Kultur

Filmhøsten: Norske storfilmer i kø

Etter en mager norsk filmvår kommer det en rekke norske storfilmer utover høsten, med «Tunnelen» som årets katastrofefilm.

Bilde 1 av 4

Familiefilmer med kjente figurer som Askeladden, Kaptein Sabeltann, Snekker Andersen og Brillebjørn. Katastrofefilm med tunnelbrann. Krigsaction med Ingrid Bolsø Berdal som skuespilleren og spionen Sonja Wigert.

Dette er bare noen av de norske kinofilmene som kommer i høst.

Tirsdag har Norsk filminstitutt sin presentasjon av sesongens norske filmer, med en rekke skuespillere og regissører til stede. Her blir det presentert 16 nye norske kinofilmer.

I vår var det bare seks norske kinopremierer, som fikk mange i filmbransjen til å uttrykke bekymring for filmåret.

– God høst foran oss

– Jeg tror vi har en god norsk kinohøst foran oss. Det har vært stille på det lokale repertoaret en stund, og jeg tror folk ser fram til flere nye norske filmer framover, sier Jon Einar Sivertsen, kommersiell direktør i Odeon-kjeden, som driver Oslos største kino og ni andre kinoer landet rundt.

– Det er en fin miks av norske filmer i høst, der særlig familiepublikummet får mye, og «Askeladden» er lokomotivet som starter filmhøsten, sier Sivertsen.

Til helgen er det filmfestivalen i Haugesund, som åpner med høstens første norske storfilm: «Askeladden i Soria Moria slott».

De siste ukene er det blitt klart at tre av høstens norske filmer får verdenspremiere på prestisjetunge internasjonale filmfestivaler: «Barn», «Disco» og «Håp».

Les også: «Håp» og «Barn» tatt ut til Toronto

1. juledag kommer årets norske katastrofefilm, «Tunnelen» (se under).

– Vi har ikke sett så mye av «Tunnelen» ennå. Men publikum liker gode norske katastrofefilmer, de oppleves nære og troverdige. Det er positivt for kinomarkedet at det har kommet flere slike filmer de siste årene, sier Sivertsen.

Ingrid Bolsø Berdal som Sonja Wigert i «Spionen», her med Aleksander Scheer som spiller rikskommisær Terboven. Foto: Jonas Jonsson/Trust Nordisk

Ingrid Bolsø Berdal i «Spionen». Foto: Jonas Jonsson/Trust Nordisk

– «Spionen» har alle elementene på plass som gir storfilm i Norge: 2. verdenskrig, sann historie og kjente skuespillere. Den har mye for seg, sier Sivertsen.

Les også: Bedre kinosommer i år

Denne oversikten er basert på premieredatoer lagt ut på norske kinoers nettjeneste Filmweb, som drives av bl.a. Norske Filmdistributørers Forening.

Her er høstens norske filmer

«Askeladden i Soria Moria slott»

Oppfølgeren til «Askeladden – I Dovregubbens hall», den nest mest sette filmen på norske kinoer i 2017 (kun slått av «Star Wars: Last Jedi»). Denne gangen må Askeladden ut på farlig ferd for å finne Soria Moria og redde kongeriket. Med Vebjørn Enger og Eili Harboe. Regi Mikkel Brænde Sandemose.

Premiere 23. august.

«Hjelperytteren»

Svart komedie om eks-proffsyklist som må innrømme bruk av doping, og dermed rakner både karrieren, familien, ryktet og selvtilliten. Regissert av Jannicke Systad Jacobsen («Få meg på, for faen»), med Silje Salomonsen i hovedrollen.

Premiere 30. august.

«Barn»

Den etterlengtede nye spillefilmen fra filmskaper Dag Johan Haugerud («Som du ser meg»), igjen med Henriette Steenstrup i hovedrollen. Om etterspillet etter ulykke på en barneskole, der datteren til en profilert Ap-politiker skader sønnen til en Frp-profil. Tatt ut til filmfestivalen i Venezia, der den får verdenspremiere 29. august.

