Kultur

Arrangør-forbund: – Mange festivaler kan gå dukken

Ingen norsk festival har muskler til å bære en hel sommer med koronaavlysninger, mener foreningen Norske Konsertarrangører.

– Dette er en svært alvorlig situasjon for hele kulturbransjen. Lista over utfordringer begynner å bli lang, sier daglig leder Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører til Dagsavisen.

Hun representer over 400 festivaler, spillesteder og konsertarrangører landet rundt. Mange melder nå om stor usikkerhet rundt de økonomiske følgene av avlyste arrangementer på grunn av koronaviruset.

– En ting er helårsarrangørene, som kanskje kan sette seg ned med partene og bli enige om utsettelse eller andre løsninger. Det er noe helt annet med festivalene i sommer. Som festivalarrangør kan du ikke bare flytte eller utsette en hel festival, sier Østerdal.

– Ingen norsk festival har muskler til å bære en hel sommer med koronaavlysninger. Marginene er så små, festivaler i Norge tåler ikke en slik sommer. Da er det mange som kommer til å gå dukken. Med mindre myndighetene vil sørge for en kompensasjonsordning, mener Østerdal.

Kan bli utsatt

Både Bergen kommune og Stavanger kommune har innført restriksjoner på innendørs arrangementer ut mars måned, og Oslo kommune arbeider nå med å få på plass lignende retningslinjer.

Bryan Adams’ planlagte konserter i Oslo Spektrum og Stavanger DNB Arena denne uka er dermed avlyst. Hellbillies planlagte konsert i Stavanger konserthus 21. mars er også blitt avlyst.

Internasjonalt har koronaviruset allerede skapt usikkerhet i festivalbransjen. Coachella, en av USAs største musikkfestivaler kan bli utsatt til oktober på grunn av koronaviruset, meldte amerikanske medier tirsdag. Festivalen finner sted utenfor Los Angeles over to helger i april, med en publikumsmasse på inntil 100.000.

Sommerfestivalene

Selv om det er flere måneder til de første sommerfestivalene, er det ingen som vet hvor lenge denne perioden med koronasmitte vil vare, understreker Tove Østerdal i Norske Konsertarrangører.

Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører.
Foto: Camilla Engum Paulsen/NK

Tove Østerdal, daglig leder Norske Konsertarrangører. Foto: Norske Konsertarrangører

Så langt jobber de store norske festivalene videre som planlagt.

Jærnåttå i Stavanger går av stabelen allerede 22. mai. På programmet har de navn som Julie Bergan, DDE og Morten Abel. Presseansvarlig Borger Magnussen er ikke bekymret for virusets effekt på festivalen.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende. Per nå har vi ikke tatt noen beslutninger angående korona og smitte på festivalen, men vi kommer til å forholde oss til anbefalinger fra myndighetene og fagfolk. Det viktigste for oss er publikums helse, sier Magnussen til Dagsavisen/Rogalands Avis.

Les også: Jærnåttå og korona: – Det viktigste for oss er publikums helse

Festivalen Oslo Sommertid finner sted på Voldsløkka i Oslo med et publikumspotensial på over 55.000, og er dermed Norges største festival. Taylor Swift er toppnavnet på festivalen 26. juni, og Kendrick Lamar 27. juni. Arrangør Peer Osmundsvaag i All Things Live står også bak Piknik i Parken 13.–15. juni, den første store utendørsfestivalen i Oslo-sesongen.

– Vi følger utviklingen nøye og forholder oss til pålegg fra helsemyndighetene og råd fra Norske Konsertarrangerer. Dette er en ny situasjon. Men vi gjør alt som står i vår makt for at våre festivaler skal gå som planlagt, sier Peer Osmundsvaag i All Things Live.

Metal-festivalen Tons of Rock flyttet i fjor til Ekebergsletta og samlet over 40.000 over tre festivaldager i 2019.

– Vi jobber som planlagt med festivalen som finner sted i juni, og forholder oss til pålegg fra myndighetene, kommenterer Lars Tefre Baade, presseansvarlig i Tons of Rock, til Dagsavisen.

Oslo og Kongsberg

Kongsbergjazz finner sted 1. til 4. juli og er Norges største jazzfestival, med flere store utendørskonserter som samler opptil 10.000.

– Det er 16 uker til vår festival. Det er for tidlig å være bekymret for Kongsberg Jazzfestival. Men jeg hadde nok vært mer bekymret hvis vi skulle avvikle festivalen om et par uker, kommenterer festivalsjef Kai Gustavsen i Kongsbergjazz.

Kai Gustavsen, daglig leder Kongsbergjazz. Foto: Thomas Hegna

– Jeg er i kontakt med agenter og arrangører i inn- og utland, og det er nok ingen festivalarrangører i Europa som ikke tenker på hvilke konsekvenser koronasituasjonen kan få for økonomi og gjennomføring. Derfor følger vi situasjonen nøye og vil følge eventuelle pålegg eller råd fra Folkehelseinstituttet og lokale helsemyndigheter, sier Gustavsen.

Roskilde og Øya

Øyafestivalen samler over 17.000 daglig i Tøyenparken første helgen i august og er Norges største musikkfestival utenom Oslo Sommertid. Øyafestivalen viser til forbundet Norske Konsertarrangører for uttalelser om koronaviruset og norske festivaler.

Danske myndigheter kom før helgen med oppfordring til å avlyse eller utsette arrangementer med over 1.000 deltakere ut mars. Roskilde-festivalen i Danmark er en av Europas største festivaler med en publikumskapasitet på 70.000 daglig og finner i år sted fra 27 til 29 juni. Samtlige billetter til festivalen er utsolgt.

– Vi følger utviklingen nøye og er i tett dialog med myndighetene. Danske myndigheters oppfordring om å begrense større forsamlinger gjelder ut mars. Roskilde Festival finner sted i sommer. Så vi fortsetter vår planlegging av årets festival, og den foregår som alltid også i tett samarbeid med myndigheter og beredskap, kommenterer Roskilde-festivalens talsperson Christina Bide.

Les også: Koronafrykt setter norsk kulturliv i beredskap

Vossa Jazz er en av første festivalene i festivalsesongen, og finner sted den første helgen i påsken, 3. til 5. april. Festivalscenene rommer opptil 900 publikummere.

– Vi planlegger for festivalen som normalt. Det er ikke kommet noen restriksjoner fra lokale myndigheter på avviklingen av festivalen, sier festivalsjef Trude Storheim i Vossa Jazz, og understreker:

– Jeg er spent på utviklingen. Det er umulig å si hvordan dette vil arte seg framover. Situasjonen endrer seg dag for dag.

Innendørsfestivalen Inferno finner sted på Rockefeller i Oslo 9. til 12. april. Black metal-festivalen arrangeres årlig i påsken og tiltrekker seg metal-fans fra hele verden.

– Vi fortsetter som planlagt og forholder oss til Rockefeller, som er ett av Norges mest profesjonelle spillesteder. De har utarbeidet retningslinjer for smittevern og renhold. Vi har ikke fanget opp signaler om avlysninger fra utenlandske artister. Det er ingen stor risiko ved å dra til Norge, sier Jan Martin Jensen i Infernofestivalen.

OPPDATERING: Etter at denne saken ble publisert 10. mars, er Vossajazz og Inferno-festivalen blitt avlyst

- Helse viktigst

Her fra fjorårets Utopia. Foto: Roy Storvik

Fra Utopia-festivalen i Stavanger. Foto: Roy Storvik

Utopia-festivalen i Stavanger skal gå som planlagt 28–29 august. Festivalsjef Espen Yung Svendsen har et håp om at viruset er under kontroll før festivalens start.

– Vi har hatt møter innad nettverket av festivaler i Norge, men vi håper dette går over. Ingenting er viktigere enn helse, og vi tar de eventuelle utfordringene om de kommer, sier Svendsen til Dagsavisen/Rogalands Avis.

Les også: Storkonserter drar opp markedet

Mer fra Dagsavisen