Kultur

Munchmuseet stenger med umiddelbar virkning, og får følge av andre store museer

Munchmuseet på Tøyen har stengt dørene for besøkende. Også Astrup Fearnley Museet velger å holde midlertidig stengt på grunn av smittefare.

Munchmuseet åpner sin siste utstilling på Tøyen: Alt det vi eier - Munchs kunst. Én finale - fire samlinger.

Flere av de store museene velger å holde stengt i tida framover i tråd med Folkehelseinstituttets anbefalinger. Blant dem er Munchmuseet og Astrup Fearnley Museet i Oslo, og Henie Onstad kunstnsenter i Bærum. Sistnevnte stenger torsdag 12. mars og holder i utgangspunktet lukket i hele fire uker.

KODE i Bergen velger imdlertid å holde utstillingene åpne, men avlyser arrangementer som omvisninger og gruppebesøk.

- Vi gjør alt vi kan for å redusere smitterisikoen i byggene våre, både for de besøkende og for de ansatte, og vi vurderer situasjonen fortløpende fra dag til dag, sier direktør Petter Snare ved KODE kunstmuseer.

Munchmuseet

Munchmuseet valgte å stenge med umiddelbar vikning allerede onsdag.

«Ledelsen ved Munchmuseet har besluttet å stenge dørene for alle besøkende fra klokken 11 onsdag 11. mars. Beslutningen er tatt som en konsekvens av utbruddet av Covid-19, og som et tiltak for å begrense videre smitte i samfunnet», skriver Munchmuseet i en pressemelding.

Les også: Krever svar fra kulturminister Raja på krisetiltak

Stengningen av Munchmuseet og utstillingen «Alt det vi eier» gjelder foreløpig i to uker, til og med onsdag 25. mars. Munchmuseet oppgir i pressemeldingen at de har besøkende fra hele verden, med en utenlandsandel på over 60 prosent. De følger videre Folkehelseinstituttets anbefalinger om å risikovurdere alle ansamlinger på over hundre personer. Onsdag morgen satte museet på Tøyen krisestab, og avgjørelsen om stenging ble tatt for i størst mulig grad å redusere risikoen for smitte blant både egne medarbeidere og publikum.

Les også: Arrangør-forbund: – Mange festivaler kan gå dukken

Stengt på Tjuvholmen

- Det er viktig for oss å redusere risiko for smitte blant våre medarbeidere og besøkende. Med bakgrunn i FHI satte vi i dag sammen en krisestab og en av konklusjonene er at museet stenger for besøkende fra kl.11 i dag. For øvrig følger vi FHI sine råd når det gjelder reisevirksomhet, hjemmekontor, møtevirksomhet og andre tiltak på arbeidsplassen, sier direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen i pressemeldingen.

Også Astrup Fearnley Museet i Oslo varsler at de stenger fra og med torsdag 12. mars og ut uken. Ny vurdering om eventuell åpning vil bli foretatt mandag 16. mars, skriver museet som i øyeblikket har stor publikumstilstrømning til samleutstillingen Alpha Crucis der en rekke afrikanske kunstnere viser sine verker.

I tillegg til at selve utstillingslokalene stenges avlyses også alle arrangementer ved Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen, blant dem kveldsarrangementet Art Night og flere foredrag som var planlagt gjennom helgen.

Mode Steinkjer

Mode Steinkjer

Kulturredaktør i Dagsavisen