Premiere 13. september.

Fra «Kaptein Sabeltann og den magiske diamant»

«Kaptein Sabeltann og den magiske diamant»

Den hittil største satsingen fra animasjonsstudioet Qvisten Animasjon, som tidligere har stått bak bl.a. Flåklypa-filmene. Regi ved Marit Moum Aune og Rasmus A. Sivertsen.

Premiere 27. september.

«Astrup – Flammen over Jølster»

Biografisk film om billedkunstneren Nikolai Astrup, som de siste årene har blitt gjenstand for stadig større internasjonal oppmerksomhet. Regissert av Pål Øie, som også har sesongens store thriller «Tunnelen» (se under).

Premiere 4. oktober.

«Disco»

Den nye filmen til Jorunn Myklebust Syvertsen («Hoggeren»), om 19-årige pastordatter som vil danse, og får konflikt med familien og troen. Tatt ut til både Toronto og San Sebastian.

Premiere 4. oktober.

«Villmarksbarna – En eventyrlig reise»

Dokumentar med Villmarksbarna, kjent fra NRK, som nå drar på eventyr til Grønland.

Premiere 4. oktober.

«Brillebjørn på ferie»

Film nummer to om den nye barnefavoritten Brillebjørn, kjent fra NRK Super, og basert på Ida Jacksons barnebøker.

Premiere 11. oktober.

«Swingers»

Partnerbytte-komedie med en rekke kjente norske fjes – Morten Ramm, Zahid Ali, Evy Kasseth Røsten, Kristine Ullebø m fl., i regi av Stig Frode Henriksen og Adrejs Ekis.

Premiere 11. oktober.

«Spionen»

Biografisk film om skuespilleren Sonja Wigerts innsats som agent for svensk etterretning under krigen, der hun infiltrerte nazistenes indre krets i Oslo. Ingrid Bolsø Berdal i hovedrollen, regi ved svenske Jonas Jönsson, manus ved Harald Rosenløw Eeg («Skjelvet»).

Premiere 18. oktober.

«Operasjon Mumie»

Oppfølger til familiefilmen «Operasjon mørkemann», spenning for hele familien

Premiere 18. oktober.

###

«De dødes tjern»

Klassisk norsk grøsser i oppdatert versjon, basert på André Bjerke/Bernhard Borges roman, først filmatisert i 1958. Iben Akerlie har hovedrolle, Nini Bull Robsahm har regi.

Premiere 1. november.

«Snekker Andersen og julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul»

Ny film fra Alf Prøysens univers, etter suksessen med den første filmen fra 2016, igjen med bl.a. Trond Espen Seim og Anders Baasmo Christiansen.

Premiere 8. november.

«iHuman»

Kalt en «dokumentar-thriller», der den norske dokumentarfilmskaperen Tonje Hessen Schei («Drone») oppsøker  verdensledende kunstig intelligens-utviklere i både Europa, USA og Kina. Om makt, teknologi og sosial kontroll.

Premiere 15. november.

«Håp»

Store forventninger knyttet til regissør Maria Sødahls dels selvbiografiske film, der hovedpersonen får kreftdiagnose lille julaften. Med Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård i hovedrollene. Tatt ut til Toronto, der den får verdenspremiere 6. september.

Premiere 22. november.

«Tunnelen»

Thriller/katastrofefilm der familier på vei hjem fra høyfjellsferie blir fanget i tunnelbrann mens vinterstormen raser, der en far må redde sin rømte tenåringsdatter ut. Regissør Pål Øie har tidligere stått bak «Villmark»-filmene, og «Tunnelen» er dels inspirert av virkelige hendelser. Spilt inn i bl.a. Høyangertunnelen. Detaljer om skuespillere ikke sluppet ennå, men Thorbjørn Harr er med.

Premiere 25. desember.

OPPDATERING: Dokumentarfilmen «Selvportrettet», der Margreth Olin er medregissør, er utsatt til over nyttår.

Mer fra Dagsavisen