Kultur

Operasjef Annilese Miskimmon slutter ved Operaen

Den Norske Opera & Ballett mister operasjefen etter drøye to år i sjefstolen.

Operasjef Annilese Miskimmon ved Den Norske Opera & Ballett er utnevnt til stillingen som Artistic Director ved English National Opera (ENO), melder Operaen i en pressemelding. De ansatte ved Operaen skal ha blitt informert tirsdag om at operasejefen som tiltrådte i august 2017 velger London som sin nye arbeidsplass etter at 2019/2020-sesongen er over til sommeren.

Les også: Operaen risikerer å måtte kutte kostnader etter inntektssvikt

Pensjon

Miskimmon er opprinnelig fra Belfast, og kom fra toppstillingen i Den Jyske Opera i Danmark og etterfulgte Per Boye Hansen i stillingen som operasjef da han til manges overraskelse ikke fikk forlenget sitt åremål. Tiden under Miskonnen var i starten preget av den politiske debatten rundt pensjonsordninger, og hennes kommentar før tiltredelsen om at produksjonene blir bedre av åremålsstillinger skapte stor debatt intert og resulterte i at musikksjef Karl Heinz-Steffen sendte et åpent avskjedsbrev til Aftenposten og offentliggjorde at han ville trekke seg musikksjef på grunn av Miskimmon. Da urolighetene la seg sa hun følgende til Dagsavisen:

– Jeg synes vi skal ha så mange norske frilansere som mulig på dette huset. Vi er de eneste som driver hundre prosent med opera på et internasjonalt nivå. Hvis et operahus har et for stort antall faste solistensembler er det for få muligheter for frilanserne i dette landet. Jeg tenker det er viktig, for hvor ellers skal de jobbe? Svaret er i utlandet, fordi det ikke er nok jobber her. Jeg synes det er for galt at de gjør det så bra i utlandet, men at det ikke er plass til dem der her hjemme. Dette skal være et hus for hele Norge, og da må vi finne plass til flere, sa Miskimmon.

Les også: Rigoletto: Italienere i furuskogen

«Billy Budd»

Etter en nedgang i besøk og billettsalget i 2018, betegnet operaens direktør Geir Bergkastet tildligere i år salget i 2019 som bedre, og pekte på at blant annet Miskimmons egen oppsetning «Billy Budd» har satt spor.

– Jeg er her for å promotere kunsten, ikke meg selv. Jeg har også holdt meg stille fordi jeg visste at «Billy Budd» ville bli stort, det er det vi har ventet på! Dette er å være normal, for en operasjef skal ikke være viktigere enn huset hun jobber i, uttalte hun til Dagsavisen før «Billy Budd»-premieren.

2019/2020-sesongen, som akkurat nå har kritikerroste «Rigoletto» på repertoaret, blir Miskimmons siste i Oslo før hun vender tilbake til London.

– Jeg er begeistret og beæret over å skulle bli en del av ENO. Med sitt ambisiøse og spennende arbeid er det et kompani jeg har beundret i hele mitt operaliv. Samtidig er det trist å skulle forlate gode kolleger og det fantastiske publikummet ved Operaen i Oslo. Det har vært et privilegium å få lede Nasjonaloperaen og jeg håper å opprettholde et godt forhold til både Norge og Den Norske Opera & Ballett, sier hun ifølge pressemeldingen.

Les også: – Ingen kommer til å huske meg etter min død

Spennende mulighet

Administrerende direktør Geir Bergkastet kommenter nyheten for Den Norske Opera & Ballett:

– Jeg ønsker å gratulere ENO med valget av operasjef, og gratulere Annilese med en ny og spennende mulighet! Det har vært en stor glede å få samarbeide tett med henne og jeg skulle gjerne hatt Annilese med videre. Samtidig er vi en del av en internasjonal bransje og det er en anerkjennelse for Den Norske Opera & Ballett at hun blir hentet til London.

Operaens styre starter umiddelbart arbeidet med å finne Miskommons etterfølger til toppsjefjobben, som er en av de mest sentrale i norsk kulturliv.

Les også: «Billy Budd»: Gjenstand for beundring og begjær