig forståelse av feltet. Det er mange aktører som verken har erverv eller frivillig arbeid som formål. Et godt eksempel er museene. De sliter tungt, og får ikke kompensasjon med dette opplegget, sa Horneland Kristensen.

Begrenset gjenåpning

Direktør Frode Meinich syns det er nesten «parodisk» at Teknisk museum, som har prøvd å leve opp til signaler fra Kulturdepartementet om å øke egeninntjeningen, nå på et vis blir straffet fordi de har offentlig finansiering over 60 prosent. De har måttet permittere 16 årsverk av i alt 68.

– Vi bikker akkurat 60 prosent og kan altså ikke søke på denne kompensasjonsordningen, selv om vi har hatt et stort inntektsbortfall de siste månedene, i hovedsak på grunn av tapte billettinntekter, sier Meinich til Dagsavisen.

– Nå står vi overfor vår- og sommersesongen, som jo vanligvis er en travel tid for oss med mange skoleklasser og turister. Vi skal ha en begrenset gjenåpning først i slutten av mai, og på grunn av smittevernrestriksjoner vil vi måtte begrense hvor mange vi kan ha i lokalene samtidig. Det er vel heller ikke slik at folk nødvendigvis står i kø for å dra på museum nå i første omgang. Vi får ikke en normal sommer, men en marginal sommer, tror Meinich, som anslår at museet vil miste minst 15 millioner av sine inntekter i løpet av 2020.

– For dårlig

Kulturpolitisk talsperson i SV på Stortinget, Freddy André Øvstegård, mener at nettopp disse «hullene» er en av de store svakhetene ved kulturminister Abid Rajas opplegg i revidert nasjonalbudsjett.

– Offentlig finansierte kulturvirksomheter er altså fortsatt ikke inkludert i kompensasjonsordningen, selv om de har hatt massive tap i egen- inntekter under koronakrisen. Behovet for kompensasjon er veldig stort, sier Øvstegård til Dagsavisen.

– Museene, teatrene, orkestrene – de skal altså ikke få en krone! Det er for dårlig, sier Øvstegård.

Mer fra Dagsavisen