Kultur

BBC-serien «World on Fire»: klassisk krigsdrama for søndagskvelden

BBCs nye krigsserie er gripende og spennende søndagsdrama.

Dagsavisen anmelder

5

TV-DRAMA

«World on Fire»

NRK.no/NRK1, premiere søndag 24. november

Andre verdenskrig slutter aldri å fascinere, enten historiene er virkelige eller i fiksjonsform. Med «World on Fire» har BBC laget en ny, kostbar drama-variant om dette mørke kapitlet i verdenshistorien, i søndagsdramaets klassiske og mer konvensjonelle format.

Serien handler om hvordan folk og familier i mange land får livet påvirket og ødelagt av krig. Blant dem er den unge overklassegutten Harry, som har forlatt arbeiderklassekjæresten Rosie hjemme for jobb som oversetter i Warszawa. Der har han blitt sammen med Kasia. Når Hitler-Tyskland invaderer Polen må han forlate landet, og gifter seg med Kasia for at hun skal kunne flykte til trygge England. Hun klarer ikke forlate familien, og sender lillebror Jan isteden. Vel hjemme skjønner Rosie at Harry har vært utro og gjør det slutt. De klarer å bli gravide likevel.

Krigen og kjærligheten får Harry til å verve seg, og han blir sendt til fastlandet for å slåss mot tyskerne. Snart er han sammen med drøyt 350.000 andre soldater strandfast i Dunkirk. I Warszawa blir Kasia med i motstandsbevegelsen når soldatfaren og -broren forsvinner i kampene mot nazistene. I England følger vi Harrys usympatiske overklassemor Robina som må takle sin uansvarlige sønn Harry og en polsk flyktninggutt i huset. Her er Rosies far Douglas – framstilt med gode skuespillermuskler av Sean Bean, en fredsaktivist som fortsatt sliter med senskader etter 1. verdenskrig og Rosies småkriminelle bror.

Les også: Her er TV-seriene du må se nå (DA+)

Og det er flere å følge med på: i Berlin sender den amerikanske journalisten Nancy (Helen Hunt) krigsrapporter til radiolytterne – og oss – om nazistenes stadige frammarsj. Den uredde journalisten må også hjelpe en tysk familie som må holde seg unna nazistenes søkelys. I Paris jobber hennes nevø Webster som lege. Han er svak for en fransk-afrikansk jazzmusiker, som konstaterer at mange har opptil flere grunner til å hate en som ham. Denne detaljen er blant seriens styrker, den forteller at antisemittismen og fremmedhat eksisterte i Parisgatene før nazistene inntok byen. Selv om karakterskildringene ikke går spesielt dypt, er virkelighetsframstillingen mer nyansert.

Saken fortsetter under bildet.

Engelske Harry i BBCs nye krigsserie, som vises på NRK.

Engelske Harry i BBCs nye krigsserie, som vises på NRK. Foto: NRK

Sammenligna med skildringer av krig i Tarantinos «Inglorious Basterds» eller den tyske serien «Krigens unge hjarte» (2013) er «World on Fire» ikke en like rå skildring av krigens natur og menneskelig ondskap, men den er like fullt et spennende og gripende drama. BBC-serien har også et bredere fokus enn vi er vant til fra britiske serieskapere, all den tid den skildrer krigshistorien i en rekke land, og på flere språk, noe som gir fortellingen en større og mer episk dimensjon. Dramatiseringer som dette bruker gjerne krigshistoriens mest sentrale skikkelser for å tilføre serien pondus, men her synes verken militære ledere, Churchill eller Hitler i egen person. Det kan gjerne gi dramatiseringene snev av å være historietimer. I denne serien synes verken Hitler eller Churchill, fokuset er «våre» hovedpersoner. Det gjør dramaet mer umiddelbart.

«World on Fire» er et kommersielt designet drama med romantikk og spenning, som blir litt forsiktig når det kommer til blodige skildringer av død og fordervelse på slagmarken. Fredsbudskapet kommer sterkt fram uansett.

– Alle kriger er forskjellige, til de blir helt like, sier krigsveteran Douglas, for døve ører.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I Berlin blir selv den kyniske, erfarne journalisten Nancy forferdet når hun finner ut hvor de syke barna i Berlin blir av. Serieskaper Peter Bowker passer også på å minne publikum om hva fascisme og nazisme står for i praksis. Før nazistene begynte krigsherjingene sine gikk de løs på sine egne svakeste i Tyskland, de syke barna som måtte renses bort for å få en arisk rase uten genetiske svakheter. Når høyreekstreme er mer synlige i offentligheten enn på 70 år, kan «World on Fire» føles sterkere og mer relevant enn den strengt tatt burde være.

Andre verdenskrig har så vidt begynt når serien slutter etter sju episoder, men BBC har allerede bestilt en sesong to.