Kultur

Vil ha flere kvinner i actionroller

Skuespiller Eili Harboe vil ha flere kvinner i handlekraftige roller på film og teater. Selv går hun direkte fra slagkraftig prinsesse på film til terrorist på Rogaland Teater.

Bilde 1 av 5

Skal vi tro Eili Harboe selv, var det å ri på hest det hardeste med innspillingen av kinoaktuelle «Askeladden: I Soria Moria slott».

– Men jeg fikk ridelærer, så det gikk jo greit etter hvert. Det har vært veldig fint på sett med uvanlig varm nordnorsk sommer under innspillingene i fjor sommer, spesielt scenene vi hadde i Nord-Norge, forteller Eili Harboe, som tidligere har hatt hovedroller i filmene «Kyss meg for faen i helvete» og «Thelma».

Men hvem hadde trodd at karakteren som i folkeeventyrene var redusert til en premie uten stemme og egne tanker, skulle få en avgjørende rolle i den nye filmversjonen om Askeladden? Harboe mener det er viktig at stadig flere kvinner får hovedroller i action- og eventyrfilm. Selv er hun aktuell i to nye TV-serier, og fra neste uke blir hun også å se i rollen som terrorist i Rogaland Teaters stykke «Åpenbaringen».

Egenrådig prinsesse

Rollen som prinsesse Kristin i de moderniserte filmatiseringene om Askeladden, begge i regi av Mikkel Brænne Sandemose, synes Harboe har fått en interessant utvikling, både i manus og av henne selv som skuespiller.

– Spesielt gjennom handlingene synes jeg Kristin gjør interessante valg. Hun står opp for seg selv, og da hun fikk mye mer å gjøre i film nummer to, ville jeg jo være med på det. I den første filmen viser hun tydelig at hun ikke bare vil giftes bort til prinsen hun i utgangspunktet er lovet bort til, og stikker av, forteller skuespilleren som har sett at trenden med flere kvinnelige hovedroller i actionfilm og science-fiction øker.

Det tror hun er et sunt tegn.

– Jeg synes det er veldig viktig at det både er flere kvinnelige hovedroller i actionfilmer og at de har større handlingsrom, at de selv gjør avgjørende handlinger for filmens retning, sier Harboe.

I Askeladden-film nummer to har hun riktignok blitt hovedrolleinnehaver, sammen med Askeladden selv, spilt av Vebjørn Enger.

– Samtidig er det ikke bare handlinger i seg selv som definerer hva som gjør en rolle sterk og uavhengig. Det er mange ting som viser at en karakter er sterk utover fysikk, mener hun.

– Jeg tenker at en godt skrevet rolle er en rolle som ikke trenger være kjønnet, eller at man trenger å presisere at denne karakteren er tøff fordi hun er en kvinne som gjør noe som er mer typisk for en mann, for eksempel, eller det på andre måter poengteres hvilket kjønn vedkommende har. Jeg tenker at en god rolle er en som kan spilles av både en mann og en kvinne, fordi karakteren i seg seg selv har så mange andre kvaliteter og interessante sider ved seg. Kjønn trenger ikke være en stor del av en person, eller en kvalitet, sier hun.

Les også: Sophie Elise med ny tv-serie. Vil provosere

TV og teater

Hva som gjør en rolle interessant har hun også fått tenke enda litt mer over. For skuespilleren har ikke hatt så rent lite å rutte med om dagen: I tillegg til å også være aktuell i biroller i to nye TV-serier, nemlig den første norske originale HBO-serien, «Beforeigners», og «Hjerteslag» på TV2, går hun gjennom de siste prøveøktene på teaterstykket «Åpenbaringen» på Rogaland teater, som får premiere 5. september.

Stykket er skrevet av svenske Mattias Andersson, med Mari Vatne Kjeldstadli i registolen.

– Det er et moderne ensemblestykke skrevet i 2017, og handler om søken etter en meningen med livet, noe som religion har spilt en større rolle i å besvare tidligere. Men uavhengig om man er religiøs eller ikke, så er vi alle eksistensielle vesener som søker etter en mening med livet, sier Harboe.

Les også: Forfatteren som avdekket sin egen nazifortid

Humor og alvor

– Felles for flere av karakterene er at de har fått en form for åpenbaring som blir meningsbærende for deres reise. Min karakter er anholdt for å ha planlagt en form for terrorhandling, røper hun, uten å ville si noe mer.

– Uavhengig av tro, er vel spørsmålet om livet etter døden noe mange finner interessant, inkludert meg selv. Det handler også mye om hvordan vi mennesker kommuniserer med hverandre, og spesielt for min karakter, hvordan ord og uttrykk kompliserer budskapet. Jeg liker både humoren og alvoret som ligger i teksten - i tillegg jobber vi i et veldig spennende scenerom som scenograf Sven Haraldsson har skapt sammen med instruktør Mari Kjeldstadli, avslutter Harboe som ser frem til premieren.

Mer fra Dagsavisen