Kultur

Mørke historier om mediemogulen Murdoch

Rupert Murdochs familiedynasti har tjent milliarder på tabloidnyheter og Fox News i årtier. Nå kommer feel bad-filmene og seriene inspirert av mediemogulen, forretningene og familien hans.

«The blue blooded fucks», sier mediemogul Logan Roy bistert i «Succession», HBO-serien som er blitt en av høstens store TV-snakkiser. For selv om Rupert Murdoch, en av verdens rikeste og mektigste, og i sin tid den mest fryktede mediemogul, alltid har skydd offentligheten, er han faktisk karakteren som dukker opp i flest filmer og serier denne høsten, enten som inspirasjon for eller i karakterer i hans navn i virkelighetsbasert sammenheng.

Ledelsen i det beryktede Murdoch-imperiet News Corp samlet i offentligheten for en sjelden gangs skyld, da patriark Rupert Murdoch giftet seg med Jerry Hall i 2016. Sønnen Lachlan til venstre, James til høyre. Foto: Joel Ryan/Invision/Ap/NTB scanpix

Ledelsen i det beryktede Murdoch-imperiet News Corp samlet i offentligheten for en sjelden gangs skyld, da patriark Rupert Murdoch giftet seg med Jerry Hall i 2016. Sønnen Lachlan til venstre, James til høyre. Foto: Joel Ryan/Invision/Ap/NTB scanpix

Fryktet dynasti

Familien i «Succession» er basert på Rupert Murdoch og de fire voksne barna hans, som eier det globale mediekonsernet News Corp – gigantselskapet som inkluderer Fox News, ekstremtabloiden The Sun, og de mer respekterte avisene Wall Street Journal, The Times-avisene, for å nevne bare noe. I likhet med Logan Roy har Murdoch to sønner og to døtre. «Succession» er mørk og klam satire om kampen om makt og penger innad i familien, som i forretningslivet. Familietreffene er preget av spisse albuer og amper, fryktsom stemning, for å si det mildt. Det er vanskelig å finne en sympatisk karakter i hele familien. Her står det om store penger.

Makta og riket

I virkelighetens verden har spekulasjonene pågått i ti-femten år om hvem av sønnene Lachlan og James som tar over ledelsen av News Corp når Rupert Murdoch gir seg, men i en alder av 88 har far sjøl ikke vist tegn til å trekke seg tilbake. Sønnene har vært nødt til å nøye seg med sjefsjobber i News Corp-selskaper under farens styre.

Rupert Murdoch arvet en middels stor tabloidavis av faren hjemme i Australia da han var 22, og brukte 1970-, 80- og 90-tallet til å bygge et av verdens største mediekonsern. For 15 år siden var det Murdoch vestlige statsledere – som statsminister Tony Blair – oppsøkte når de skulle berede grunnen og påvirke opinionen for krig, som invasjonen av Irak i 2003.

Les også: TV-seriene du må se nå (DA+)

Stygge historier

«Succession» er bare den mest omtalte av de nye historiene på film og i TV-dramaversjon om Murdoch-dynastiets, om forretningene og medievirksomhetene deres – som ikke legger skjul på de uetiske metodene Murdochs medieforetak har benyttet seg av for å gjøre eieren selv søkkrik, mektig og fryktet. Det er store navn som bekler rollene i disse historiene for skjerm og lerret. Det kan jo være et takk for sist fra Hollywood-stjerner som har fått føle Murdoch-medienes metoder på kroppen selv.

Skandaler

I «Succession» er Logan Roy, spilt av Brian Cox nådeløs og usympatisk overfor både konkurrentene i næringslivet og hans fire voksne barn og utvidede familie. Som alle har til felles at de ikke kan vente på at gamlefar skal trekke seg tilbake, eller helst bare takker av for godt så de får overtatt kontrollen av mediekonglomerat og milliardverdier.

«The Loudest Voice», er den dokumentariske miniserien om oppbyggingen av Murdochs mest lønnsomme virksomhet – nyhetskanalen Fox News. På TV 2 Sumo og C More ligger «MotherFatherSon» hvor Richard Gere spiller den Murdoch-aktige mediemogulen Max Finch. Thrillerserien skildrer et medieimperium likt Murdochs tuftet på tabloide TV-nyheter og presse, som i News Corp var blant verdens største – og mest utskjelte – fram til 2011.

