Kultur

Hans Olav Lahlum skal skrive den store biografien om Einar Gerhardsen

Boka om Reiulf Steens dramatiske liv har blitt en bestselger. Nå går Hans Olav Lahlum i gang med biografi om Arbeiderpartiets største profil: Einar Gerhardsen.

Bilde 1 av 2

Les også: Lahlum: – Skuffer meg selv om Gerhardsen-biografien tar mer enn tre år (DA+)

Det er forlaget CappelenDamm som fredag morgen annonserte at Hans Olav Lahlum skal skrive en ny Einar Gerhardsen-biografi.

Hans «Reiulf Steen: Historien. Triumfen. Tragediene» gikk rett inn på førsteplass på Bokhandlerforeningens salgsliste for sakprosa. Den er hittil trykket i 11.000 eksemplarer, og har både skapt debatt og fått lovord av anmelderne. «En imponerende biografi» skrev Dagsavisens kommentator Arne Strand i sin anmeldelse av boka.

Historieprofessor Finn Olstad skrev biografi om Einar Gerhardsen i 1999. Gerhardsen ga også ut sine memoarer i fem bind. Han var statsminister i tilsammen 17 år og er Norges lengstsittende statsminister.

– Einar Gerhardsen er en av de mest fascinerende og mest krevende utfordringer en biografiforfatter i Norge kan gi seg i kast med. Det vil bli en helt annen type bok, med helt andre utfordringer, enn de jeg har støtt på i arbeidet med Reiulf Steen-biografien, kommenterer Hans Olav Lahlum i en pressemelding.

mai 1984 
 Einar Gerhardsen, tidligere statsminister fra Arbeiderpartiet 
 19991020, 20001111,

Arbeiderpartiets tidligere statsminister Einar Gerhardsen. Foto: Vidar Ruud

Lahlum er i gang med skriveprosjektet, men i pressemeldingen vil han ikke antyde noe tidspunkt for utgivelsen.

Tidligere i høst sendte NRK en ny, omfattende dokumentarserie om Einar Gerhardsen, laget av dokumentarist og samfunnsdebattant Erling Borgen.

Les også: Reiulf Steen - Fylla. Utroskapen. Maktspillet (+)

Mer fra Dagsavisen