Kultur

Raja kaller Jahn Teigen en nasjonalskatt

Jahn Teigen var en nasjonalskatt, mener kulturminister Abid Raja (V).

Oslo  20181206.
Venstre-topp Abid Raja har skværet opp med partileder Trine Skei Grande, som midt i budsjettprosessen på Stortinget skjelte ut partifellen for åpen mikrofon. Det førte til at han ble sykmeld noen dager. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Nasjonalskatten vår har gått bort, skriver Raja på Twitter etter meldingen om at Jahn Teigen er død, 70 år gammel.

– Hele Norge hadde et kjært og nært forhold til Jahn Teigen, og musikken hans har satt spor i oss alle, fortsetter kulturministeren.

– Takk for ditt fantastiske bidrag til norsk kulturliv; du vil savnes. Våre tanker går til hans familien. Hvil i fred, skriver Raja.

Les også: Jahn Teigen - alt vi har nå er fortida

Herodes Falsk hyller vennen

Du var unik, skriver Herodes Falsk i et minneord etter vennen Jahn Teigens bortgang.

– Takk for alt, Jahn! For all moro, sanger og sketsjer vi laget sammen – og for at vi var ordentlige kamerater, skriver komikeren Kim Bård Hansen, bedre kjent som Herodes Falsk på Facebook.

– Du var unik, den beste, ingen kan erstatte deg, verken på scenen eller bak. Du vil alltid være med oss, skriver han videre.

Prima Vera

Sammen med Jahn Teigen og Tom Mathisen utgjorde Herodes Falsk på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet humorgruppen Prima Vera, som ga ut seks album, laget film og musikal.

– Jahn var utrolig kreativ

– Jahn var en utrolig kreativ person og hadde en fantastisk utstråling på scenen, sier musiker og komiker Tom Mathisen.

– Det var en veldig trist nyhet å få, sier Mathisen på telefon til NTB fra Kanariøyene.

– Det er en rar dag, det er mange minner som dukker opp, sier han.

– Vi var tre forskjellige personer, men utfylte hverandre svært godt. Jahn var alltid veldig kreativ, sprudlende og leken, en energibombe som ga jernet på scenen. Vi hadde veldig mye moro sammen, forteller Mathisen.

Selv om det kunne virke spontant, lå det mye forberedelser bak Prima Veras elleville sprell på scenen, sier han.

På besøk

For en tid tilbake besøkte Mathisen og Kim Bård Hansen Teigen på Klockaregården i Skåne i Sør-Sverige, der han bodde de siste 13 årene av livet.

– Han hadde en utrolig hukommelse og husket mye av det vi hadde glemt. Humøret var også på topp, og han hadde fortsatt mye han ønsket å gjøre, forteller Mathisen.

Prima Veras andre plate «Brakara» solgte over 100.000 og var på den tiden en av Norges mest solgte plater.

– Teigen var helt unik

– Jahn Teigen har betydd utrolig mye for meg både personlig og profesjonelt, sier artist Benedicte Adrian.

Allerede i 1979, som 15-åring, traff Benedicte Adrian Jahn Teigen for første gang. Det gjorde hun i forbindelse med TV- programmet «Halvsju» – der hun, Ingrid Bjørnov og Teigen alle var gjester.

– Jeg var stor fan allerede, og det å få treffe ham var stort. Han ble en slags mentor, sier Adrian til NTB.

Hun husker ham ikke minst for det store motet, det at han alltid sto på sin rett til å være litt gæren.

Bøddel

– Han var så proff og seriøs – og samtidig fullstendig uforutsigbar. Han ble laget i en helt unik støpning, det fantes bare en som ham – og han vil bli dypt savnet, sier artisten videre. Og minnes tiden de hadde sammen i rockeoperaen «Which Witch».

– Jeg husker godt da vi kontaktet ham i 1987 for bøddel-rollen. Det førte til et langt samarbeid, både i Norge og i London, og jeg vet at dette var opplevelser og erfaringer han satte svært høyt. Selv tenker jeg på dette samarbeidet som en skatt, sier hun – og understreker at Jahn Teigen var en artist som nektet å la seg sette i bås.

Filosof

– Utad var han en klovn, men det var filosof han egentlig var. Du kunne ikke bare si «hei», og «god dag» til ham, han ville i dybden og reflekterte og grunnet over alt mellom himmel og jord.

– For meg sier bildet av Jahn Teigen i skjelettdrakt det aller meste om ham: Musikalitet, originalitet – og dette helt utrolige motet og det avvæpnende smilet. Her hadde du en artist som var umulig å målbinde, og han har alltid motivert og inspirert meg – til å våge.

– En sjeldent populær og folkekjær artist

En trist og vemodig dag, sier direktør Sissel Guttormsen ved Rockheim, der Jahn Teigen som den hittil eneste er innlemmet i Hall of Fame to ganger.

– Jahn Teigen var en sjeldent populær og folkekjær artist, sier Guttormsen til NTB.

I 2012 ble han som en av de første innlemmet som soloartist i Rockheims Hall of Fame, og i 2017 ble han innlemmet på nytt sammen med progrockbandet Popol Ace.

– Han hadde en svært variert karriere og nådde inn til så utrolig mange. Det står stor respekt av det han gjorde, sier Guttormsen.

Mellom 40 og 60 album

Hun anslår at Teigen gjennom sin lange karriere, som begynte alt på 1960-tallet, ga ut eller medvirket til mellom 40 og 60 album.

Teigen var også en god støttespiller for flere andre artister, og han hadde en enorm evne til å spre glede og varme hos folk, konstaterer Guttormsen.

– Han vil bli dypt savnet av mange, sier hun.

– Teigen var Grand Prix-kongen over alle

Jahn Teigen er årsaken til at Melodi Grand Prix er blitt så stort i Norge som det er, mener leder i den norske MGP-klubben, Morten Thomassen.

– I mine øyne var han Grand Prix-kongen over alle. Rybak og Bobbysocks vant internasjonalt, men det var Teigen som gjorde Grand Prix stort, sier han til NTB.

Jahn Teigen deltok i Melodi Grand Prix hele 14 ganger. Første gang i 1974 med låten «Hvor er du?", som vant finalen. Teigen representerte også Norge i Eurovision Song Contest tre ganger til, i 1978, 1982 og 1983. Mest kjent er han for opptredenen i 1978, da han endte helt sist med null poeng. Men Teigen klarte å snu situasjonen, og låten ble en salgssuksess.

– Måten han taklet det på, viser bare en herlig innstilling til livet, hva som er viktig og ikke, sier Thomassen.

MGP-eksperten mener at vi med Teigens bortgang har mistet en av våre største popstjerner.

– Han er den største vi kanskje vil få noensinne, sier han.