Kultur

Lettet over at det er tatt ut tiltale

– Vi er lettet over at det nå er tatt ut tiltale. Dette er en sak av stor nasjonal betydning med mange ubesvarte spørsmål, sier Pia Maria Roll, regissør for teateroppsetningen «Ways of Seeing», om tiltalen mot Tor Mikkel Waras samboer.

NRK meldte torsdag ettermiddag at Laila Anita Bertheussen er tiltalt for angrep på demokratiet.

NTB skriver at at riksadvokaten har tatt ut tiltale mot Laila Anita Bertheussen for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer. Tiltalen er tatt ut etter straffeloven paragraf 115 og gjelder trusler rettet mot Bertheussens samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (FrP), samt samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP). Bertheussen nekter straffskyld, opplyser hennes forsvarer John Christian Elden.

Truslene fant sted i samband med teaterforestillingen «Ways of Seeing» da den ble spilt på Black Box Teater og Vega Scene i Oslo høsten 2018 og vinteren 2019. Bertheussen skrev i VG at forestillingen var et overtramp mot hennes familie.

– Dette var et direkte angrep på oss. Bertheussen og aktører rundt henne ville gi oss skylden  for alvorlige handlinger. Jeg håper det også blir adressert i den videre saksgangen, sier Pia Maria Roll til Dagsavisen.

– Vi har ikke vært opptatt av Laila Bertheussen i seg selv, hun er ingen maktaktør.

Roll mener at Bertheussen ble brukt av sterke krefter både på ytre høyre, i mediene og på Stortings- og regjeringshold, til å fremme det hun mener er autoritære tendenser.

«Ways of Seeing» har senere blitt vist over hele landet, blant annet under Festspillene i Bergen.

Regissør Pia Maria Roll og de medvirkende i «Ways of Seeing» har fortalt at de tidlig fikk mistanke til at Bertheussen selv skal ha stått bak truslene.

Statsminister Erna Solberg fikk hard kritikk i Stortinget og i fra en rekke kunstnerorganisasjoner for sine uttalelser om «Ways of Seeing» og kunstnerne som står bak oppsetningen. «Jeg tenker at de som har laget stykket må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser og mennesker, som bidrar til at det er tøffere å være politiker», sa Solberg på en pressekonferanse, gjengitt av NRK, dagen før PST siktet Bertheussen for truslene.

Oslo Fremskrittsparti foreslo i Oslo bystyre å trekke tilbake all kommunal støtte til Black Box Teater som følgene av truslene mot Tor Mikkel Wara i forbindelse med «Ways of Seeing»-oppsetningen.

– Det som nå bør diskuteres og belyses videre i «Ways of Seeing»-saken, er den økte rasismen, hatet mot frie ytringer og hatet mot kunsten i norsk offentlighet. Dette er høyrepopulistiske trekk ved samfunnsdebatten som vi vil se mer av framover, hevder Pia Maria Roll.

«Rasisit»

Oppsetningen «Ways of Seeing» ble først spilt på Black Box Teater i Oslo mellom 21. og 30. november 2018. Stykket omtaler navngitte politikere og har filmede innslag av hus og hager til blant andre daværende justisminister Tor Mikkel Wara (FrP) og Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for FrP.

6. desember 2018 ble huset og bilen til Tor Mikkel Wara tagget med påskriften «RASISIT» og et hakekors, og det hang hyssing ut av bensintanken til Waras bil. Både Christian Tybring Gjedde og Peter N. Myhre i Fremskrittspartiet knyttet truslene opp mot forestillingen.

11. februar, 2. mars og 9. mars fant det sted flere trusler og forsøk på brannstifting mot Waras hjem, som Bertheussen nå er tiltalt for.

Tiltalen omfatter blant annet brannstiftelse og taggingen på boligens yttervegg.

Les også: Fra trusler til personlig tragedie - Ways of Seeing-saken

Truslene ble framsatt i flere brev adressert til Wara, samt til ekteparet Tybring-Gjedde. Ifølge tiltalen var det i ett av dem det lagt ved et hvitt pulver, fra tabletter og natron, skriver NTB.

– Trusselhandlingene ble utført slik at det fremsto som om de var begått av en eller flere utenforstående personer som mente at noen som bodde i boligen var rasister og/eller nazister, at det var en sammenheng mellom handlingene og at de var begått av samme gjerningspersoner, heter det i tiltalen, gjengitt av NTB. Tiltalen konkluderer med at truslene var egnet til å påvirke Waras arbeid som justisminister og begrense hans frie bevegelighet og tilgjengelighet, og det samme er konklusjonen for ekteparet Tybring-Gjedde, skriver NTB.

Mer fra Dagsavisen