TV-serien «The Loudest Voice» forteller historien om da Rupert Murdoch (spilt av Simon McBurnley) og Roger Ailes (Russell Crowe) gjorde Fox News høyrepopulistisk TV-kanal til en maktfaktor i amerikansk politikk. Foto: HBO Nordic

TV-serien «The Loudest Voice» forteller historien om da Rupert Murdoch (spilt av Simon McBurnley) og Roger Ailes (Russell Crowe) gjorde Fox News høyrepopulistisk TV-kanal til en maktfaktor i amerikansk politikk. Foto: HBO Nordic

Dette året avslørte The Guardian at News Corps tabloide flaggskip News of The Word, i tillegg til flere av Murdochs britiske tabloider – samt noen av hans konkurrenter – i årevis hadde hacket og avlyttet kjendiser og pårørendes telefoner og -svarere for å få tilgang til informasjon. Redaksjonene hadde også bestukket offentlige tjenestemenn, politi, helsevesen og ansatte i teleselskap. Avsløringene førte til at Murdoch-familien tapte ansikt og mistet makt, selv om Murdoch selv la ned flaggskipet News of The World over natta og ba offentligheten om unnskyldning. Forlikene i kjølvannet av skandalen inngås fortsatt.

Noen år før denne skandalen var News Corp mediegiganten som norske myndigheter og næringsliv fryktet mest. Spekulasjonene gikk om Murdoch skulle kjøpe hele Orkla, i en periode oppkjøpene hans stadig nærmet seg våre breddegrader. News Corp kom aldri så langt nord, foruten å etablere sånt som små nisjekanaler på lineær-TV.

Les også: Lei av superhelter? Møt de amerikanske antiheltene i «Watchmen» (DA+)

Ser ikke «Succession»

BBC-thrilleren med Richard Gere i hans første store TV-rolle må tåle et liv i skyggen av HBOs «Succession», en så stor, internasjonalt TV-hit at den har fått Murdoch-familien selv på banen.

Tidligere i høst uttalte James Murdoch til The New Yorker at han har hørt om «Succession», men at dette nok er en av disse seriene han nok aldri kommer til å se.

James Murdoch var sjef for film- og TV-konsernet 21th Century Fox inntil det ble solgt til Walt Disney Studios for over 73 milliarder dollar tidligere i år. Skal James Murdoch sikre seg kontrollen i New Corp når far gir seg, må han ifølge New York Times danke ut bror Lachlan – ifølge New York Times favoritt til å overta farens plass på toppen. Dette til tross for at Lachlan Murdoch truet med å aldri snakke med faren igjen, på grunn av planen om å selge 21 Century Fox. Dette ifølge reportasjen om Murdoch-dynastiet New York Times publiserte etter seks måneders graving og intervjuer med 150 forskjellige kilder.

Penger i populisme

Selv om mediemogulen har kvittet seg med filmselskap og noen TV-kanaler, har han beholdt det beryktede Fox News, USAs største nyhetskanal, eller «nyhetskanal», og News Corps mest lønnsomme virksomhet. Hvordan Fox News ble til fortelles i «The Loudest Voice», hvor Russell Crowe i polstret drakt spiller den kyniske, høyrekonservative, rasistiske, misogynistiske og allmektige Roger Ailes. Her dukker Rupert Murdoch opp i Simon McBurnleys tolkning, som en sjef som først er skeptisk til Ailes strategier, men som ikke nøler med å sparke gamle, nære samarbeidspartnere fra hjemlandet, når de protesterer mot Ailes uetiske journalistiske metoder.

I 1996 så Roger Ailes at Fox News måtte by på noe nytt for å hevde seg i den harde kampen om USAs nyhetspublikum på kabel-TV. Han fikk grønt lys av Murdoch til å etablere en kanal som skulle basere seg på følelser framfor fakta, som skulle være høyreorientert, patriotisk og republikanernes støttespiller framfor å drive balansert nyhetsformidling. Fox News skulle være «den jevne amerikaners» stemme i konkurransen med det Ailes karakteriserte som eliteklassens medier med en liberal agenda. På kort tid utkonkurrerte Fox News den globale nyhetskanalen CNN i hjemlandet, og endret spillereglene for både nyhetsdekning og den politiske debatt langt utenfor USAs grenser.

