Kultur

Norske «Håp» tatt ut til Toronto

Den nye filmen til Maria Sødahl er tatt ut til den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto. - Fantastisk. For sju år siden trodde jeg aldri jeg skulle få lage film igjen, sier filmskaperen, som har vært gjennom alvorlig kreftsykdom.

Torsdag ettermiddag annonserte filmfestivalen i Toronto at Maria Sødahls kommende film «Håp» er tatt ut til å delta i konkurranseprogrammet Discovery. Det er også Jorunn Myklebust Syvertsens nye film «Disco», som tidligere i år ble tatt ut til festivalen i San Sebastian.

Dermed får Håp verdenspremiere 6. september under Toronto-festivalen (5.-28. september), som regnes som en av de viktigste internasjonale filmfestivalene.

Discovery-programmet presenterer lovende internasjonale filmregissører, eller «the future of world cinema» som festivalen selv skriver.

Stellan Skarsgård spiller den mannlige hovedrollen i filmen, mot Andrea Bræin Hovig. Sødahl selv karakteriserer «Håp» som en personlig film. «Basert på en sann historie» heter det i presentasjonen av filmen.

###

Filmplakaten til «Håp». Foto: Filmweb

- Det er fantastisk å få verdenspremiere med «Håp» i Toronto. For sju år siden trodde jeg ikke at jeg skulle kunne lage film igjen, så dette er stort for meg, skriver Sødahl i epost til Dagsavisen. Hun er nå opptatt med etterarbeid med filmen.

– Jeg er spent og gleder meg til å dele denne personlige fortellingen med et internasjonalt publikum. Nå jobber jeg på spreng for å få filmen ferdig i tide, forteller Sødahl.

Kreftdiagnose

Historien i «Håp» er dels basert på det som skjedde med Sødahl og hennes egen familie, da hun ble diagnostisert med kreft like før jul i 2012.

Sødahl debuterte som regissør i 2010 med «Limbo», som fikk hele 10 Amanda-nominasjoner. «Håp» er hennes andre film. Sødahl er gift med filmregissør Hans Petter Moland, som har samarbeidet med Stellan Skarsgård på flere filmer.

– Historien i «Håp» er basert på den jula Maria fikk vite at hun hadde hjernesvulst. Den er basert på hennes egne opplevelser, og min karakter er basert på Hans Petter Moland, fortalte Stellan Skarsgård til Dagsavisen i fjor høst, da det ble kjent at han skulle spille i «Håp».

Stellan Skarsgård under innspillingen av "Out Stealing Horses" ved småbyen Åmål i Sverige.

Stellan Skarsgård, her på settet til «Ut og stjæle hester». Foto: Mimsy Møller

– Filmen er basert på en dramatisk uke av mitt eget liv, fortalte Maria Sødahl til Dagsavisen i fjor.

«Håp handler om Anja, som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften.

Sammen med mannen Tomas, deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie kastes hun inn i en turbulent juleuke», heter det i produsentens presentasjonen av «Håp».

Flere norske får festivalpremierer

«Håp» er dermed en av tre kommende norske filmer som er tatt ut til høstens internasjonale filmfestivaler.

Tidligere i sommer ble det kjent at Dag Johan Haugeruds nye film «Barn» er tatt ut til filmfestivalen i Venezia, der den deltar i konkurranseprogrammet. Det er første gang på 10 år at en norsk film er tatt ut til Venezia.

Les også: Stellan Skarsgård skal spille vennen Moland

Sist uke ble det offentliggjort at «Disco», den nye filmen til regissør Jorunn Myklebust Syvertsen («Huggeren»), er tatt ut til filmfestivalen i San Sebastian (20.-28. september), og nå er det klart at den også skal til Toronto.

Sist uke ble det offentliggjort at «Disco», av regissør Jorunn Myklebust Syvertsen, er tatt ut til filmfestivalen i San Sebastian (20.-28. september). Nå er det klart at den får verdenspremiere i Toronto, to uker før.
– Det er en stor anerkjennelse og svært betydningsfullt at «Disco» nå er tatt ut til filmfestivalen i Toronto. Festivalen kan bli en døråpner for det amerikanske markedet. Det er særlig interessant siden filmen foregår i frimenigheter, og den evangeliske kristne tradisjonen står sterkt i USA, sier Syversen til Dagsavisen.
Debutfilmen hennes «Hoggeren» fikk to Amanda-nominasjoner i 2017.

Hovedpersonen i «Disco» er den 19-årige datteren til en pastor i en pinsemenighet. Hun er verdensmester i diskodans, og vil satse på dansen, men opplever konflikt mellom dansen, familien og troen.
– Jeg er generelt opptatt av lukkede miljøer, og vårt behov for noe å tro på, noe som skaper mening og orden i tilværelsen. I arbeidet med denne filmen har jeg møtt mange med sterke tilknytninger til trossamfunn, mens dette er noe vi snakker lite om i det offentlige rom. Jeg håper at filmen kan sette i gang noen samtaler om hvordan vi forholder oss til tro i samfunnet, og jeg er spent på hva slags diskusjoner som vil oppstå også her hjemme, sier Syversen.

«Håp» er satt opp for norsk kinopremiere 22. november.

«Barn» får verdenspremiere i Venezia uka før den norske kinopremieren 13. september. mens «Disco» kommer på norske kinoer 4. oktober.

I fjor var Tuva Novotnys «Blindsone» og Camilla Strøm Henriksens «Fønix» de norske representantene i Torontos Discovery-seksjon.

Mer fra Dagsavisen