Kultur

Hun blir ny operasjef

Randi Stene er ansatt som ny sjef for Den norske Opera.

Randi Stene er ansatt som ny sjef ved Operaen. Samtidig forlenges åremålet til Ingrid Lorentzen som sjef for Nasjonalballetten. Stene tiltrer stillingen 1. august 2020.

– Jeg er glad og stolt over å kunne presentere Randi Stene som vår nye operasjef. Hun har hatt en omfattende internasjonal sangkarriere, og har et stort engasjement for operakunsten og talentutvikling. Med Randi Stene får vi en ambisiøs, klok og samlende leder som vil kunne løfte utviklingen av Nasjonaloperaen videre sammen med våre dyktige medarbeidere, sier administrerende direktør Geir Bergkastet i en pressemelding.

– Samtidig er jeg svært glad for at Ingrid Lorentzen har takket ja til en ny åremålsperiode. Ingrid er en ballettsjef i det internasjonale toppsjiktet. Hun har bidratt til å styrke både dansekunstens posisjon i Norge og Nasjonalballettens anerkjennelse internasjonalt, sier Bergkastet.

Les også: Operasjef Annilese Miskimmon slutter ved Operaen

Sluttet midt i åremålet

Operaen har vært på leting etter en ny og samlende sjef siden Annilese Miskimmon i oktober i fjor sa opp stillingen midt i åremålet, for å bli sjef på English National Opera i London. Da hadde det stormet rundt henne siden før tiltredelsen, da hun kom på kant med de ansatte i Operakoret etter uttalelser om sitt syn på åremålsstillinger kontra faste stillinger. Musikksjef Karl-Heinz Steffens sluttet med en offentlig protest og fulgte Miskimmons forgjenger Per Boye Hansen, som måtte slutte da han ikke fikk forlenget sitt åremål.

Det var 49 søkere til stillingen etter Miskommon, hvorav åtte var norske.

– Det er selve drømmejobben om man vil være med og påvirke utvikling av operakunsten i Norge. Jeg er veldig glad og stolt, sier Randi Stene selv i en kommentar til NRK etter at ansettelsen ble kjent.

Les også: Operaen fra rødt til svart

De største operahusene

Mezzosopranen Randi Stene er en av Norges internasjonalt mest kjente operasangere og har en rekke verv innen norsk og internasjonalt musikkliv. Hun har hatt store roller ved noen av verdens ledende operascener, som Metropolitan i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris, Komische Oper i Berlin og Oper Frankfurt, i tillegg til en rekke konserter. Hun var solist ved Det Kongelige Teater i København fra 1988–2019. Hun kommer til Operaen fra stillingen som prpfessor i sang ved Norges Musikkhøgskole, og ved Trondheim Symfoniorkester & Opera som operasjef. Fra 1. august 2020 blir hun sjef for Nasjonaloperaen, men vil begynne å planlegge framtidige operasesonger allerede denne våren.

For tiden er hun i prøver på Tsjajkovskijs opera «Eugen Onegin», der hun synger rollen som Larina i en produksjon som har premiere på Hovedscenen i Bjørvika 15. februar.

– Jeg har sunget ved mange scener, men Operaen i Oslo har noe helt spesielt. Med sin åpne, innbydende arkitektur og unike akustikk er det som om bygningen ber oss om å lage stor kunst. I tillegg løfter den fram oss som enkeltkunstnere og hjelper oss til å prestere på vårt beste. Det skal jeg også gjøre som operasjef: skape opera på et høyt internasjonalt nivå, som når ut til og treffer mange. Samtidig skal jeg spille norske og nordiske sangere gode, sier den nyutnevnte operasjefen i pressemeldingen.