Kultur

Elvestuen med appell for Y-blokka - mot sin egen regjering

Tidligere statsråd Ola Elvestuen (V) skal holde appell under den store protestkonserten for Y-blokka – mot sin egen regjering.

Helt fram til 24. januar i år var Ola Elvestuen klimaminister i Erna Solbergs regjering. Nå er han ute av regjeringen. Men partiet hans Venstre er fortsatt med, sammen med Høyre og KrF. Den samme regjeringen vil etter planen iverksette rivingen av Y-blokka i løpet av denne våren. Nå blir tidligere statsråd Ola Elvestuen en av appellantene mot regjeringen. Det skjer på scenen under den store protestkonserten foran Y-blokka torsdag ettermiddag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil utsette

Elvestuen gikk like før helgen ut og oppfordret regjeringen til å utsette rivingen. Overfor Aftenposten bekreftet han at det har vært uenighet i regjeringen om rivingen av Y-blokka, og at ikke Venstre har nådd fram med sitt syn.

Les også: Lars Lillo-Stenberg synger ut mot riving av Y-blokka: – Skammelig

Fått tillatelse

Torsdag ettermiddag deltar Elvestuen i det som skal bli en protestkonsert mot riving, foran Pablo Picassos berømte kunstverk «Fiskerne». Aksjonistene har nå fått tillatelse fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å holde konserten, ifølge en av arrangørene, Simen Bang-Hansen. Av folk på lista over appellanter under konserten finner vi som nevnt tidligere statsråd Ola Elvestuen (V) og tidligere statsråd Åse Kleveland (Ap), sammen med Espen Thoresen, Espen Viksjø, Iselin Shumba, Fredrik Høyer og Lars Elton.

Espen Thoresen og Åse Kleveland vil i tillegg opptre som konferansierer under arrangementet. Listen over artister som skal opptre foran Y-blokka har også blitt lengre. Lars Lillo-Stenberg, Åse Kleveland, Ravi, Victoria Winge, Valentinerne, Hilma Nikolaisen og Elvira Nikolaisen er blant artistene som har varslet at de skal delta på konserten, ifølge arrangørene.

Nå har flere artister kommet til. Som Kjartan Kristiansen, Stein Torleif Bjella, Silver Lining, BRENN og Oh Yeah Tiger.

– Skammelig

Særlig Lars Lillo-Stenberg har vært tydelig og klar:

– Jeg deltar i markeringen mot riving fordi jeg støtter argumentet om at ved riving får ABB indirekte gjennomført mer enn det han prøvde på, har Lars Lillo-Stenberg nylig skrevet i en e-post til Dagsavisen.

– Jeg synes det er skammelig for byen at en viktig arkitektonisk tidsepoke blir rasert.

Dugnadslag

«Gjeninnfør det demokratiet terroristen ville ramme! Følg saksgangen og de prinsippene som kreves ved verneverdier og kulturminner! Ikke rasèr vår identitet!» skrev arrangørene i pressemeldingen der de annonserte konserten. Arrangørene omtaler ellers seg selv som «et dugnadslag av musikere, kunstnere og filmfolk som arrangerer støttekonsert for bevaring av arkitektur-ikonet Y-blokka».

I siste liten

Både appellanter og musikere som står på scenen foran Y-blokka torsdag ettermiddag, gjør det for å oppfordre Erna Solbergs regjeringen om å snu i saken om riving – i aller siste liten. Kommunalminister Nikolai Astrup avventer nå bare Fylkesmannens avgjørelse i den siste klagesaken på vedtaket om riving. Fylkesmannen må komme med sin avgjørelse senest 9. mars. Blir avgjørelsen i regjeringens favør, har statsråd Nikolai Astrup tydelig sagt og skrevet at han formelt vil sette i gang rivingsprosessen. – Dersom Fylkesmannen, i likhet med Oslo kommune, avgjør klagesaken til Statsbyggs fordel, kan rivingen av Y-blokken formelt starte, fastslo kommunalminister Nikolai Astrup i e-post til Dagsavisen tidligere i år.

De siste månedene har det vært en rekke demonstrasjoner og aksjoner i protest mot rivingen av Y-blokka.

2. januar gikk nærmere 1.500 i protesttog fra Y-blokka til Stortinget.

Les også: Astrup knuser håp for Y-blokka

Mer fra Dagsavisen