Kultur

Dansk stjerneskudd vant Nordisk råds litteraturpris

For novellesamlingen «Efter Solen» ble den danske forfatteren Jonas Eika tildelt Nordisk råds litteraturpris i Konserthuset i Stockholm tirsdag kveld.

Den samfunnskritiske science fiction-novellesamlingen «Efter Solen» er den unge danskens andre bok.

Novellesamlingen består av fire lengre historier, som foregår i København, Mexico, London og Nevada. Historiene handler om finansspekulanter, hjemløse gutter som jobber som beach boys i Cancún, stoffmisbrukere og folk som tror på romvesener.

I sin begrunnelse skriver juryen at «Efter Solen» har overrasket og begeistret med sitt globale perspektiv og evnen til å tale inn i samtidens politiske utfordringer uten at leseren føler seg dirigert til et bestemt sted.

Aarhus

Jonas Eika ble født i 1991 i Aarhus i Danmark. Etter å ha gått den danske Forfatterskolen debuterte han i 2015 med romanen «Lageret Huset Marie». For sin andre bok «Efter Solen» har han tidligere mottatt Danske Skønlitterære Forfatteres pris Den svære Toer, Montanas litteraturpris og Michael Strunge-prisen.

Danmark vant sist Nordisk råds litteraturpris i 2017 da Kirsten Thorup vant for sin roman «Erindring om kærligheden».

I tillegg til heder og ære får Eika 350.000 danske kroner i prispenger.

De norske bøkene som var nominert til årets litteraturpris, var diktboka «Det var bare eit spørsmål om tid» av Eldrid Lunden og Jan Grues «Jeg lever et liv som ligner deres. En levnetsbeskrivelse.» Totalt var 13 forfattere nominert til litteraturprisen. (NTB)

Les også: Norske Kristin Roskifte er tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

Fakta om vinnerne av Nordisk råds priser 2019

* Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur: Den norske forfatteren og illustratøren Kristin Roskifte for boka «Alle sammen teller».

* Nordisk råds musikkpris: Den islandske musikeren Gyda Valtysdottir.

* Nordisk råds miljøpris: Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg. Thunberg nektet å ta imot prisen.

* Nordisk råds filmpris: Den danske filmen Dronningen.

* Nordisk råds litteraturpris: Den danske forfatteren Jonas Eika.

Nyeste fra Dagsavisen.no: