Kultur

Omstridt kvartal på museum

Norsk Teknisk Museum har hentet fram alt de har av bilder av det omstridte regjeringskvartalet slik det en gang var, og stiller det ut for publikum.

– Det blir minst 200 bilder av regjeringskvartalet, i ulike faser, sier Arne Langleite, som er kurator for den store fotoutstillingen som åpner for publikum onsdag 26. februar på Norsk Teknisk Museum på Kjelsås. Ordfører Marianne Borgen står for den offisielle åpningen.

Se utstillingsbildene fra Regeringskvartalet her: Se de historiske bildene fra da Regjeringskvartalet ble bygget

Stort engasjement

Kuratoren understreker at verken han eller museet tar stilling i debatten om Y-blokka skal rives.

– Men vi har selvsagt merket oss det store engasjementet for planene for det nye regjeringskvartalet. Noen er jo veldig engasjerte! konstaterer Langleite

Les også: Støttegruppe saksøker staten for å få stoppet rivingen av Y-blokka

– Men nå kan folk komme og se hvordan området har utviklet seg, og følge de ulike byggetrinnene. For meg personlig er det et poeng å vise fram byrommet, hvordan det så ut før og nå. Da kan publikum reflektere selv hvordan de vil at det bli i framtida, sier Langleite til Dagsavisen.

Innblikk i historien

Bakgrunnen for utstillingen er selvsagt ødeleggelsene etter terrorangrepet 22. juli 2011, og debatten som har rast i årene etterpå om bevaring og byggeplaner. Den politiske uenigheten har vært stor, og nærmest ukentlig arrangeres det aksjoner for å bevare Y-blokka.

– Teknisk Museum sitter på en mengde foto, som gir innblikk i områdets historie, som vi gleder oss til å vise. Vi tar ikke stilling i rivingsdebatten, understreker også direktør Frode Meinich i en pressemelding.

– For oss er det viktig å formidle en fantastisk fotosamling fra den tida regjeringskvartalet ble bygget. Bildene viser både kvaliteter ved bygningene, men også utfordringer knyttet til utvikling av byrommet før og nå.

200 bilder

Kurator Arne Langleite har forberedt fotoutstillingen siden i fjor sommer, men det er først de siste par månedene han har jobbet aktivt med den. Rundt 200 bilder av regjeringskvartalet skal stilles ut for publikum.

De kan få se de ulike byggene både inni og utenpå, og i ulike faser av byggingen.

– De aller fleste bildene er de som museet selv har i sin samling, men vi har også lånt inn noen ekstra. Bildene viser både store og små sider ved regjeringskvartalet. Alle bildene er kanskje ikke like umiddelbart interessante, men et viktig poeng for oss er at «alt skal fram»!, sier Langleite.

Arkitekturfoto

Utstillingen tar utgangspunkt i fotografiene etter Teigens fotoatelier, som var et viktig et arkitekturfotofirma, ifølge Langleite. Erling Viksjøs arkitektkontor tegnet både H- og Y-blokka. Truls Teigen, som var hovedfotograf i Teigens fotoatelier fra femtitallet, tok bildene av byggene. Bildene er fra samlingen DEXTRA Photo, som eies av Sparebankstiftelsen. og er deponert hos Teknisk Museum. Den inneholder hovedsakelig bildene etter profesjonelle fotografer, med hovedtyngden på 50- 60- og 70-tallet.

– Arkitekturfotografi er er nok ikke en så kjent sjanger for folk flest. Men det er altså slik at arkitekter sørger for å få fotografert prosjektene sine underveis. Bildene blir brukt til både dokumentasjon og reklame. De er også viktige når arkitekter vil presentere prosjektene sine i tidsskrifter eller på hjemmesidene sine, forteller Langleite.

– Det er derfor det finnes så mange bilder fra byggingen av regjeringskvartalet. Men det er også bilder av når bygningene sto ferdige. Her kan man se hvordan det så ut før Y-blokka kom, og hvordan det så ut når Høyblokka sto der nesten helt alene, tredd ned mellom Rikshospitalet og militærhospitalet. Der var det ikke mye klaring, forteller Langleite.

Les også:Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka

Pågår ut året

Han håper på mye folk på utstillingen, som skal pågå helt fram til årsskiftet.

– Jeg ser vel for meg at de mest engasjerte i debatten kommer en tur. Også arkitektstanden bør være interessert, mener kuratoren.

Les også: Riksantikvaren vil bevare Høyblokka

hanne.mauno@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen