Kultur

«Om voldtekt var kunst, kunne han fått alle prisene»

I Hollywood har han vært uønsket siden det ble kjent at han hadde sex med en 13-åring. I Frankrike er filmskaper Roman Polanski nettopp nominert til 12 «franske Oscars».

«Om voldtekt var kunst, kunne Polanski fått alle Cesar-prisene», twitret den franske feministgruppa Osez le Feminisme («Tør å være feminist») da det onsdag ble kjent at filmskaper Roman Polanski er nominert til hele tolv franske Cesar-priser, tilsvarende vår Amanda-pris og amerikanernes Oscar.

(Artikkelen fortsetter under tweeten)

Bakgrunnen er at Roman Polanski i 1978 rømte fra USA mens han ventet på dommen i en sak der han sa seg skyldig i såkalt «statutory rape», det vil si seksuelt samkvem med mindreårige. Han skal ha dopet og voldtatt en tretten år gammel jente. Siden 1978 har filmskaperen vært på flukt fra det amerikanske rettssystemet. Han er uønsket i Hollywood.

Det bryr imidlertid ikke den franske Cesar-juryen seg om. Onsdag ble det kjent at Roman Polanskis siste film, som på fransk heter «J'accuse» og på engelsk «An Officer and a Spy», ble nominert til tolv priser.

Les også: – Jeg tror ikke at dans kan redde verden

«J'accuse» er et historisk drama, og tar for seg Dreyfus-saken, en politisk skandale rundt forrige århundreskifte. I fransk kontekst er Dreyfus-saken et symbol på justismord og antisemittisme. Den jødiske artellerioffiseren Dreyfus ble feilaktig dømt for landssvik basert på fabrikkerte bevis mot ham, mens den antisemittiske hæren dekket over den virkelige skyldige, en fransk major.

Da «J'accuse» ble vist på filmfestivalen i Venezia, vakte det oppsikt at Roman Polanski sammenlignet overgrepene Dreyfus ble utsatt for, med hvordan han selv har blitt behandlet siden 1978. Polanski langet også ut mot Hollywoods #metoo-felte Harvey Weinstein, som han mener har motarbeidet ham.

Les også: Ane Dahl Torp gjør det skarpt i USA om dagen

Like før filmen ble lansert i november, sto den franske fotografen Valentine Monnier fram og anklaget Polanski for å ha voldtatt henne da hun var tenåring. Hun sier han ga henne en pille og prøvde å banke henne til hun underkastet seg da hun var 18 år gammel og jobbet som modell og skuespiller. Dette skal ha skjedd i Polanskis hytte i Sveits.

«Har vi ikke lært noen ting av #MeToo? I USA risikerer Weinstein livstid i fengsel, i Frankrike bryter Adele Haenel tausheten rundt manglende konsekvenser for voldtektsmenn i kulturlivet, og så hyller Cesar-prisen en barnemisbruker og voldtektsmann på flukt?" tvitrer Osez Le Feminisme.

(Fortsetter under tweeten)

Til det svarer sjefen for det franske filmakademiet, Alain Terzian, at akademiet «ikke bør ta moralsk stilling» når det deler ut priser. Han poengterte også at Polanskis filmer har gått godt på kino .

Adele Haenel som feministgruppa nevner, er nominert i kategorien for beste skuespiller for sin rolle i «En kvinne i flammer». Hun hevder at hun som tolvåring ble seksuelt trakassert og misbrukt av den franske regissøren Christophe Ruggia da hun spilte i sin første film.

Denne saken er omtalt i mange franske og utenlandske medier onsdag, for eksempel i Le FigaroFrance24The Guardian