Kultur

Lindmo er lineær-dronningen

Overgangen til strømming lar vente på seg. Lineær-TV gikk ned bare to prosent i fjor, viser NRKs årsrapport. Opptil 95 prosent ser talkshowdronning Anne Lindmo lineært.

– At lineær-TV er død, er jeg helt uenig i, sier NRKs TV-sjef Arne Helsingen.

«Det brukes mindre tid på NRKs lineære TV-kanaler, og samtidig øker tiden folk bruker på NRKs strømmetjenester» fastslår NRK i statistikkdelen av årsrapporten for 2019.

Samtidig viser tallene at lineær-TV utgjør 79 prosent av den totale andelen TV-seing hos NRK, ned bare to prosent fra 2018. Strømming på NRK TV-spilleren gikk opp fra 13 prosent i 2018 til 15 prosent i 2019. Andelen TV-seing i opptak ligger på 7 prosent, opp en prosent fra 2018.

– For hele befolkningen under ett er det ingen kjempestor bevegelse mot strømming, kommenterer Helsingen.

– Men i aldersgruppene 40 og under så vi allerede for ett års tid siden at andelen strømming nærmet seg andelen lineært. Blant gruppene over 50, som er storforbrukerne av TV, er lineær-tallene mer stabile.

Lindmo direkte

###

Fra NRKs årsrapport 2019. Foto: Skjermdump

På årsoversikten over helgeunderholdningen på NRK1 har «Lindmo» svært høy lineær-andel.

For høstsesongen 2019 utgjorde lineær-TV 604.000 og NRK TV-spilleren bare 36.000 av det totale seertallet på «Lindmo». Seertallene for «Lindmo» våren 2019 var noe høyere med 782.000 i snitt, hvorav 687.000 på lineær-TV.

– Dette gjelder nesten alle talkshows, de går fremdeles bra lineært, men velges ikke i så stor grad på strømming. Strømmetjenester er mer drevet av dramaserier, som fremdeles er det viktigste, men vi ser at NRK TV-spilleren brukes stadig bredere, sier Helsingen.

Lindmo har i 2020 økt seertallet og har ligget nå på 771.000 i snitt gjennom vårsesongen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Millionstrømming

NRKs store strømmesuksesser er dramaseriene. Hver episode av «Exit» ble sett av over 1.1 million på NRK TV-appen, mens lineær-TV inkludert repriser og opptak bare utgjorde 250.000 seere.

«EXit» er en ny dramaserie basert på samtaler med fire rike menns hverdag på jobb og privat. Kommer på NRK1 i september. FOTO: NRK
«Okkupert» er tilbake på norske skjermer i høst, og Henrik  Mestad er stadig sentral i serien. FOTO: VIAPLAY

Fra TV-dramasuksessen «Exit». Foto: NRK

Blant helgeunderholdningen er situasjonskomedien «Side om side» det som strømmes mest. Her er strømmetallene og lineær-tallene nokså likelig fordelt. De andre helgeunderholdningsprogrammene til NRK ligger rundt 85 prosent lineær-seing.

– Hovedkanalene vil ha lang levetid lineært. Det vi allerede ser, er at det blir færre nisjekanaler. Nisjer håndteres bedre i strømmetjenester, sier Helsingen.

Mengden lineær TV-titting går markant ned blant barn. NRK Supers TV-innhold ses nå mer på nett enn på TV. Samtidig har Netflix passert NRK Super i aldersgruppen 3–11 for første gang.

Les også: «Exit» med rekordtall for seriestrømming

Underskudd

NRKs årsrapport for 2019 ble lagt fram fredag. Den viser også at NRK ble drevet med underskudd i 2019 på 206 millioner kroner, som blir forklart med avvikling av lisensavdelingen og kostnader ved nedbemanning.

NRK1 økte sin markedsandel fra 31 til 32 prosent i 2019 og er Norges største tv-kanal med god margin – TV 2 har 19 prosent. Den totale markedsandelen for NRKs tv-kanaler er 40 prosent, mot 28 for TV 2 totalt.

– NRK har gjort det godt i 2019, og har økt sin totale markedsandel. NRK holder definitivt stand, kommenterer Marianne Massaiu, TV-sjef hos mediebyrået Mediacom.

– NRK gjør det bra på strømming også, bare Netflix er større enn NRK på strømming. Det er klart lineær-TV er viktig. NRK skal levere noe for alle alltid, og hvor innholdet ses, er ikke så viktig, kommenterer Massaiu.

– I år har TV-seingen skutt i været under koronaepidemien. Da søker seerne særlig nyheter og aktualiteter. NRK har vunnet første og andre kvartal, konstaterer Massui.

– TV-konsumet har økt voldsomt de siste to månedene. Det er en spesiell situasjon. Lineær-TV har økt kraftig, også i yngre grupper. Det er knyttet til nyheter og direkteprogrammer, vi er mer hjemme og vil se noe sammen. I april har vi sett bortimot av antallet brukere og tid brukt på NRK TV. Så blir det interessant å se om bruken av strømmetjenesten vår fortsetter over sommeren, sier NRKs TV-sjef Arne Helsingen.

Les også: Mange TV-høydepunkter denne spesielle våren (Dagsavisen+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: