Kultur

Anmeldelse av Bokbacka: Bare å booke!

Det er svært vanskelig å få øye på hva som skiller Bokbacka fra restauranter med den ettertraktede stjernen i Michelin-guiden.

Bokbacka. Restaurant på Frogner. Byløvene.
Fotografi på veggene av Mats Dreyer.

6

Bokbacka

Skovveien 15, Oslo

Mat: 6

Meny: 6

Miljø: 4

Service: 6

Prisnivå: 6

Nylig drysset det nye stjerner over vårt langstrakte land. Norge har nå totalt 11 stjernerestauranter, og kommer til å få minst én til ved neste anledning, når nye Maaemo igjen vil bli ønsket velkommen tilbake i det gode selskap.

Så har du restaurantene som ligger og lurer i samme sjikt, som À L’aise, Rest, Stallen – og Bokbacka. Men hva er det egentlig som gjør at sistnevnte ikke har tatt steget helt opp?

Vi har i forkant av besøket vårt bestilt menyen med 12 serveringer til 1150 kroner per hode. Alternativt tilbys både 5, 7 og à la carte. Men vi vil definitivt ikke gå glipp av sjøkrepsen, og da er det 12-retteren som gjelder.

Allerede idet vi setter oss ned ved bordet, kommer kveldens første servering. Ikke visste vi at en kopp med lammebuljong var akkurat det vi trengte for å varme hendene denne kjølige februardagen. Så enkelt, men likevel en detalj som legges merke til.

Anmeldelse av Cru: Kjøkkensjefen har god grunn til å føle seg kry (+)

###

Det serveres for lite bark på norske restauranter. Foto: Byløvene

Til de påfølgende fire snacksrettene får vi en musserende godbit fra Ridgeview Cavendish. I ekte stjernestil kommer deretter fire små biter, som innbefatter både østers, kylling, lever og bark. Slike serveringer skal vekke nysgjerrighet vel så mye som de må være konsentrert på smak. Bokbacka lykkes med begge, selv om kyllingen neppe blir en favoritt for noen ved dette bordet.

Så er vi i gang med de litt større serveringene. Tartar av svin fra Stølsvidda, elegant og lekkert presentert med gravet eggeplomme drysset over herligheten. Dette er nydelig! Rosévinen fra Graci er det heller ingenting å utsette på.

– Dette er det beste jeg vet, sier kokken om neste rett, og viser til rørossmøret som akkompagnerer speltbrødet fra Holli Mølle i Spydeberg.

Ny topprestaurant i Oslo: Stjerneglans over Stallen (+)

Vi er helt enig, et godt brød skal slettes ikke undervurderes. Faktisk bør høy kvalitet her ofte prioriteres enda høyere. Men ikke på Bokbacka, her treffer de blink.

Det er langt fra fullt i restauranten denne torsdagskvelden. Lokalet framstår relativt moderne, lydnivået er svært lavt. Det er eksempelvis ikke noe problem å høre hva nabobordene snakker om, om man hadde ønsket det.

Lyddempende akustikkplater er plassert både i tak og på vegger, og det er åpenbart gjort et forsøk på å gjøre noe med klangen i rommet. Musikken er nærmest fraværende denne kvelden, kanskje kunne et par knepp opp på volumknappen fått fram utefølelsen.

Når det er sagt, er det absolutt ingenting å utsette på servicen. Vi vil særlig rose sommelieren, som er i toppform denne kvelden. Engasjert og svært kunnskapsrik, men samtidig rolige og behagelige presentasjoner av vinen.

###

Sjøkreps tilberedt på saltstein. Foto: Byløvene

Etter en god skreirett, for øvrig med kveldens aller beste saus, er det tid for sjøkreps. Denne ypperlige råvaren stekes på saltstein ved bordet, en fin variasjon fra de mer tradisjonelle serveringene. Resultatet er innertier.

Og høydepunktene er det mange av. Blekkspruten med hjemmelaget ravioli er virkelig i verdensklasse, og rugbrød med Thybo-ost er en uventet, men svært velkommen servering.

Rettene utstråler trygghet og selvtillit. Det ser enkelt ut, men kokkene stoler 100 prosent på det som serveres. Og det har de all mulig grunn til å gjøre.

Bokbacka jobbet hardt for å få sin første stjerne for to-tre år siden, da flere mente dette var en av de heteste kandidatene i Norge. Inspektørene hadde vært innom, og det var utvilsomt skuffelse å spore da den likevel ikke dro i land den gjeve utmerkelsen. Oslos kresne restaurantgjengere glemmer fort, og interessante nykommere i restaurantfloraen har trukket oppmerksomhet vekk fra Bokbacka.

Her har likevel ingen gitt opp, og det bør ikke stå på verken mat eller vin. For der er Bokbacka helt på høyde med konkurrentene.

###

Blekkspruten var kveldens høydepunkt. Foto: Byløvene