Kultur

Vikinger i vinden

Over hele landet kan du reise 1.000 år tilbake i tid. Enten du tar åren fatt om bord i en kopi av Osebergskipet, eller opplever vikingenes hverdag i virtual reality.

Norske vikingattraksjoner trekker besøkende som aldri før. Nesten et millennium etter slaget ved Stamford Bridge – der Harald Hardråde døde og vikingtiden tok slutt – satses det store penger, både private og offentlige, for å bringe fortida til et større publikum.

I Gudvangen i Sogn og Fjordane holder den to år gamle vikinglandsbyen «Njardarheimr» åpent året rundt, Oslo har fått «verdens første digitale vikingmuseum», og i forrige uke annonserte regjeringen at Vikingskipshuset skal bygges om og utvides for totalt 2 milliarder kroner. I den to-tre år lange byggeperioden vil Vikingskipshuset holde stengt. Hvis du bekymrer deg over hvor du i mellomtiden skal få tilfredsstilt kløen etter spennende vikingopplevelser, frykt ei. Det finnes plenty med alternativer.

Saken fortsetter under bildet. 

ENKEL MORO: Tautrekking er like gøy som det var for 1000 år siden!   FOTO: Axel Munthe-Kaas Hærland / NTB Tema

Tautrekking er like gøy som det var for 1000 år siden! Foto: NTB Scanpix 

Les også: Opplev disse spektakulære vulkanene i Europa

Fascinerende historie

Interessen for vikinger ser ut til å ha økt de siste årene – til dels drevet av populære TV-serier som «Vikings» og «Game of Thrones» – men den er på ingen måte et nytt fenomen.

– Helt siden engelske munker skrev om vikingtoktene for mer enn 1.200 år siden, har folk vært fascinert av vikingenes kultur og historie, sier Christina Leverkus. Hun er masterstudent i arkeologi og guide ved Midgard Vikingsenter i Borre.

– Det har vært en merkbar økning i besøkstall hos oss de siste årene. Og folk kommer ikke lengre bare fra Norge og Vestfold-området, men fra hele verden, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet. 

STORSTILT: Vikinghuset som er gjenskapt på Borg i Lofoten er det største vikinghuset som noengang er funnet. Huset er 83 meter langt og har en innvendig bredde på ni meter.  FOTO: Erik Veigård /

Vikinghuset som er gjenskapt på Borg i Lofoten er det største vikinghuset som noen gang er funnet. Huset er 83 meter langt og har en innvendig bredde på ni meter. Foto: NTB Scanpix 

Midgard Vikingsenter er ikke alene om å ville gjøre vikingtiden «levende» gjennom moderne teknologi. I hovedstaden åpnet nylig The Viking Planet ved Rådhuset, beskrevet som «verdens første digitale vikingmuseum». Flere filialer av det private museet planlegges. I Stavanger har et lignende VR-konsept, Viking House, vært åpent siden 2017. Unn Pedersen, førsteamanuensis i arkeologi ved Universitetet i Oslo, ønsker den nye teknologien velkommen med åpne armer.

– Det siste tiåret har det skjedd en stor utvikling i måten vi både bedriver arkeologi og formidler funnene videre til et større publikum på. At folk nå kan lære om vikingtiden både gjennom moderne, interaktiv teknologi og tradisjonelle formidlingsformer, kommer bare til å drive interessen framover, sier hun.

Serier som «Vikings» og «Vikingane» har kanskje gjort de krigerske sidene av historien til populærkultur, men det er gjennom forskningen at vi får en større forståelse av vikingenes hverdag, sier Pedersen.

– Ved å se nærmere på for eksempel skjeletter og bosetninger, lærer vi stadig mer om de andre aspektene av vikingenes liv – som dietten deres, hvordan de bodde, forflyttet seg og drev handel og hvilken posisjon kvinnene hadde i samfunnet. Alle disse temaene vet vi langt mer om i dag enn for bare få år siden, sier hun.

Istedenfor å anbefale konkrete opplevelser fremhever Pedersen riksantikvarens nett-tjeneste «Kulturminnesøk», som gir en landsdekkende oversikt over kulturminner i Norge. I tillegg har man de norske universitetsmuseenes nettside «Norark», som gir god informasjon om nylig gjennomførte utgravninger.

– Du trenger heldigvis ikke reise langt for å se spor etter vikingtiden, sier hun. – De aller fleste av oss har tilgang på spennende opplevelser der vi bor, eller ikke langt unna. På mange av disse stedene vil det også være et lokalt museum, et besøkssenter eller et historielag med god oversikt over kulturminner i området.

Saken fortsetter under bildet. 

REPLIKA: En arkeologisk kopi av Osebergskipet, Saga Oseberg, har ligget i Tønsberg siden 2012. Her fra jomfruturen med kong Harald og dronning Sonja.   FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En arkeologisk kopi av Osebergskipet, Saga Oseberg, har ligget i Tønsberg siden 2012. Her fra jomfruturen med kong Harald og dronning Sonja. Foto: NTB Scanpix

Les også: Tips til uforglemmelige sykkelturer 

På kloss hold

Men selv om avansert teknologi gir ferske inntrykk av fortiden, er det lite som slår synet av ekte vare. Ved Vikingskipshuset i Oslo flyter en stødig strøm av turister gjennom dørene for å oppleve de 1000 år gamle nasjonalskattene på kloss hold. Blant dem er ekteparet Hannah og Scott Stacey fra Bournemouth i England.

– Det er en fascinerende å komme så nært på skipene, sier Stacey. – Jeg jobber som ingeniør i det daglige, så de tekniske aspektene ved byggeteknikken og dekorasjonene er spesielt interessante for meg. Vi har også spor fra denne epoken i England, men det er et privilegium å kunne se gjenstandene i Norge.

For ekteparets del var det verken HBO eller Netflix som pirret nysgjerrigheten, sier Scott.

– Vi var mest av alt interessert i å se en annen side av vikingenes fortelling. Det var veldig spennende å lære mer om begravelsesritualene deres, det fantastiske smykkearbeidet og hvordan de respekterte sine eldre. Det er åpenbart at vikingenes liv hadde mange flere sider enn de som ofte fremstilles i populærkulturen, sier han.

(NTB Tema)

Nyeste fra Dagsavisen.no: