Kultur

Kulturlivet ber Abid Raja om krisehjelp

Kulturlivet er i krise på grunn av korona-viruset, fastslår bransjeorganisasjonen Creo. Nå ber de kulturminister Abid Raja om krisetiltak.

– Situasjonen er særdeles alvorlig, fastslår Hans Ole Rian, leder i CREO - forbundet for kunst og kultur.

I dag har Rian sendt brev til kulturdepartementet, finansdepartementet og næringsdepartementet med forslag til tiltak for utøvere som blir økonomisk rammet av avlysninger. CREO er Norges største kunsterorganisasjon med over 9000 medlemmer og er tilsluttet LO. Tirsdag kveld gikk Folkehelseinstituttet ut og anbefalte å avlyse alle arrangementer med over 500 deltakere, for å hindre spredning av koronaviruset.

Lokale myndigheter i Bergen og Stavanger har allerede innført restriksjoner på arrangementer.

Som følge av Folkehelseinstituttets anbefaling ble en rekke teaterforestillinger og konserter avlyst i løpet av tirsdagen. Flere store konserter, som Bryan Adams-konsertene i Oslo og Stavanger og Santana i Oslo Spektrum, er allerede blitt avlyst.

– Hvis vi ønsker å fortsette å ha en konsert- og arrangementsbransje, må vi ha strakstiltak nå, uttalte leder Rhiannon Hovden Edwards i Virke kultur og opplevelser til NTB tirsdag kveld.

Bedt om møte

Kulturdepartementet hadde tirsdag møte med organisasjonene Virke og Spekter om situasjonen for kulturlivet.

Forbundsleder Hans Ole Rian i CREO forteller at han i over en uke har prøvd å få et møte med kulturdepartementet.

I brevet som han sendte onsdag, heter det blant annet:

* «Publikums kjøp av billetter til alle typer arrangement svikter»

* «Bedriftene avlyser eventoppdrag og har helt sluttet å bestille nye»

* «Bedrifter innen lyd og lys vurderer permitteringer»

* «Kunstnere som skal på oppdrag for den kulturelle skolesekken står i fare for å miste viktige turneinntekter om skolene stenger».

* «Dette i tillegg til alle de arrangementene som nå er blitt avlyst eller som kommer til å bli avlyst som følge av Folkehelseinstituttets råd og anbefalinger».

Rian understreker at CREO støtter Folkehelseinstituttets tiltak for å begrense spredning av korona, men at dette må følges av kompensasjon for artister og arrangører som mister inntekter.

«Det er ikke rimelig å forvente at disse skal kunne bære de tunge inntektstapene som kommer som en konsekvens av myndighetenes forebyggende folkehelsetiltak» skriver CREO til kulturdepartementet.

Tiltakene CREO foreslår er:

* Kompensasjonsordning for virksomheter som rammes ved stenging/avlysning av arrangement begrunnet i folkehelsehensyn. Ordningen må omfatte både arrangementsarrangør, underleverandører og musikere/kunstnere/artister som rammes

* En ordning tilsvarende dagpenger for selvstendig næringsdrivende kunstnere og frilansere.

– Altfor svakt av Raja

– Kulturlivet opplever situasjonen som svært krevende. Våre tilskuddsmottakere og mange private, kommersielle aktører rammes hardt når arrangementer må avlyses, uttalte kulturminister Abid Q. Raja (V) til NTB i går kveld.

– Kulturministeren har ikke gitt noen respons ennå. Det er altfor svakt, sier Hans Ole Rian.

– Nå må Abid Raja innse alvoret for det feltet han har hovedansvaret for i norsk samfunnsliv. Hvis ikke har vi ikke noen kulturbransje til høsten, mener forbundsleder Rian.

 Les også: Skal du på reise? Da har UD et råd til deg