Kultur

Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke

Tore Sagen står fortsatt for innslaget i Radioresepsjonen der han lot som om han var rasist, selv etter klagestormen til Kringkastingsrådet. Men han har fått fornyet forståelse for hva folk føler når han bruker ordet «neger».

Oslo  20161123.
Brageprisen 2016. 
Programleder er Tore Sagen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Om du spør meg om jeg angrer på det innslaget, så gjør jeg ikke det. Jeg angrer ikke, og jeg har aldri beklaget det heller. For å være ærlig, syns jeg det var en god idè, som prøvde å formidle et godt budskap, sier NRK-programleder og komiker Tore Sagen til Dagsavisen.

– Men når innslaget ble spredt på sosiale medier, ble det klippet ut av kontekst. Kun rasist-biten ble med, og ikke forklaringen på hvorfor jeg lot som jeg var rasist. Da skjønner jeg jo godt at folk ble helt rasende. Problemet var at også VG, Dagbladet og TV2 spredte det uten kontekst, mener Sagen.

– Det var derfor jeg ville av-publisere innslaget på NRK. Jeg ville ta det vekk slik at det ikke kunne tas ut av kontekst og misforstås, sier Sagen, som har vegret seg for å uttale seg til mediene om saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Omstridt innslag

Torsdag behandler Kringkastingsrådet de rundt 100 klagene som har kommet inn på Tore Sagens sketsj i Radioresepsjonen, i spalten «Flauhetskonkurransen», som gikk på lufta 29. oktober.

Der lot Sagen som om han var en rasist og kom blant annet med utsagn som: «Negere ligner fysisk også mer på aper enn vi hvite gjør», og: «Mesteparten av kriminaliteten som begås her i Norge begås av negere. Særlig voldsforbrytelser, ran, drap, voldtekt også videre». 

Det ble stor offentlig debatt om dette etterpå, og innslaget ble altså tatt av lufta. Særlig kokte det for og imot på sosiale medier, og Sagen selv gikk ut på Twitter og skrev:

«Til de som skulle være i tvil: jeg er ikke rasist. Jeg synes rasisme og fornektelse av menneskeskapte klimaendringer er noe av det flaueste som finnes».

Les kommentar: «Uten hensyn til kontekst eller intensjon, hørtes det ut som Sagen var med i Vigrid»

Er til stede

Av 213 henvendelser som skal behandles i torsdagens møte i Kringkastingsrådet handler rundt halvparten av dem om Tore Sagens sketsj. 17 av dem er støtteerklæringer til Sagen og Radioresepsjonen. Resten er klager. Sagen forteller til Dagsavisen at han selv kommer til å være til stede når Kringkastingsrådet skal behandle klagene mot ham. En av hans redaktører kommer til å redegjøre for saken, slik praksis er.

Jeg er ikke så veldig overrasket over at det ble så mange klager, med tanke på hvor mye oppmerksomhet det innslaget fikk da det sto på, sier Sagen.

– Jeg tror det blir interessant å høre på debatten i rådet. I ettertid har jeg også snakket med noen av mine kritikere ansikt til ansikt. De sa at hadde de fått med seg konteksten til innslaget, hadde de reagert helt annerledes, forteller Sagen.

– Jeg har på min side fått en fornyet forståelse av hva folk med mørk hudfarge føler når noen bruker n-ordet om dem, sier han.

–  Kommer du til å være mer forsiktig med å bruke det ordet heretter?

–  Ja, det tror jeg absolutt. De som kritiserer innslaget, gjør det jo også først og fremst for bruken av n-ordet.

«Svart jente, 25 år»

En av de som klager på Sagen til Kringkastingsrådet omtaler seg selv som «svart jente, 25 år».

Hun skriver blant annet: «Hvert år kommer det en ny debatt om hvorvidt man kan bruke ordet «neger» eller ikke. Ord er i utgangspunktet nøytrale, men bruken av et ord over lenger tid kan skape negative assosiasjoner. Uansett hva intensjonen til personen som bruker ordet er, så er det mottakeren som bestemmer om et ord er støtende eller ikke», mener hun.

Og hun legger til: «Det er veldig mange ord man kan bruke for å beskrive min hudfarge; svart, mørk, brun., afrikaner osv.

Når man bevisst velger å bruke det mest kontroversielle ordet i ordboken for å beskrive meg, så gjør man det med en hensikt. Om denne hensikten er å støte, fornærme, være kul eller bare få en reaksjon fra meg vet jeg ikke. Alt jeg vet er at jeg har fått nok».

– Interessant debatt

Torgeir Uberg Nærland, nestleder i Kringkastingsrådet og den som skal lede torsdagens møte, har merket seg at flere av klagerne er nordmenn med minoritetsbakgrunn. Men det er også de uten.

– Henvendelsene har forskjellig innhold og kommer fra mange ulike typer mennesker med forskjellige posisjoner i samfunnet. Vi ser klager fra nordmenn både med og uten minoritetsbakgrunn, sier Nærland. Han tror det blir en interessant debatt når rådet skal behandle klagene på Sagens rasist-sketsj.

–  Vi har løftet fram denne saken fordi den har prinsipiell betydning for hvor grensene for humor og satire bør gå i NRK, og fordi at programmet har fått mange og velbegrunnede klager. Programmet har også vakt mye mediedebatt i etterkant, sier Nærland til Dagsavisen.

Lest denne?: Trevor Noah om USA: – Rasismen har alltid vært der

Hanne  Mauno

Hanne Mauno

Journalist i Dagsavisen