Kultur

Vil ha Anne Grete Preus' gate

Anne Grete Preus bør hedres med sin egen plass i Oslo, mener rock-kollega. En god idé, synes byrådsleder Raymond Johansen.

Bilde 1 av 4

– Oslo er full av gater og plasser oppkalt etter aristokrater fra 1700-tallet som ingen aner hvem er. Nå bør det komme et initiativ for å gi Anne Grete Preus en gate eller plass, sier Morten Jørgensen, forfatter og artist.

Søndag kveld døde den folkekjære artisten Anne Grete Preus, etter en tids sykdom og lang tids kamp mot kreft.

Hyllestene har strømmet på fra artister og publikum landet over.

Fra kontorene til Anne Grete Preus' plateselskap Warner Music Norge på Karl Johan ble det mandag flagget på halv stang.

«En banebryter og en krigersjel er død, men jeg ser fram til en dag å kunne rusle i Anne Grete Preus gate eller krysse Anne Grete Preus plass. Det skulle bare mangle», skrev Morten Jørgensen på sin Facebook-side søndag kveld.

Les også: Geir Rakvaag - Gode minner om Anne Grete Preus

Overfor Dagsavisen utdyper Jørgensen:

– Anne Grete var enestående. Hun kom inn i norsk rock på et tidspunkt hvor jenter i rock ble omtalt som «syngedamer». Det går knapt an å måle hvor mange jenter som har begynt å synge og spille på grunn av Anne Grete.

Han kjente Anne Grete Preus fra Oslos rockmiljø, og var frontfigur i bandet Lumbago på 70- og 80-tallet mens Anne Grete Preus gjorde seg bemerket i bandet Veslefrikk. Jørgensen har senere vært aktiv i en rekke band, og skrev det som er blitt kalt den store norske rock-romanen med «Sennepslegionen» (1987).

– Det ville være rimelig at Anne Grete Preus nå ble hedret med en gate eller en plass. Det bør være i Oslo, og det bør komme et initiativ fra Rådhuset. Raymond Johansen kan ordne dette, sier Morten Jørgensen og sender utfordringen over til byrådslederen.

###

Anne Grete Preus, fotografert i 2007. Foto: Hilde Unosen

– Nå bygges det overalt i Oslo. Det bør være mange muligheter for å finne en plass for Anne Grete Preus. Man kan begynne allerede nå på byplanleggings- stadiet.

– Helt enig

Et bra initiativ, synes byrådsleder Raymond Johansen om forslaget fra Morten Jørgensen.

– Anne Grete Preus var en fantastisk artist og låtskriver. Jeg er helt enig i at hun bør hedres, og hun er en utmerket kandidat til å få oppkalt en gate eller en plass etter seg, kommenterer Raymond Johansen på e-post til Dagsavisen.

Fram til 2013 var det bystyret som bestemte gatenavn i Oslo. Nå er det bydelsutvalgene i Oslo som tildeler nye gatenavn, mens bystyret fortsatt kan tildele gate- og veinavn i Oslo sentrum.

– Det er bydelsutvalgene som bestemmer navn på sine gater og plasser. Jeg utfordrer bydelsutvalgene til å komme med forslag, skriver Raymond Johansen til Dagsavisen.

Fra 1985 bodde Anne Grete Preus på Frogner i Oslo, først i en villa i Madserud Alle. Den siste tiden bodde hun i en leilighet i Skovveien ved Riddervolds plass.

Gater kan ikke oppkalles etter levende personer. Endringer av gatenavn kan bare foretas «der eksisterende navn innebærer betydelig praktisk ulempe», heter det i Oslo kommunes instruks for navngiving. Gater og veier kan oppkalles etter «kjente/stedstilknyttede betydningsfulle avdøde personer».

Det er sjelden at gater blir oppkalt etter kjente Oslo-kunstnere.

I 2006 ble Joakim Nielsens gang innviet på Grønland i Oslo.

Jokkes backingband Tourettes ved avdukingen av Joakim Nielsens gang, 2006. FOTO: MIMSY MØLLER

Valentourettes i Joachim Nielsens gang. Foto: Mimsy Møller

I 2012 fikk en veistrekning i den nye Ensjøbyen navnet Sigurd Hoels vei.

I 2016 ga bystyret navn til flere nye gater og plasser i Bjørvika, hvor plassen foran det nye hovedbiblioteket skal oppkalles etter Anne Cath Vestly.

Kvinnefronten har de siste årene hatt årlige aksjoner på Kvinnehistorisk natt for flere gater og plasser oppkalt etter kvinner. I Oslo er det 750 veier og gater oppkalt etter menn, og 100 har kvinnenavn, påpeker Kvinnefronten.

– Vi stiller oss 100 prosent bak forslaget om å oppkalle en gate eller en plass etter Anne Grete Preus, sier Daisy Elisabeth Sjursø, talsperson i Kvinnefronten. Nå vil Kvinnefronten føye til Anne Grete Preus til sin liste over 56 kvinner de mener fortjener en plass i Oslos offentlighet.

– Anne Grete Preus banet vei for kvinner i musikkbransjen, og var et forbilde for mange som ville bryte med kjønnsroller. Flere gater bør navngis etter kvinner, og Anne Grete Preus er en riktig kandidat, synes Sjursø.

Fakta: Anne Grete Preus (1957-2019)

Norsk artist. Født i Haugesund, oppvokst på Lillestrøm.
Først kjent som frontfigur i gruppen Veslefrikk (1977-82), siden i bandet Can Can (1983-87)
Debuterte som soloartist i 1988 med «Fullmåne», der hun tonsatte tekster av Jens Bjørneboe.
«Lav sol, høy himmel» (1989) var hennes første album med egne sanger.
Albumet «Millimeter» (1994) ble hennes største salgssuksess.
«Et sted å feste blikket» (2013) ble hennes siste album. Samme år ble hun tildelt Spellemanns hederspris og innlemmet i Rockheim Hall of Fame.
Ble i 2017 ansatt som professor II i rytmisk musikk ved Universitetet i Agder.

Diagnostisert med nyresvulst første gang i 2007. Døde søndag 25. august etter en tids sykdom.

Les også: Og høsten kom tidsnok – portrett av Anne Grete Preus

Mer fra Dagsavisen