Kultur

Maria Mena: – Jeg synger fra balkongen for å spre litt glede

Artisten Maria Mena gjør som italienerne: Hun synger fra balkongen sin i koronaens tid.

Alle som følger Maria Mena på Instagram eller bor i samme bygård som henne, kunne både fredag og lørdag se henne sende direkte fra balkongen sin på Grünerløkka. Hun ble akkompagnert på gitar av artistkollega og nabo Jon Niklas Rønning fra en av balkongene tvers over bakgården.

Også Maria Mena har sett de mange nettvideoene fra det hardt koronarammede Italia, der folk spiller gitar og synger alt fra operaarier til lokalpatriotiske bysanger fra balkongene sine. Men hun drar litt på det når Dagsavisen spør om  hun er inspirert av italienerne.

Les også: Italienerne i koronakarantene synger fra balkongene

Nabosang

– Ikke nødvendigvis, selv om jeg syns de videoene er morsomme. Det var mer sånn at jeg plutselig fikk det for meg en dag det var sol og jeg fikk lyst til å gjøre noe hyggelig. Og så er jeg nabo med Jon Niklas, og vi pleier å spille å synge sammen ellers også, bare for gøy. Nå kan vi jo ikke treffes og må være inne, så derfor fant vi på å spille sammen fra balkongene våre, forteller Mena.

–  Så syns naboene det var hyggelig å høre på, og mange likte det på Instagram, så da tok vi en runde til dagen etter, sier Mena, som antar naboene hennes ellers hører henne ganske godt når hun øver hjemme.

–  De hører meg nok gjennom pipeløpet, og jeg tror nok de vet hvordan min neste singel høres ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maria Mena synger ut fra balkongen.

Maria Mena på balkongen. Foto: Privat

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Mitt lille land»

Men selv om Mena ikke er direkte inspirert av kriserammede italienske balkongsangere, så er hun selvsagt påvirket av at Norge også er inne i en koronaens tid, og dessuten har stengt ned alt som heter store kulturarrangementer og konserter. En av låtene Maria Mena sang fra balkongen i helgen, var «Mitt lille land». Den ble som kjent en symbolsang for samhold og trøst etter den forrige store nasjonale krisen i Norge, 22. juli 2011.

Les også: Anmeldelse: Maria McKee: «La Vita Nuova» er et stort comeback

Den store dugnaden

–  Jeg har egentlig ikke villet synge «Mitt lille land» for mye i årene etterpå. Folk forbinder den så sterkt med 22. juli, så jeg var redd den kunne virke triggende på de som fortsatt sliter med det som skjedde. Jeg kjente på et ansvar. Men nå syns jeg den sangen fikk en annen mening. Så jeg sang den fra balkongen min, sier Mena til Dagsavisen.

–  De fleste av oss takler dette bra, følger myndighetenes råd og er med på den store dugnaden for å stoppe smitten. Men dette er jo en alvorlig situasjon. Erna ville nok ikke stått der på TV og sagt alt dette hvis dette bare var en vanlig influensa! Norge er i lockdown, og jeg håper alle der ute skjønner avoret, sier Mena.

Les også: Dette er symptomene på korona

Musikk som trøst

Hun sier at hun lærte noe viktig etter 22. juli: At musikk kan virke trøstende og styrke samholdet når det er tunge tider.

–  Det tror jeg både musikerkollegene mine og jeg forsto. Skal man spille og synge for folk som er lei seg, desperate eller redde? Ja, for musikk kan virke trøstende, og musikk kan uttrykke det man ikke evner å uttrykke på andre måter, mener Mena, som har sunget i både brylluper og begravelser.

–  Jeg føler meg privilegert som kan være til stede i de store øyeblikkene i folks liv med det jeg kan, sier hun, og legger til:

-–  Jeg synger fra balkongen for å spre litt glede nå, men også litt for å minne om alvoret. Og så er jeg heldig som bor så nært en nabo som Jon Niklas, for da har jeg komp! Jeg spiller jo ikke noe instrument selv. Men nå tror jeg vi skal gi naboene en pause. Det kan hende vi tar en runde til, men da må vi finne noen nye låter å spille på balkongen. Vi får jo ikke øvd, da, men...

–  Så balkongsanger, det er det man skal være nå?

–  Tydeligvis!

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Mer fra Dagsavisen