Trumps kanal

Roger Ailes’ kongstanke var at Fox News skulle drive meningsbasert nyhetsdekning, stå får amerikanske, konservative kjerneverdier, og helst skape nyhetene selv, framfor å drive faktabasert, balansert journalistikk. Målet var å tjene penger og sikre republikanerne makten. Ailes så på Barack Obama som muslim kommunist, noe han gjerne ville ha «sine» journalister og kommentatorer til å si på lufta. På slutten av «The Loudest Voice» skryter Ailes av at Fox News skaffer Murdoch en halv milliard dollar årlig. Roger Ailes sørget for å gjøre Fox News til propagandamaskin for president George W. Bush og sikkerhetsrådgiver Karl Rove når Det hvite hus trengte å påvirke opinionen. Medarbeidere med et snev av etisk, journalistisk bevissthet i behold, fikk klar beskjed om å stikke hvis de ikke fulgte Ailes' doktrine. «The Loudest Voice» forteller også om en aldrende, syk Ailes som rekker å hjelpe Donald Trump på veien fram til Det hvite hus i 2016 før han dør av dårlig helse og en fallulykke. Fox News promoterer utrolige konspirasjonsteorier den dag i dag.

Roger Ailes var den allmektige sjefen i Fox News i nesten 20 år, inntil han ble felt for å ha sextrakassert flere kvinnelige ansatte i selskapet – blant dem flere av kanalenes berømte journalister og TV-ankere. Etter at den første kvinnen fortalte om sextrakasseringen, sto en rekke Fox News-kolleger, og et stort antall kvinner, fram og fortalte om trakas- sering, maktmisbruk og rene sexovergrep begått av Ailes i hele hans karriere. Historien om Roger Ailes framferd mot kvinnelige ansatte i Fox News er også tema i spillefilmen «Bombshell», som kommer på norsk kino i januar. Her spiller blant andre Nicole Kidman og Charlize Theron Fox News-journalistene Gretchen Carlson og Megyn Kelly. Avsløringene førte til at Rupert Murdoch – i «Bombshell» spilt av Malcolm McDowell – og styret i Fox News til sist sparket den allmektige Ailes – spilt av John Lithgow – fra jobben i TV-giganten han hadde skapt.

Spillefilmen «Bombshell» handler om da flere kvinnelige ansatte i Fox News avslørte sextrakasseringen og overgrepene utført av selskapets øverste sjef Roger Ailes. Charlize Theron, Nicole Kidman og Margot Robbie har de største rollene i serien. Foto: Nordisk Film Distribusjon
Brian Cox spiller Logan Roy i «Succession», HBO-suksessen basert på den mektige Murdoch-familien og medieimperiet News Corp. Foto: HBO Nordic.

Spillefilmen «Bombshell» handler om da flere kvinnelige ansatte i Fox News avslørte sextrakasseringen og overgrepene utført av selskapets øverste sjef Roger Ailes. Charlize Theron, Nicole Kidman og Margot Robbie har de største rollene i serien. Foto: Nordisk Film Distribusjon Brian Cox spiller Logan Roy i «Succession», HBO-suksessen basert på den mektige Murdoch-familien og medieimperiet News Corp. Foto: HBO Nordic.

Like ille

Da Roger Ailes døde i 2017, omtalte Rupert Murdoch ham som en «briljant TV-mann og stor patriot». I «The Loudest Voice» skildres forholdet mellom Murdoch-sønnene og Roger Ailes som svært dårlig, for å si det mildt. Etter Ailes' bortgang har ikke styreformann Lachlan Murdoch endret noe på Fox News høyrepopulistiske og Trump-vennlige retorikk og «nyhetsdekning».

Det globale medieimperiet News Corp krympet noe da konsernet tidligere i år avsluttet salget av filmselskapet nå kalt 21st Century Fox til Walt Disney Studios for vanvittige 73,1 milliarder dollar. Rupert Murdochs familie har likevel en mektig posisjon i verden i behold – i år ranket som den 39. mektigste mediefamiliene i verden, gode for 19 milliarder dollar bare i familieformue. Samtidig kan «Succession»-fansen glede seg over at feel bad-historiene inspirert av Murdoch-dynastiet ikke forsvinner med det første. Sesong to av «Succession» har blitt en så stor suksess at HBO har bestemt seg for å lage en sesong tre om Roy-dynastiet.

Mer fra Dagsavisen